Bei prea multa apa?

Bei prea multa apa?

Eu am stiut din prima instanta ca treaba aceasta cu recomandarea unei cantitati anume de lichide pentru toata lumea este usor neclara. Adica ce sa inteleaga aceia care nu prea le au cu nutritia, ca toata lumea trebuie sa bea zilnic 2 litri de apa? Eu una nu pot si sunt sigura ca mai exista si alte persoane in situatia mea.

 

Logic ca nu suntem toti la fel, ca nu avem aceleasi nevoie. Evident ca nutritionistii au emis aceste date dupa un sablon pentru a-si usura munca, dar este de datoria noastra sa umplem golul de informatii, sa nu ne bucuram cu toate informatiile pe care le primim gratis.

 

Cantitatea de apa necesara fiecaruia se stabileste in functie de anumiti factori precum: greutate, starea de sanatate, dieta(daca se consuma multe fructe, legume, supe si ciorbe aportul de apa va fi mai mic, inaltime, temperatura de afara.De aceea se recomanda 30-40 de ml pe kg, din masa corporala, in fiecare zi. Si evident ca daca ar fi sa le recomandam unor persoane, uneia de 70 de kilograme si alteia de 50 de kilograme acei 2 litri de apa, de care ne-au spus nutritionistii, am vedea ca printr-un simplu calcul gresim in ca de la inceput.

 

Apa este esentiala pentru o buna functionare a organismului. Acesta este in proportie de 77% apa si nevoia de apa echivaleaza ca un strigat de ajutor. Avem nevoie de apa, ca de aer. Si in cazul in care nu v-ati fi inchipuit ca este posibil, aflati ca omul poate supravietui in situatii extreme doar cu apa, hrana poate lipsi, insa apa nu.

 

Pe de alta parte, exista un segment anume de oameni care exagereaza, consuma prea multa apa, spunandu-si ca previn deshidratarea, insa astfel mai mult rau isi fac. Ati auzit de intoxicatie cu apa? Stiu, unii o sa va spuneti in sinea voastra, cu un ton ironic: “Am trait sa o aud si pe asta.” Dar, este o situatie reala, care implica multe riscuri.

 

Si atunci, cum se ajunge in situatia in care apa ne devine brusc un dusman? Daca nu stim sa ne ascultam nevoile corpului, sa le interpretam ca atare, putem sa aflam de unii singuri ce este intoxicatia cu apa. Problema este simpla, bem apa numai cand simtim ca ne este sete si incercam pe cat posibil sa nu bem mai multa decat pierdem in urma transpiratiei. Eh, ce bine ar fi daca toti am proceda astfel. Insa, intoxicatia exista si daca  nepasarea este inclusa in tratament, se poate ajunge pana la moarte.

 

Ce este intoxicatia cu apa
Intoxicatia cu apa (hiponatremia) este o afectiune medicala care apare atunci cand o persoana bea prea mult apa intr-un interval scurt de vreme. Cei vizati de intoxicatie cu apa sunt atletii, copii, carora li se da prea multa apa si bebelusilor, la care laptele praf este diluat in prea multa apa.

 

[next]Intoxicatia cu apa se declanseaza in momentul in care nivelul de sodiu din organism, este prea mic, si astfel apare un dezechilibru de electroliti. Imaginati-va ca aveti in fata un pahar cu apa sarata, daca jumatate din apa se consuma si se incearca substituirea cantitatii pierdute, concentratia de sodiu din pahar este diluata. Ei bine, cam asa se intampla si in urma transpiratiei. Sodiu se elimina din corp, iar apa nu reuseste sa suplineasca lipsa. In plus daca este consumata in exces dilueaza nivelul de sodiu din organism. Este simplu. Nu-i asa?

 

Unii dintre voi s-ar putea sa-si spuna: “Si de ce este nevoie de sodiu, si asa nu-i bun?” Cine a zis ca nu-i bun!? Fiecare mineral, ca de altfel si vitaminele sunt importante in organism. Imaginati-va toti acesti nutrienti sunt niste actori fara de care piesa nu s-ar mai juca. In situatia noastra “piesa” este organismul care functioneaza la parametrii normali. Un nivel adecvat de sodiu in organism transmite impulsurile nervoase si asigura functiile muschilor. Daca ar fi sa fim un pic atenti la studii, am afla ca atletii care depun efort la fiecare litru de transpiratie, pierd cam 2 grame de sodiu din corp

 

Si de obicei intoxicatia este confundata cu deshidratarea si evident se recomanda fluide, agravandu-se si mai mult situatia. Persoanele care sufera de dezechilibre alimentare sunt suspecte de intoxicatie cu apa si asta pentru ca nu asimileaza suficient sodiu din alimente. De asemenea, orice persoana care se simte rau, vomita ori are diaree si incearca sa suplineasca lipsa de fluide tot prin apa, este la mare risc.

 

Simptomele
Cum putem spune ca este intoxicatia cu apa, daca nu analizand simptomele? Ei bine, simptomele sunt: durere de cap, confuzie, crampe musculare, oboseala extrema, slabiciune, greata, senzatie de voma, pierderea constiintei. Daca experimentati cateva dintre aceste simptome, de-a lungul exercitiilor de forta, pe o durata de timp, si stiti ca ati consumat multa apa, prezentati-va de urgenta la medic.

 

Sfaturi
Consumati alimente cu sodiu (insa nu exagerati, pe de alta parte sodiul favorizeaza retentia apei in organism), un exemplu de aliment care contine sodiu este branza. Si nu in ultimul rand, mergeti la medic pentru a va lua tensiunea (pentru a vedea daca nu suferiti de hipertensiune). Daca din fire sunteti mai sportivi, iata cateva sfaturi pentru a tine la distanta intoxicatia cu apa.
Daca urmeaza sa participati la un maraton, este bine sa consumati aproximativ 1 cana cu apa la fiecare 20 de minute de alergat.
In zilele de dinaintea competitiei, folositi un pic de sodiu in  mancare.

 

Evitati sa consumati medicamente antiinflamatorii si nonsteroidale.Si daca sunteti pe punctul de a participa la o intrecere (care dureaza mai mult de 60-90 de minute) consumati bauturi pentru sportivi (care au un nivel adecvat de sodiu).
Va este sete sau…este doar o impresie?