Gatitul la aburi

Gatitul la aburi

Nu, nu! Puiul in sine este un aliment sanatos, insa daca nu-l gatiti asa cum trebuie, atunci degeaba va mai laudati ca mancati proteine slabe, caci ele sunt deja bombe calorice daca le-ati prajit.

 

Stiti ca daca consumati frecvent prajeli riscati sa va imbolnaviti de diabet, hipertensiune, obezitate si ateroscleroza? Atunci cand prajiti alimentele in ulei sau untura de porc, le “scaldati” in grasimi nesanatoase (saturate) care nu pot fi descompuse in organism pentru a fi supuse digestiei si astfel ele raman mai mult timp in celule (ca de exemplu pe coapse, pe solduri si in jurul inimii). Iar aceia dintre voi, care si-au facut mai demult initierea in domeniul nutritiei, stiu cu siguranta impactul pe care il au grasimile nesanatoase asupra nivelului de colesterol din sange (care declanseaza bolile cardiovasculare).

 

Ce presupune gatitul la aburi
Si pentru a pastra cat mai mult din valoarea nutritiva a alimentelor, fara sa le incarcam de grasimi nesanatoase prin prajire, indicat este sa le supunem unei “bai” de aburi. Daca pana acum unii dintre noi rasuflau usurati ca au inclus in dieta lor numai alimente sanatoase, roata se invarte acum. Pai si ce daca sunt sanatoase? Oare nu mai conteaza si cum sunt gatite!?

 

De exemplu broccoli, in ciuda faptului ca are multi antioxidanti, care previn cancerul, daca este calit ori fiert isi pierde din proprietati. Un alt exemplu este pestele, acesta este bogat in fosfor si nu ingrasa. Si daca voi il prajiti, reduceti din valoarea nutritiva a acestuia, plus ca-i cresteti nivelul caloric din cauza uleiului din tigaie. Asa ca, o metoda sanatoasa de a gati alimentele o constituie “baia cu aburi”.

 

Gatirea alimentelor alimentelor la aburi este o metoda sanatoasa. Pentru aceasta va trebui sa achizitionati un dispozitiv de fiert la aburi (steamer). Luam un alt exemplu, dieta cu alimente crude, ei bine aceasta este una dintre cele mai recomandate, gratie nutrientilor din alimente. Iar gatirea alimentelor la aburi nici nu va ia prea mult timp.

 

Cand gatiti cu un dispozitiv de fierbere la aburi, alimentele nu intra in contact cu apa, astfel incat nutrientii se pastreaza. Gratie temperaturii joase, din dispozitivul de fierbere la aburi, alimentele isi pastreaza structura celulara, tesuturile precum si aroma. Daca va veti folosi de dispozitivul de fierbere la aburi si pentru a gati carnea, veti observa ca pana si aceasta va ramane frageda si gustoasa.

 

Ce alimente puteti gati la aburi

Gatirea legumelor la aburi este o metoda buna prin care acestea isi pasteraza flavonoizii si vitaminele, altfel decat crude. Un alt aliment sanatos care poate fi gatit cu dispozitivul de fierbere la aburi este pestele. Pestele in special cel gras, isi va pastra astfel acizii grasi omega 3. Si daca va plac fructele de mare si pe acestea le puteti inghesui in dispozitiv. Orezul brun ar trebui gatit la aburi pentru ca numai asa isi pastreaza vitamina B1. Eh, cine ar fi crezut asta!?

 

Sfaturi pentru o dieta sanatoasa
O dieta care include zilnic cinci portii de legume (gatite la aburi) constituie unul din secretele mentinerii in forma. Asa spuneti NU imbatranirii premature si va protejati mai usor de boli. Si asa cum probabil stiti deja prajirea si fierberea, din cauza temperaturii ridicate, distrug multe dintre vitamine.

 

Cum sa gatiti corect broccoli
Pentru ca va spuneam mai devreme de broccoli ca daca nu-l gatiti la aburi rezultatul va fi un dezastru, m-am decis sa va impartasesc cateva secrete. Pentru aceasta va trebuie o legatura de broccoli si 5 minute din timpul vostru liber. Iar pentru dressing aveti nevoie de: 3 lingurite de ulei de masline extra-virgin, 2 lingurite de suc de lamaie (sau lime), 2 catei de usturoi, sare de mare si piper.

 

Prima data puneti in dispozitivul de fierbere la aburi 2 cm de apa. Apoi faceti-i frizura domnului Broccoli. Taiati buchetelele si betigasele. Buchetelele vor sta in dispozitiv 5 minute. Urmeaza operatiunea: usturoiul. Curatati usturoiul (Sa nu dati pe urma pe la ochi!), zdrobiti-l si puneti-l in dispozitiv, unde va sta timp de 5 minute. Dupa ce s-a facut broccoli, scoteti-l, scurgeti-l de apa si puneti-l intr-un bol.

 

Apoi imbaiati-l in apa rece sau puneti gheata epste el pentru a ramane crocant. Si in cele din urma amestecati broccoli cu restul de ingrediente. Insa, nu este tot va mai impartasesc un mic secret, ca broccoli sa aiba mai multa aroma, puneti in dispozitiv usturoiul in ultimele 2 minute de fierbere ale legumei.

 

Bon appetit!