Zaharul: dusmanul ascuns din alimente

Zaharul: dusmanul ascuns din alimente

 Nu dulciurile in mod special ne ingrasa, ci alimentele cu care le combinam. Adica orice persoana pasionata de nutritie nu ar comite greseala sa combine glucidele cu lipidele, este o combinatie dezastruoasa pentru silueta.

Glucidele au nevoie de lipide ca sa se amilize si uite asa cum “lucreaza” ele in tandem la proiectul intitulat Sunculite. Si pe urma o sa-ti spui cu glas stins: “Of, de ce naiba nu am tinut eu dieta asa cum trebuia!?” Ca nu ai putut sa-ti controlezi poftele. Si haide sa fim seriosi toti dintre noi am poftit la un moment dat la dulciuri ori la chipsu-uri sau alte produse de tip fast-food, care de fapt sunt calorii goale, ca ne unflu si nu ne asigura nici macar nutrientii esentiali. Deh, daca nu am fost atenti, asa ne trebuie!

 

Si asa cum iti spuneam nu dulciurile (glucidele) ne ingrasa in principiu, ci alimentele cu care le combinam. Si pentru m-am decis sa ma alatur tuturor acelora care sufera din pricina fasptului ca nu pot manca orice (desi nu este cazul meu stiu ca vei spune: “Cata modestie!”) vei afla astazi tot ce nu stiai pana acum despre zahar.Mai exact de ce zaharurile iti pun stapanire pe creieras si nu pot sa mai lasi din mana punga cu bombonele.

 

Cand te trezesti dis-de-dimineata, care este primul gest pe care il faci ? Te duci sa te speli, ca sa te terzesti in adevaratul sens al cuvantul ori te grabesti sa servesti un suc de portocale sau un iaurt cu aroma de fructe? M-am interesat si am aflat ca exista multe produse care contin zahar, asa cum exista grasimi ascunse in multe alimente. Dar ar mai gresi, daca noi am citi cu precautie etichetele si ne-am da stradania sa aflam ce inseamna toti acei termeni? Nu!

 

Daca ti-as spune ca trebuie sa stai departe de zahar, ai face-o? Ma gandesc ca acest lucru ar echivala cu rezolvarea  unor probleme grele la matematica din liceu, asa ca tentatia de a nu lua aminte acest sfat creste vertiginos. Eh, nu o lua in tragic ca de acum in colo nu mai ai voie sa mananci deloc zaharuri. Nu, nu despre asta este vorba, ci mai degraba cum sa procedezi, sa eviti sa consumi tot felul de produse pe care le “culegi” de pe rafturile supermarket-ului fara sa stii ca, de fapt acestea contin mult zahar, devenind dependent de ele.

 

Stiai ca acel produs alimentar care are printre primele ingrediente de pe eticheta zahar, are un continut ridicat de zaharuri? Eh, si atunci ce-i de facut? Nimic mai simplu! Nu mai faci cumparaturile doar ca sa faci justificarea daca te intreaba cineva unde ai fost. Nu mai fugi dupa alimente, le cauti numai pe acelea sanatoase si de acum incolo te vei uita atent la etichetele acestora. Esentialul este sa cumperi alimente cu un continut scazut  de zahar, doar nu vrei sa mananci linguri cu zahar, nu?

 

Dimineata la micul dejun iti doresti sa serevsti ceva…ce nu ai gustat si ieri, bine asta este ideea pe care ti-o pui in minte, dar o si pui in practica? Eh, mai degraba consumi ce se gaseste, ce ai reusit sa culegi de pe rafturile supermarhet-ului, adica niste cereale, suc de portocale si batoane cu cereale. Dar, stiai ca acestea au un continut ridicat de zaharuri? Trebuie sa te asiguri mereu ca micul dejun este sarac in zaharuri si bogat in fibre si proteine, pentru a-ti potoli foamea pana la pranz. Asa ca, o varianta sanatoasa o constituie fulgii de ovaz si ouale (nu mai mult de 2 pe zi).

