Curcanul

Curcanul

Curcan la cuptor, curcan fiert, curcan la aburi, curcan in salata – vom cunoaste in articolul curent cat mai multe beneficii si moduri de intrebuintare ale fratelui mult mai mare al puiului.

PROPRIETATILE DE BAZA

Sa vedem pentru inceput ce inseamna 100 de grame de carne de curcan, preparat la cuptor, pentru sanatatea noastra. Atentie, vorbim aici de carnea pura, de tipul fileului, nu de pielita, pe care sper ca nu o consumati, chiar daca va tenteaza. Nu negati ca stiu eu! Oricum, e bine sa stiti ca la curcan 95% din grasimea sa totala se regaseste in pielita lui. Sper ca v-am convins acum sa dati la o partea pielita curcanului.

Triptofanul este elementul cel mai concentrat in 100 de grame de carne de curcan, asigurand 96% din necesarul zilnic al organismului pentru acest aminoacid esential care produce serotonina. Urmeaza proteinele (60% din necesarul zilnic), seleniul (40%), vitamina B3 (30%), vitamina B6 (22%), fosforul (20%). Grasimile sunt la jumatate fata de cele prezente in carnea de vita sau in cea de porc.

Seleniumul din carnea de curcan este unul dintre cei mai aprigi luptatori impotriva cancerului, apara ADN-ul impotriva degradarii si imunizeaza organismul. Vitaminele B asigura productia de energie, prin transformarea proteinelor, a grasimilor si a carbohidratilor.

Continut caloric: 190 la 100 de grame de carne de curcan la cuptor.

Atentie: Si carnea de curcan contine purine, care duc la cresterea nivelului de acid uric din organism. Prin urmare, persoanele care sufera de guta sau de afectiuni ale rinichilor trebuie sa evite consumul regulat de carne de curcan.

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

In primul rand, atunci cand ati achizitionat un curcan proaspat, trebuie sa aveti grija in bucatarie cum manevrati carnea. Trebuie sa fiti atenti sa n-o atingeti deloc de alte alimente si sa spalati foarte bine, dupa utilizare, cutitul cu care ati lucrat si fundul de lemn sau de plastic pe care ati taiat curcanul. Spalati-va si pe maini cu sapun dupa ce ati terminat de taiat carnea de curcan.

Daca vreti sa marinati carnea de curcan, e bine ca procesul sa aiba loc doar in frigider, fiindca la caldura curcanul este foarte sensibil, degradandu-se rapid.

Si acum prepararea domnului curcan…….banuiesc ca ati facut macar o data pana acum un curcan la cuptor, chiar daca procesul este lung, insa rezultatele pot fi spectaculoase in materie de gust. Trebuie doar sa aveti grija sa nu se usuce, umezindu-l des cu sucul propriu si avand grija ca temperatura de coacere sa nu fie foarte ridicata. Si inca ceva: va trebuie rabdare multa, timpul mediu de coacere a unui curcan este de 4-5 ore.

Nu-i asa ca poftiti de multe ori la burgeri deliciosi insa va abtineti cand vine vorba de carnea de porc sau de vita? Alegeti insa sa va faceti proprii burgeri din carne tocata de curcan si din condimente. La fel si in cazul chiftelutelor.

Salatele pe baza de carne de curcan sunt din ce in ce mai populare. Iata acum o reteta simpla si gustoasa: un piept de curcan fiert si taiat cubulete amestecat cu telina rasa, praz si migdale. Incercati intr-o zi aceasta reteta!

Si inca o reteta de fel principal dietetic, pe baza de curcan, desi, la prima vedere, preparatul nu pare consistent: pe o farfurie intindeti mai multe felii de salata verde, puneti deasupra cubulete de piept de curcan, cubulete de cartofi dulci fierti si stropiti totul cu putin otet balsamic si putin ulei de masline. Va veti linge pe degete.

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI CARNEA DE CURCAN

Daca se intampla cumva sa achizitionati un intreg curcan proaspat – stiu eu ce festinuri puneti la cale – aveti grija ca forma acestuia sa fie solida, pieptul sa nu fie deformat, mirosul sa fie proaspat, iar pielea trebuie sa fie cat mai deschisa la culoare si sa nu prezinte nici o urma de taietura.

Daca achizitionati un curcan congelat trebuie sa alegeti un pachet care nu contine gheata pe langa curcanul in sine – semn ca a fost decongelat si apoi iar congelat. Chiar daca v-am spus ca pielea curcanului inglobeaza majoritatea depozitelor de grasime, este indicat sa cumparati si sa preparati curcanul in pielea sa, la final urmand sa o eliminati. Aceasta da o aroma specifica carnii gatite, iar cantitatea de grasime care se prelinge pe carne este neglijabila. E foarte important insa sa eliminati pielea curcanului atunci cand ati terminat gatirea acestuia – daca tineti la un stil de viata complet sanatos.

Daca doriti sa decongelati un curcan care a stat la temperaturi foarte scazute, realizati in frigider acest proces, la temperatura de 3-4 grade, si nu la temperatura camerei.

Daca mai doriti sa pastrati la frigider carnea proaspata recent achizitionata, este indicat sa o tineti in spatele frigiderului, acolo unde este sectiunea cea mai rece. Nu tineti insa mai mult de doua zile carnea proaspata de curcan la frigider, in timp ce pe cea gatita o puteti tine maximum 4 zile la rece.

INEDIT DESPRE CURCAN

Nu degeaba curcanul este atat de popular in Statele Unite. Impreuna cu Mexicul, SUA sunt teritoriul nativ al acestei pasari, din aceasta zona a lumii a inceput cucerirea altor piete de desfacere. Cel care a adus curcanul in Europa, in secolul 15, nu este nimeni altul decat Cristofor Columb. Multumim!

In prezent, conform statisticilor, israelienii consuma mai multa carne de curcan pe cap de locuitor decat americanii! Dupa aceste doua natii, urmeaza, in ordine, francezii, italienii, britanicii si canadienii. 
 
CONCLUZIE: Carnea de curcan este una dintre cele mai sanatoase alegeri atunci cand vine vorba de spectrul larg al produselor din carne – acesta e principalul lucru cu care trebuie sa ramanem. Daca avem grija si ca modul de preparare sa fie cat mai echilibrat si dietetic, fara prajeli, atunci putem extrage si mai multe beneficii. Nu va speriati daca gustul carnii de curcan nu este spectaculos, aveti la indemana o serie intreaga de condimente usoare sau de legume care sa insoteasca bucata de carne alba din farfurie. Pofta buna!