Cafeaua si cancerul Asociatia Americana Pentru Cancer a afrmat in anul 2002 ca nu exista nicio conexiune intre consumul de cafea si declansarea cancerului, aceasta boala crunta care nu stie ce este mila. Toate acele studii din trecut, care asociau consumul de cafea cu un risc crescut de cancer pancreatic, au fost anulate de urmatoarea constatare. Noutatile din domeniul medical scot la iveala faptul ca, servirea cu regularitate a acestei licori scade riscul de cancer la ficat, san si colorectal. Osteoporoza poate fi prevenita Daca iti place sa fii la curent cu informatiile din domeniul medical si al nutritiei, inseamna ca stii si ce este osteoporoza si ce presupune aparitia acestei boli. Imi pastrez nota de impartialitate si incerc pe cat se poate sa nu laud cafeaua, in ciuda faptului ca uneori dimineata mai apelez la o cana cu cafea ca sa-mi ofere energie necesara sa parasesc mai repede patul din asternuturile, care ma ademenesc si nu ma lasa sa ies, si sa-mi incep ziua in forta. Este adevarat ca in urma consumului de cafea se elimina calciu prin urina, iar pierderea acestui mineral esential din organism duce la un risc crescut pentru osteoporoza. Aproximativ 5 miligrame de calciu se pierd la fiecare sase cani cu cafea servite. Dar, deficitul acesta de calciu este umplut de cate doua lingurite cu lapte (sau iaurt) la fiecare cana cu cafea. Nu-i asa ca deja iubiti cafeaua cu lapte? Gurile rele zic ca aceasta bautura, ar fi de vina pentru deficitul de vitamina D si calciu al persoanei care se declara mare consumatoare. Sa fie oare adevarat? Sa fie cafeaua “faptasul” pentru toate acestea? As spune mai degraba ca este o concluzie usor pripita si am sa si explic de ce. In primul rand pentru a se determina structura oaselor este nevoie sa se arunce o privire indeaproape la stilul de viata a persoanei care a intrat in vizor. Daca respectiva persoana nu consuma suficiente lacatate, legume si in schimb se declara o fana a bauturilor carbogazoase, atunci nu ar trebui sa fim aspri cu cafeaua, nu este ea vinovata pentru deficitul de calciu din oase. Daca nu stiai, bauturile carbogazoase, care multora dintre noi au incercat sa ne suceasca mintile, determinandu-ne sa le dam pe gat fara suflare, sunt pline de aditivi, iar fosforul din ele “scot” calciul din oase. Cu toate ca studiile arata ca persoanele care nu se pot desparti de cana lor de cafea au un nivel scazut de calciu in oase, indicat ar fi in cazul in care ai depistat ca ai cazuri antecedente de osteoporoza in familie, sa reduci consumul de cafea si sa consumi mai multe produse lactate. Cafeaua previne diabetul de tip 2 Un raport din 2005 al Asociatiei Americane de Medicina scoate la iveala conexiune care apare intre consumul frecvent de cafea si riscul scazut pentru diabet de tip 2. De fapt cafeaua contine multi antioxidanti, care au un impact benefic asupra nivelului de insulina din sange, dar si al glucozei. Si pentru a va bucura de aceste beneficii, studiile arata ca este nevoie sa servesti cam 4 cesti de cafea pe zi (evident daca ti-ai facut analizele si te-ai laurit ca substantele din cafea nu-ti afecteaza sanatatea). O sursa buna de antioxidanti Si daca pana acum ti-am pus la dispozitie rezultatele unor studii, care scot la iveala beneficiile cafelei, acum am sa-ti spun pe scurt de ce este bine sa consumi cafea (dar cu masura, bine?). Cafeaua contine mai mult de 100 de substante numite fitochimicale, care previn afectiunile. Multe dintre beneficiile cafelei se datoreaza antioxidantilor, care neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, actiune prin care se distrug celulele si ADN-ul si uite asa cancerul poate intr-o secunda sa ne ruineze viata (evident daca am pierdut demult controlul asupra obiceiurilor alimentare nesanatoase). Un studiu recent arata ca, sursa principala de antioxidanti din dieta americanilor o reprezinta cafeaua si asta pentru ca ei consuma multa… ce? Ei bine, da! Servesc multa cafea. Cu toate acestea, alte studii arata ca un consum moderat de cafea (intre 1-3 cesti cu cafea pe zi) are efecte daunatoare. In schimb este cert faptul ca licoare magica, este benefica in mai multe afectiuni precum: Alzheimer, pietre la fiere, Parkinson, diabet, cancer si ciroza. Retine cheia o reprezinta masura. Nu confunda lucurile, consumul in exces nu ajuta!. Dimpotriva. Se recomanda sa nu se depaseasca 1-2 cesti pe zi.