Aparuta in viata noastra in special dupa 1990, bucataria indiana a devenit un refugiu important de baza pentru cei care vor sa deguste specialitati mai exotice. Dar si pentru cei cu stomacul ceva mai tare, trebuie sa o spunem de la inceput. Fiindca o multitudine de ingrediente fac cu mandrie parte din gama celor iuti. Avalansa de arome a creat in timp o nota distinctiva bucatariei indiene, la fel ca si tipurile de orez sau de lipii (nan). Trebuie spus ca felul de preparare poate fi usor diferite intre cele 4 regiuni distinctive culinare ale Indiei: India de Nord, de Sud, de Vest si de Est. Doar nord-estul Indiei este puternic influentat de bucataria din China. Indienii prajesc foarte mult, in special legumele, dar si multe tipuri de mancare. Pe langa uleiul vegetal, foarte folosite sunt uleiul de cocos si uleiul de mustar. Nu in ultimul rand, e bine de stiut ca in tarile lumii restaurantele cu specific indian sunt cele mai numeroase pe plan mondial, dupa cele cu specific italian sau frantuzesc. Eu am experimentat pe pielea si pe stomacul meu mai multe restaurant indiene din diferite tari europene, asa ca am ce va povesti. Regretul meu mare ramane insa, decoamdata, faptul ca inca nu am ajuns sa degust bucataria indiana acasa la ea. Dar timpul nu e pierdut, sper sa-mi iasa candva in cale o vacanta in India. Ingredientele de baza Orezul – pur si simplu bucataria indiana nu ar exista fara orez; indienii folosesc orezul basmati, care este renumit pentru bobul mai lung si pentru aroma si gustul mai pregnante decat orezul obisnuit. Fiert, prajit, copt – orezul se prepara in nenumarate feluri si reprezinta aproape orice in bucataria indiana, de la gustari la desert. Ierburile – dau diversitatea incredibila a gusturilor preparatelor indiene. In principal vorbim aici de sofran, ghimbir, patrunjel, coriandru, telina, chili, capere, seminte de mustar. Si iscusinta unui bucatar indian valoros se vede in multitudinea de preparate pe care le obtine, cu arome diferite, din ierburile pe care le are la dispozitie. Carnea – puiul, mielul si rata se regasesc in bucataria indiana, nu insa si porcul si vita (ultima fiind animal sfant in cultura indiana). Facuta la gratar sau la cuptor, fiarta sau prajita, carnea este si un simbol al prosperitatii familiilor traditionale. Condimentele (chatni) – ceapa maruntita, menta maruntita, rosii maruntite, cocos maruntit, usturoi maruntit, mango maruntit, iaurt cu menta si castraveti (asemanator cu tzatziki grecesc). Bucataria Indiana exceleaza in diferite mici preparate exclusiv din legume sau din fructe care sunt servite ca si mici garnituri, la mesele principale. Le veti reintalni in mici farfurii sau boluri, la fiecare masa traditionala. Incercati-le. Curry – cel mai important condiment din bucataria indiana, parte importanta si a altor bucatarii din zona, in principal a Pakistanului. Pentru indieni, curry este la fel de folosit precum este sarea pentru europeni sau sosul de soia pentru chinezi. Curry este parte integranta a fiecarui fel de mancare. In unele tari europene, in special in Anglia, curry-ul a devenit parte integranta a bucatariei locale. Legumele – vinetele, morcovii, salatele, deobicei maruntite in mici boluri si servite ca si garnituri la felurile principale.Varietatea legumelor in India este ridicata, gratie pamantului fertil dar si pentru ca din cele mai vechi timpuri, legumele au fost principala sursa de hrana pentru numerosul popor indian. Feluri renumite de mancare in bucataria Indiana Bun, de curry a auzit toata lumea, corect? Hai sa vedem insa ce alte preparate indiene au spart granita si au devenit cunoscute in toata lumea: Chicken tikka masala – poate cel mai cunoscut fel de mancare indian, regasit la orice masa traditionala care se respecta. Este preparat din bucati de piept de pui care se fragezesc inainte intr-un cuptor cilindric incins, amestecate apoi intr-un sos pe baza de curry si pasta tomate (masala). Toata compozitia se coace apoi pina ajunge sa fiarba. Se serveste cu orez si cu lipii (naan). Verdict: Pro 40% – merita incercat pentru originalitate si pentru ca acest preparat imbina mai multe gusturi specific indiene; 60% contra – fiindca este un fel de mancare foarte caloric. Tandoori chicken – este ceea ce europenii ar numi, pui pe gratar, insa e mai mult decit atat. Puiul se marineaza in prealabil in iaurt si masala (amestec pe baza usturoi, curry, ghimbir, piper), apoi se pune in tandoor (cuptoul cilindric incalzit pe baza de carbune incins). Verdict: Pro 70% – fiindca preparatul este destul de dietetic, daca nu-l serviti alaturi de lipii sau de orez. Contra 30% – amestecul de condimente este destul de caloric si periculos pentru cei cu stomacul sensibil. Samosa – una dintre gustarile/starterele bucatariei indiene. In principal este vegetarian, dar se prepara si variante cu carne. Samosa vegetariana este un amestec de faina, cartofi, ceapa, chili si alte mirodenii, care se taie apoi in triunghiuri si se prajesc in ulei. Verdict: Pro 20% – merita incercat pentru ca este cea mai cunoscuta gustare Indiana. Contra 80% – va dati seama ce inseamna pentru organism un amestec de faina, cartofi si carne, toate prajite in ulei incins? Onion Bhaji – tot o gustare/starter, reprezinta bucati de ceapa date printr-un amestec de faina si condimente iuti, si apoi prajite in ulei incins. Se asorteaza, deobicei, cu felii de mango sau de lamaie. Verdict: Pro 20% – pentru ca sunt delicioase. Contra – 80% ceapa prajita in ulei este unul dintre ultimele lucruri pe care trebuie sa la bagam in stomac. Thali – este cea mai potrivita alegere daca ati nimerit intr-un restaurant cu specific indian; reprezinta un amalgam de vase mici, grupate pe un platou mare, pline ce cele mai importante feluri de mincare: orezuri, sosuri, lipii, salate. Exista Thali vegetarian si non-vegetarian. Verdict: Pro 80% – fiindca aveti ocazia sa degustati cat mai mult din inedita bucatarie Indiana si pentru ca aveti sansa sa gasiti preparate dietetic si putin calorice. 20% contra – fiindca orezul si lipiile sunt calorice. Lamb Korma – este o mancare cremoasa, care, pe langa carnea de miel (bucatele de carne de miel), este facuta dintr-un amestec de curry, iaurt, smantana si lapte de cocos. Contine si mici bucatele de cartofi si de ceapa. Se serveste fierbinte, alaturi de orez si de lipii. Verdict: Pro 50% – fiindca este unul dintre cele mai solicitate feluri de mancare indiene in restaurantele cu specific din intreaga lume. Contra 50% – fiindca amestecul de carne smantana, carne, curry, cartofi si lipii nu va poate duce decat spre o sedinta de mers pe bicicleta de 3 ore! Rasgulla – printre cele mai importante deserturi, consta intr-un amestec de branza proaspata de vaci batuta cu faina din grau putin macinat (nu atat de fina, din care se face apoi faina clasica), totul prajit apoi in ulei. La final, se stropeste cu sirop incins de zahar. Este specific bucatariei est-indiene. Verdict: Pro 40% – fiindca este un desert inedit si delicios. Contra 60% – din nou, uleiul incins nu are cum sa ne faca sa iubim acest preparat, daca tinem la sanatatea noastra. Obiceiuri inedite din bucataria indiana Nu mai trebuie sa va spun ca e bine sa respectam, cat de cat, obiceiurile bucatariilor mondiale cu care interactionam, asa cum si altii fac atunci cu obiceiurile bucatariei romanesti (avem insa asa ceva?) Prin urmare – iata cateva sfaturi: este bine sa folositi doar mana dreapta atunci cand introduceti mincarea in gura; nu se folosesc cutite, linguri sau furculite, cel mult lingurite pentru anumite tipuri de desert; se obisnuieste ca felurile de mancare sa fie aduse la masa pe tavi mai mari, de unde se serveste apoi individual. In fine, bauturile oferite la masa sunt, deobicei, ceaiul si cafeaua, in detrimentul celor alcoolice. Bauturile bucatariei indiene Fiindca alcoolul nu este prea iubit in India, locuitorii acestei tari s-au obisnuit de mii de ani cu calitatile ceaiului, recunoscut pe plan mondial. Ceaiul este preparat in special sub forma de infuzie in apa fierbinte, alaturi insa si de condiment precum scortisoara. Cafeaua este mai putin popular decat ceaiul si este rezervata in special categoriilor sociale de mijloc si superioare. Lassi este o bautura obtinuta din iaurt si servita rece, avand consistent unui milkshake. Apoi, sucurile proaspete de fructe sunt servite la tot pasul pe strada in orasele indiene, un loc special intre acestea ocupandu-l bautura obtinuta din nuca de cocos, laptele de cocos, o bautura servita mereu rece. In fine, apa naturala este foarte popular in randul familiilor simple, fiindca este foarte utila organismului dupa o masa bogata si iute. CONCLUZIE: Bucataria indiana prinde din ce in ce mai mult. De ce? Fiindca aduce multe lucruri noi fata de gusturile cu care este obisnuit un european. Aromele sunt tari, puternice si exotice, in contrast cu bucataria europeana, care nu exceleaza la aceste calitati. Datorita faptului ca ingredientele sunt mereu proaspete, se spune despre bucataria indiana ca este una dintre cele mai sanatoase din lume. Asta din punct de vedere al prospetimii, fiindca, in rest, asa cum am vazut, prajelile sunt destul de prezente, din pacate. In fine, bucataria indiana este un excelent refugiu pentru vegetarieni, care vor avea cu adevarat ce sa aleaga, fara teama de a se plictisi de repetarea felurilor de mancare. V-am facut pofta sa dati iama in cel mai apropiat restaurant indian?