Dieta de 1400 de calorii

Dieta de 1400 de calorii

Articolul de azi, isi propune sa te invete cum poti manca sanatos, reducand totodata numarul de calorii, ceea ce este o mana cereasca. In principiu ca sa slabesti, este nevoie sa reduci din aportul caloric. Daca din fire nu prea iti place sportul, insa nu prea poti renunta la portiile uriase cu prajeli si alte mancaruri din categoria bombe calorice, atunci e cazul sa faci unele schimbari in stilul tau de viata daca nu vrei sa ajungi mai tarziu sa te urasti pentru felul in care arati. E momentul sa faci o schimbare. Incepe cu o dieta! Poate cu dieta de 1400 de calorii.

 

Dar inainte de a incepe trebuie sa stii ca ingredientul secret al acestui plan de dieta il constituie perseverenta. Si spun asta pentru ca multi dintre noi nu sunt perseverenti in ceea ce-si doresc. Si uite asa in lupta dintre proastele obiceiuri si pasii timizi facuti catre un stil de viata sanatos, obiceiurile proaste si evident nesanatoase castiga.

 

Un exemplu care-mi vine in minte este saritul peste mese (in special peste micul dejun). Hai, recunoaste ca ai facut si tu asta! Poate cand te grabeai la serviciu si vazand limbile ceasului ca au luat-o razna, ti-ai zis ca merge micul dejun si maine.

 

Si daca zilnic iti vei face un obicei din a sari peste micul dejun, iti cresti sansele sa-ti indepartezi pasii de la drumul pe care pornisei. Servirea a patru-sase mese pe zi scade riscul a lua in greutate. In plus, iti cresti rata metabolismului si te mentii in forma. Ce poate fi mai bine de atat?

 

Ca sa fii posesorul unui trup de invidiat, solutia nu se gaseste in servirea unor portii uriase cu mancare. Iar pentru asta pentru sa reflecti mereu la alegerile pe care trebuie sa le faci. Pentru a obtine rezultatele pe care ti le doresti, va trebui sa respecti intocmai cantitatile setate pentru portii. Nu uita ca la fiecare masa trebuie sa te asiguri ca ai o sursa de proteine.

 

Portiile corecte
Portiile nu sunt setate ca sa-ti arate tie cat trebuie sa mananci la o masa, ci mai degraba sa vezi cat mancai inainte si cat  poti manca acum. Iata in functie de grupele de alimente cat trebuie a servesti.

 

Grupa: paine/cereale/orez si pasteO singura portie are 80 de calorii. Printr-o portie se intelege: 1 felie de paine; 2 felii de paine dietetica; ½ de bol cu legume cu amidon; ½ de bol cu piure de cartofi (sau un cartof copt); ½ de bol cu cereale gatite (paste, orez); 4-6 biscuiti; 3 cesti cu floricele de porumb; 2 prajituri de orez sau 5 prajituri mici.

 

Grupa: fructele
O portie ar trebui sa aiba 60 sau 80 de calorii. Printr-o portie se intelege: 1 fruct de dimensiune medie (portocala, mar, banana); 2 lingurite cu smochine; ½ de cana cu fructe deshidratate; ½ de cana cu fructe gatite sau servite de la conserva ori ½ de cana cu suc de fructe.

 

Grupa: vegetalele
O singura portie ar trebui sa aiba 25-30 de calorii. O singura portie inseamna: 1 bol cu vegetale cu frunze verzi; ½ de bol cu legume gatite; ½ de bol cu legume crude; ½ de bol cu legume tocate sau ¾ de bol cu suc de legume.

 

Grupa: lapte/iaurt si branzeturi
Alege de fiecare data numai branduri cu putine grasimi. O singura portie de lactate cu putine grasimi ar trebui sa nu depaseasca 80 de calorii. O portie va insemna: 1 cana cu lapte degresat cu 1/% grasimi; 1 cana cu iaurt fara grasimi; 1 cana cu iaurt cu putine grasimi; 1 felie de branza cu putine grasimi; 1 cana cu branza fara grasimi sau branza dulce cu 1% grasimi.

 

Iar portie de 150 de calorii ar trebuie sa insemne: 1 cana cu lapte integral; 1 cana cu iaurt de baut; ¾ de cana cu iaurt cu arome; 1 felie de branza naturala sau ½ de cana cu branza dulce.

 

Grupa: nuci/carne de porc/carne de pasare/peste/fasole
Asa cum probabil stii deja proteinele sunt caramizile unei alimentatii sanatoase. Pe acestea le gasesti in: oua, lactate si carne.
Ca sa-i asiguri organismului nevoia de proteine, serveste de fiecare data o alta sursa de proteine.

