Dieta lui Ray Audette

Dieta lui Ray Audette

Cu toate ca modernitatea ne-a oferit capriciul preparii alimentelor dupa bunul plac, se pare ca in unele cazuri mai mult a daunat sanatatii. O fi un adevarat rasfat pentru papilele noastre gustative sa servim cartofii pregatiti la friteuza, in loc sa-I fierbem, insa nu este o alegere corecta cand bine vorba de sanatatea noastra. Insa, lista exemplelor este mare.

 

Discutia noastra se refera strict la dezavantajele prelucrarii alimentelor, la servirea de alimente rafinate. Ei bine, acestea dauneaza sanatatii si s-a dovediat ca obezitatea, boala care loveste din plin in ziua de azi,este o reactie a sistemul imunitar la o alimentatie dezechilibrata.  Si totusi de ce  ar trebui sa ne atraga atentia o astfel  de dieta? Autorul ei, Ray Audette, a incercat sa caute avantajele alimentatiei preistorice, scriind astfel o carte destinata celor suferinzi de artrita si diabet (inclusiv lui). Bine acum carcotasii dintre voi, or sa spuna: “Da domnule, dar pe atunci nu exista tehnologie, iar carnea se consuma cruda!”.

 

Da, este adevarat oameni buni! Insa, autorul nu incearca sa nege avantajele tehnologiei, din contra, carnea din dieta nu se serveste cruda,iar aceasta deducere logica este una gresita.Se pune accentul pe alegerile corecte.Pe consumul de alimente nutritive, iar alimentatia sa fie cat mai naturala. Cand este vorba de scormonirea dupa vinovatii pentru existenta multor probleme de sanatate cu care se confrunta societatea moderna, este scoasa in fata tehnologia si revolutia industriala.

 

Din pacate obezitatea, care mai nou loveste si in randul micutilor, se declanseaza odata cu intrarea in obisnuinta a alegerilor incorecte cand vine vorba de stilul de viata. Iar obezitatea este in prezent o boala care afecteaza milioane de oameni din aceasta lume. Boala naste alte afectiuni. Nu este de mirare ca o persoana obeza sa sufere si de afectiuni cardiovasculare. Asta este societatea in care traim, o societate ale carei fructe ne imbolnavesc. Insa, tine de noi sa nu cadem in capcanele ivite la tot pasul.

 

Dieta lui Ray Audette pune accentul pe consumul de carne, legume, fructe si nuci. Aparent o dieta sanatoasa, care-si propune un echilibru in nutrietii esentiali organismului. Traind sanatos putem slabi mai usor,dar numai daca adoptam o dieta naturala.

 

Alimente permise
Cum ar fi lumea nutritiei daca nu ar exista diete? Saraca. Pai cum sa stim sa mancam sanatos daca nu s-ar mai impune reguli!? Ar fi un haos. Ei si pentru a defini aceasta dieta, autorul, Ray Audette a inclus o lista a alimentelor permise si o a doua a alimentelor interzise. Astfel se interzise consumul de : cereale, leguminoase (inclusiv  soia si arahide), legume care au amidon (cartofi), produse lactate (inclusive unt) si zahar (indulcitori artificiali).

 

Ironic vorbind mai raman fructele, unele legume, carnea, grasimile si uite asa lista se imputineaza. Deh, nu a zis nimeni ca dieta este una usoara. De fapt abordand dieta realizati comparatia intre alimentatia moderna, care pe alocuri este nesanatoasa si respectiv cea primitiva. In schimb se permite consumul de: nuci, seminte, fructe de padure, legume, fructe, carne si peste.

 

Principiile dietei
Se promoveaza alimentatia naturala, fara a beneficia de inovatiile tehnologiei moderne. In plus autorul dietei sustine ca omul se poate adapta din punct de vedere genetic acestei alimentatii.Reducandu-se numarul de carbohidrati scade exponential riscul de a lua in greutate. Stati linstiti, dieta nu este dezechilibrata, din contra promoveaza consumul de proteine si grasimi sanatoase. Cu toate ca omul din paleotic obisnuia cat e ziua de lunga sa alerge gol-goluta prin savana, dieta nu intentioneaza sa devina o copie fidela a stilului de viata pe care il avea omul preistoric. Ci pur si simplu sa se identifice dezavantajele unei alimentatii moderne, dezechilibrate care ne imbolnaveste.

 

Pareri pro si contra
Multe persoane pot ramane siderate cand vor vedea In meniu: ghinde, foca, caracatita ori tipar. Si asta pentru ca alimentatia este una naturala. Alimente rafinate precum faina de grau, porumbul ori secara sunt considerate inutile. Se incearca constientizarea impactului pe care il au acestea asupra sanatatii. Motiv pentru care reducerea pe cat posibila a portiilor este regula de aur in dieta. In schimb laptele si branza se pot consuma fara a avea strangere de inima. Si pentru ca am vorbit de inima, este musai sa stea departe de grasimile saturate, aceste bad girls for heart.

 

In principiu unora dintre noi dieta s-ar putea sa li se para amuzanta, altora o fabulatie, insa nu este nici pe departe. Asa cum am zis se porneste de la premisa ca modernizatatea ne-a varat fara ca noi sa vrem intr-un malaxsor in care ni se intind fortat tot felul de produse, care mai mult rau ne fac.

 

Cui i se adreseaza
In primul rand celor care vad dieta  cu ochi buni si nu ca pe o traznaie, menita sa ne manance timpul si banii. Daca printre voi se regasesc si iubitori de legume si carne, acestia ar trebui sa iasa in fata intrucat lor dieta li se va potrivi ca o manusa. Sa nu uitam de procurarea unora dintre cele mai ciudate alimente. Ei da si acesta este un criteriu, doar nu mancati zilnic tipar ori ghinde, nu?