 

Gustari sanatoase si sarace in zaharuri
Unde, unde? Stai cuminte si vei afla! Ca sa-ti potolesti foamea dintre mese, solutia nu o constituie sa iei ceva la intamplare din frigider. Pai unde mai ajungem daca procedam asa!? In niciun caz, nu neglija alimentatia! Planifica-ti din timp mesele si gustarile. Este adevarat ca fructele si legumele pot fi niste gustari pe cinste. Au vitamine si minerale (cum nu se putea mai bine). Insa, nu exista niciun aliment care sa nu aiba calorii, calorii care la fructe nu sunt chiar atat de multe, dar exista.

 

Si asta din cauza continutului de zahar. Zahar care la unele fructe este in concentratie mare. Si ce sa fac acum, sa ma feresc si de fructe? Nu, nu trebuie sa te feresti de fructe. Doar sa fii atent la ce fructe consumi, mai ales daca ai probleme cu glicemia. Stiai ca un grapefruit are 7 grame de zahar, in timp ce o cana cu struguri are 23 de grame de zahar.

 

[next]Gustarile cu indulcitori artificiale
Or fi ele bune, satisfac papilele gustative, dar dupa ce le infuleci iti vei mai dori o portie. Daca nu-ti trece prin minte nimic din ce ai putea sa servesti ca si gustare, nu renunta. Pur si simplu cu un pic de informare domeniul nutritiei nu o sa ti se mai para intr-atat de dificil. Cu toate ca zaharul este “materia” prima pentru creier, alegerea unei gustari bogate in zahar nu este cea mai stralucita idee. Poate un iaurt, o prajitura dietetica sau un baton cu cereale sa ti se para alegerile corecte, insa nu sunt.

 

Pur si simplu perceptia ti-a fost un pic inselata, nimic mai mult. Daca ar fi sa te uiti atent la etichetele acestor produse o sa exclami cu magnire: “La naiba si astea au zahar!”. Ei bine, da! Iti vei spune mai apoi dezamagit: “Si ce ma fac, ce sa mai mananc!?” Branza dulce si cateva nuci sunt o alegere corecta pentru o gustarica sanatoasa. Combinatia de branza cu covrigei este iarasi o alta alegere inspirata.

 

Oh, nu! Iar zahar!
Dupa lungi perioade in care ai rezistat cu stoicism tuturor tentatiilor, fie ele produse fast-food, dulciuri ori racoritoare, te trazneste la un moment dat o pofta, din aceea nebuna de a manca ceva interzis, de a manca niste bomboane sau orice altceva care arata bine…pe dinafara. Dar, oare aceste bomboane nu au ele zahar?

 

Sigur ca au! Insa nu te intrista! Este adevarat ca trebuie controlat nivelul glicemiei din sange, servind din cand in cand si cateva ceva dulce (fructe ori alte gustari cu putine zaharuri), insa nu trebuie sa-ti faci un obicei din asta. Ar mai fi dieta? Nu, poate haos mai degraba. Da, da haos era cuvantul pe care il cautam.

 

Lasa deoparte bomboanele, prajiturile si alte dulciuri apetisante si serveste cateva cubulete de ciocolata neagra. Nu sunt o mare consumatoare de ciocolata neagra, insa mananc din cand in cand. Mie imi place domnule ciocolata alba, insa de fiecare data cand vad cate o tableta cu ciocolata alba, reusesc in cateva minute sa o termin.

 

Si daca am acest prost obicei stau cat se poate departe de ciocolata, ca daca as proceda asa zilnic, probabil acum m-as fi chinuit sa ma dau jos de pe scaun. In plus, ca sa-ti stranesc apetitul iti voi spune ca ciocolata neagra este sanatoasa, are putine zaharuri si gratie antioxidantilor previne boli cardiovasculare. Astfel un baton cu ciocolata neagra are numai 17 grame de ciocolata neagra.

 

Mic dejun sanatos?
Stii cum se spune masa de dimineata este cea mai importanta. Intr-adevar asa si este, insa ce anume inseamna un mic dejun sanatos. Sa insemne oare sa infuleci un un iaurt cu arome? Nu in niciun caz multe iaurturi cu arome au multe zaharuri, iar produsele create pentru a fi dietetice nu exceleaza nici la capitolul nutritie. Consuma in schimb iaurt integral, inlocuiesti sucul de portocale din comert cu apa sau ceai.

 

Hai, nu te speria, ca nu este greu!