 

[next]Ca sa previi luarea in greutate doar nu-ti doresti sa vezi din nou in oglinda chipul trist de alatadata, nu?) important este sa inlaturi din grasimea vizibila de pe carne. Astfel in meniul tau o portie de proteine de 70 de calorii poate consta in: 1 felie de carne (slaba) gatita; poate fi de pasare sau peste; 4 lingurite de hummus; 1/3 de bol cu fasole uscata, gatita sau 3 albusuri de ou. Si daca te decizi pentru o portie de proteine, de 100 de calorii, poti alege dintre urmatoarele variante: 1 ou, 1 felie de carne gatita; 4 felii de tofu; 1 felie de branza naturala sau 1 lingurita de unt de arahide.

 

Planul de meniu
Si pentru ca am vorbit ceva cam mult, ce ar fi sa vedem si cum arata planul de meniu? Incepem ziua cu un mic dejun in forta, nu? Ei bine, micul dejun nu va avea mai mult de 325 de calorii. Pentru asta alege din urmatoarele variante:
-1 felie de paine din faina integrala,
-1 cana cu tarate,
-1 cana cu faina de ovaz (gatita),
-1 cana cu iaurt fara grasimi sau cu 1% grasimi,
-2/3 de caan cu iaurt integral sau fara grasimi,
-1 ou fiert (se recomanda cam 4 pe saptamana),
-1/2 de cana cu branza dulce (fara grasimi sau cu 1% grasimi),
-1 banana mica (sau 1 mar, 1 portocala),
-1/2 de cana cu suc de portocale. Iar de baut cam 200 de ml de apa.

 

Am trecut de micul dejun si foamea deja se instaleaza, poti sa mai bei un pic de apa si asa nutritionistii ne sfatuiesc ca este bine sa consumam cam 2 litrii de lichide pe zi.

 

Inainte de a servi micul dejun delecteaza-te cu o gustarica sanatoasa (150 de calorii). Poti alege dintre:
-60 de grame de salata de ton cu 3 sardine,
-2 prajituri de orez si 1 lingura cu unt de arahide,
-15 migdale,
-4 lingurite cu hummus si 12 morcovi (mici),
Sau 2/3 de cana cu iaurt (integral sau fara grasimi) si 2 lingurite cu stafide.

 

Nu uita sa-ti potolesti setea. Ai voie sa consumi cam 453 de ml de apa. Cu o gustarica sanatoasa si apa cat sa te rehidratezi, masa de pranz mai poate astepta un pic.

 

Este ora pranzului! Ce ti-ai dori sa mananci? Avem in meniu:
-1 sandvis cu 1 lingurita de unt de arahide, 1 lingurita cu gem si paine cu putine calorii,
-1 sandvis cu ton (3 felii de ton si 2 felii de paine cu putine calorii),
-2 oua (ochiuri sau fierte destul de tare) cu 2 felii de paine din faina integrala,
-1 bol mare cu salata verde(1 cana cu vegetale verzi, 1 cana cu vegetale mixte, aproximativ 200 de grame de pui la gratar, cu 2 lingurite de ulei de masline si un strop de otet). Iar de baut 453 de ml de apa. Nu uita insa, pranzul nu trebuie sa depaseasca 325 de calorii. Mai trec cateva ore pe ceas si vine iar ora de gustarica (150 de calori).

 

In schimb, masa de seara trebuie sa fie una light. Iarasi si aici regulile nu ne lasa. Masa de seara nu trebuie sa depaseasca 300 de calorii.

Poti alege dintre:
-2/3 de cana cufasole sau orez,
-2/3 de cana cu cous-cous,
-2/3 de cana cu paste din faina integrala,
-2 felii de paine (din cereale integrale),
-1 cana cu linte,
-1 cana cu broccoli,
-aproximativ 100 de grame de carne de pasare(pui sau curcan, fara piele),
-100 de grame de peste (halibut, ton, somon proaspat, la conserva sau congelat).,
-1 cana cu morcovi,
 Sau 1 cana cu vegetale fara amidon. Iar de baut 453 de ml de apa.

 

Dupa cina potoleste-ti foamea cu o gustare sanatoasa (nu mai mult de 150 de calorii). Insa de preferat este sa nu mananci nimic dupa ora 6. Iarasi, indicat ar fi servesti mesele dupa un orar, asa previi tentativele de a mai da iama in frigider, dupa tot felul de bunatati cu multe, multe calorii.