Sofranul alunga depresia

Sofranul alunga depresia

Daca ar fi sa facem o scurta descriere a sofranului, am putea spune ca este unul dintre cele scumpe condimente din lume (poate acesta este si motivul pentru care multi dintre noi nu stiu ca sofranul este bun si la altceva decat la ingalbenitul mancarii :)) Stati nu va grabiti, nu am terminat. Sofranul este recomandat pentru multele sale beneficii asupra starii de sanatate.

 

Chiar si aceia dintre voi care nu au gustat niciodata din bunatatile culinare gatite cu sofran, este indeajuns sa-si clateasca ochii cu nuanta rosie-portocalie a sofranului. Ah si important are un gust usor dulce-amarui, sa va mai zic cum ies mancarurile gatite cu sofran? S-ar putea sa va deschid apetitul.

 

Beneficiile sofranului
Dar, sofranul nu este un condiment si atat, el este o planta cu multe beneficii aduse starii de sanatate. Drept dovada este folosit in reglarea digestiei, tratarea depresiei, astmului, aterosclerozei si mai multe. Oamenii de stiinta au descoperit ca sofranul are multe efecte anticancerigene gratie antioxidantilor (carotenoizilor).

 

Actioneaza ca un antispasmodic si este recomandat in tratarea racelii. Si sa stiti ca lista beneficiilor nu se termina aici. Sofranul mai este utilizat in: tratarea insomniei, durerilor de cap, infectiilor urinare, ejacularii premature. Este recomandat in tratarea afectiunilor de la nivelul rinichilor si in insuficienta hepatica. Mai mult de atat, imbunatateste circulatia din organele care participa la digestie. Protejeaza membrana stomacului si a colonului si din acest motiv este recomandat pentru proprietatile sale de prevenire si tratare a colicilor gastrointestinali precum si a aciditatii.

 

Urechilor mele le-a fost dat sa auda, ca in lume rata celor care sufera de boli grave este ingrozitor de mare. Nu ar trebui sa ne mai miram unii dintre noi, de ce se naste o stransa legatura intre declansarea unor boli si stilul de viata pe care il avem. Daca vrem sa traim sanatos, facem tot ce este necesar pentru asta.

 

Daca ne pasa renuntam sa mai stam precum niste pisici cat e ziua de lunga pe canapea, cu o sticla de bere langa noi. Daca nu ne pasa lasam sa treaca informatiile pe langa noi. De aceea sper ca, macar unora dintre voi, aceste informatii referitoare la beneficile sofranului sa va fie de un real folos. Va spuneam ceva mai devreme ca sofranul previne cancerul. Meritul le apartine carotenoizilor din planta. Astfel, sofranul devine un aliat in lupta cu leucemia, cancerul ovarian si in plus ofera protectie impotriva afectiunilor coronariene si hepatitei.

 

[next]Stim ca diabetul este o afectiune serioasa, care daca nu este tratata asa cum trebuie poate atrage dupa sine multe complicatii. Alimentatia joaca un rol esential in toata aceasta problema, de aceea nu trebui sa o neglijati. Iata ca si de data aceasta sofranul poate sa le intinda o mana de ajutor suferinzilor.

 

Imbunatateste vederea
Cercetatorii de la Centrul de Excelenta ACR in Oftamologie si cei de la Universitatea L’Aquila, din Italia, au scos la iveala faptul ca sofranul are efecte benefice asupra genelor, care controleaza performanta celulelor globului ocular. De asemenea, au mai afirmat ca sofranul  normalizeaza nivelul de acizi grasi, din membrana celulara, facand celulele mult mai rezistente. In plus s-a mai discutat ca sofranul ar proteja ochii de pericolul asociat cu lumina naturala, intensa.

 

Nicio strangere de inima
Stiti ca nutritionistii ne tot bat la cap ca trebuie sa adoptam o dieta hipolipidica pentru a putea mentine nivelul colesterolului (mai ales aceia dintre voi care se plang ca au colesterolul mare).

 

Problemele apar din momentul in care nivelul de colesterol creste, favorizand astfel depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange, ingreunand fluxul sangvin. Iar reducerea grasimilor din dieta scade riscul dezvoltarii de boli la inima. Eh si sofranul isi primeste rolul de good guy, el micsoreaza nivelul de colesterol, din sange, dar si al trigliceridelor la pacientii bolnavi de inima.

 

Sofranul ii vine de hac depresiei
Conform unui studiu recent, sofranul are acelasi efect cu prozacul in tratarea depresiei moderate si usoare. Insa, mai este loc si pentru alte teste, care sa scoata in evidenta eficienta sofranului in tratamentul pentru afectiunile depresive.

 

Cum se foloseste
Nu exista o doza recomandata. Sofranul poate fi consumat prin amestecarea pudrei cu mancarea sau sub forma de infuzie (ceai).

 

Reactii adverse
Daca se consuma mai mult de 1,5 grame (care totusi o cantitate adecvata) adica in jur de 5 grame, exista riscul aparitiei unor efecte secundare. Iata cateva dintre ele:
-senzatie de voma,
-epixtasis (sangerare nazala),
-bradicardie (incetinire a batalilor inimii),
-avort spontan,
-menoragie etc.

 

Contraindicatii

Sofranul este contraindicat femeilor gravide din cauza riscului de a suferi un avort spontan. Si daca sunteti proaspete mamici si va alaptati micuti, nu consumati mancaruri condimentate cu sofran, intrucat nu se cunosc posibilele efecte secundare.

 

Concluzie
Consumati cu masura, bucurati-va de aroma preparatelor culinate gatite cu sofran si invatati incetul cu incetul cum aceasta planta va poate mentine sanatosi.