Si asa si este, daca papilele tale gustative se declara incantate si senzatia ca-ti place ceea ce mananci ajunge la creier, parca dorinta de a te opri din mancat devine o munca obositoare, pentru ca tu in subconstientul tau stii ca mai vrei sa mananci. Nu te poti lauda ca esti cel mai mare gurmand, dar de data aceasta vrei sa castigi marele premiu, cam asa eram si eu cu portia de bame in fata. Lunguiete si verzi ca niste castraveti (insa nu sunt castraveti) bamele sunt vegetale foarte nutritive. Pe langa faptul ca sunt sarace in calorii sunt bogate in vitamine: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina si vitamina B6. Intrucat contin acid folic, bamele sunt recomandate viitoarele mame, caci acesta ajuta la dezvoltarea tubului neural al fatului, pe perioada de 4-12 saptamani,de-a lungul gestatiei. Si daca printre voi se gasesc si unii care tin la detalii, am sa le spun ca pot manca linistiti bame intrucat nu au multe calorii, de exemplu o cana cu bame crude contine: 33 de calorii; 3,2 grame de fibre; 0,1 gram de grasimi; 2 grame proteine; 7,6 grame carbohidrati; 21 de mg de vitamina C; 57 mg de magneziu; 660 IU de vitamina A si 87,8 micrograme de acid folic. Beneficiile aduse sanatatii Secretul unei mancari delicioase de bame consta in pregatirea acestora. Pentru ca simturile olfactiv si gustativ sa se declara incantate de cunostinta cu bamele, ar trebui aveti norocul sa fiti serviti de un bucatar talentati. Va pot impartasi eu secretul pentru a gati si voi o mancare delicioasa de bame. Asa ca fiti pe faza si va voi dezvalui si marele secret. Pana una-alta sa vedem ce au special bamele in ele, de ce ar trebui sa le consumam. Sa fie adevarat ca bamele ne mentin sanatosi? Sigur ca da! Daca sunt consumate asa cum trebuie, atunci de ce nu. Fibrele superioare, regasite in bame, ajuta la stabilizarea glicemiei, micsorand rata la care zaharul este absorbit din tractul intestinal. Mucilagiul din bame micsoreaza nivelul de colesterol si acidul din bila, eliminand astfel toxinele prin filtrarea ficatului. Si va garatez ca inca nu ati aflat destule, beneficiile bamelor nu se limiteaza aici. Pai cand va spuneam eu ca trebuie ne intoarcem la natura, sa reevaluam comorile pe care ni le-a lasat. De exemplu v-ar fi trecut prin minte ca bamele au proprietati laxative? Ei si, gratie acestora proprietati, curata intestinul gros. Si nu e tot, fibrele din bame mentin sanatatea intestinului gros. Acestea absorb apa si previn constipatia (cauzata de un nivel prea mare de fibre si unul prea mic de apa, caci fibrele pentru a fi eliminate din organism au nevoie si de apa). Si poate cel mai important aspect in descrierea bamele il considera lipsa efectelor secundare. Da, da nu au efecte secundare, Si stati ca este mare lucru . Pana si unele alimente sanatoase au efecte secundare, evident daca devenim rude cu Domnul Haplea. De exemplu cafeaua. Este buna pentru sanatate, are antoxidanti, insa daca depasiti una-doua cesti pe zi riscati sa va imbolnaviti, iar adesea consumul exagerat de cafea este asociat cu hipertensiunea. [next]Si daca nu v-am convins va dau un alt exemplu. Sa nu iesim din clasa aceasta a bauturilor si discutam despre bere, ce le place barbatilor, nu? Ei bine, berea nu este un aliment nesanatos, dimpotriva. Contine cereale, insa are si ceva cam multe calorii, asa ca daca va uita Dumnezeu cu halba la gura si va mai faceti si un obicei din a servi des bere riscati sa va imbolnaviti. Alcoolemia este prima pe lista posibilelor boli corelate cu un consum mare de bauturi alcoolice. Si un alt efect al consumului mare de bere il reprezinta aparitia “butoiasului naravas” sau ca sa fiu mai explicata, a burtii. Daca unii dintre voi nu cred ca de la o bere ajungi la doua si asa mai usor si intr-un final sa devii alcoolic, le-as putea povesti despre un amic care din cand in cand devine fara voia sa pacient in spitalele de urgenta. Si ghiciti de ce? Din cauza alcoolemiei. Aceia dintre voi care ati inteles de ce am tinut mortis sa povestesc toate aceste lucuri, probabil stiti deja ca secretul mentinerii in forma il constituie alimentatia echilibrata, unde masura este regula de baza. Cand o persoana se plange ca sufera de tranzit intestinal lent, cele mai recomandate alimente sunt iauturile(gratie bacteriilor benefice. Ei, fibrele din bame hranesc bacteriile bune (probioti) din sistemul digestiv, mentinandu-se astfel sanatatea tractului digestiv. Precum un panaceu, bamele consumate frecvent vindeca totul din organism. Astfel, trateaza inflamatia plamanilor si calmeaza simptomele de intestin iritabil. . Vi le-am laudat ca sunt foarte nutritive, si daca veti fi atenti veti regasi prin valoarea nutritiva acestora si acidul ascorbic(vitamina C, care este un puternic antioxidant si are proprietati antiinflamatorii) care le recomanda in dieta bolnavilor de ateroscleroza. In plus consumate frecvent influenteaza nivelul de zahar din sange, determinad astfel o mai mare capacitate de a lupta cu diabetul. Iar cateva studii arata ca bamele previn cataracta. Domnule, dar atatea beneficii!?Da si cand stai sa te gandesti ca multi dintre noi nu stiu mare lucru despre alimentele din farfurie. Cum se gatesc Sunt multe retetele care prind savoare cand bamele se contopesc cu restul de ingrediente. Se pot servi chiar si crude cu putin otet si piper. Mai aveti varianta de a le pregati tocanita sau supa. Daca nu ati fost inzestrati cu talent, nu este indicat sa gatiti bame daca asta ar fi pentru prima data. Simplu, chiar daca intentia a fost buna, rezultatul poate fi un fiasco. Daca v-ati decis sa faceti o mancare cu bame, va sfatuiesc sa cumparati bame ceva mai mici (se curata mai usor). Luati-va in serios rolul de bucatarul de serviciu si curatati bamele. Dupa aceasta puneti intr-un bol otet (din vin rosu) sau suc de lamaie (merge si de lime) si adaugati bamele. Acestea vor sta asa timp de 30 de minute. Dupa ce minutele s-au scurs, uscati bamele (folositi-va de un prosop de hartie). Important este sa le uscati inainte de a le taia felii. Apoi feliati-le si gati-ti-le si asa cum va doriti.