Dieta de 1600 de calorii

Dieta de 1600 de calorii

Ei bine, singura metoda prin care puteti slabi, o reprezinta selectia de alimente nutritive, pe care e musai sa le serviti in portii adecvate. Pai ce credeati ca merge sa mancati cat vreti voi!? Pana una-alta fiecare aliment are calorii si chiar daca sunt sanatoase, excesul dauneaza sanatatii, asa cum ii informeaza pe consumatori o bine cunoscuta reclama TV. Motiv pentru care nutritionistii incurajeaza alimentatia variata. Puteti adopta o dieta de 1600 de calorii pentru a slabi lent, iar efectele se vor vedea pe o perioada indelungata. 

 

Desi ne tenteaza pe toti ca la un moment dat, sa lasam balta dietele si sa ne reorientam catre ceva ale carei rezultate nu apar la Sfantu Asteapta, ideea nu este tocmai inspirata. Or fi la prima vedere eficiente pastilele de slabit, insa cine stie ce reactii pot declansa acestea in organism? Si atunci va intreb eu pe voi, de ce sa alegem drumul scurt si plin de capcane, cand putem sa-l alegem pe cel sigur, cu toate ca este mai lung?

 

Un exemplu clar este dieta de 1600 de calorii. Aceasta promoveaza consumul de alimente nutritive, in timp ce sunt trecute pe lista neagra alimentele procesate. Va trebui astfel sa renuntati la alimente procesate (de exemplu cereale) si sa optati in schimb pentru alimente integrale (de exemplu cereale integrale). De asemenea, stati departe de alimente preparate din faina alba, rafinata, caci acestea or sa va declanseze dezechilibre ale insulinei.

 

Acum am sa le spun o istorioara acelora dintre voi care se delecteaza cu prajiturele inainte de culcare. Povestioara este rupta din realitatea crunta, insa personajului nu am sa-i dau numele, ii spunem doar… Domnul Haplea si atat. Ei bine, odata terminata cina, matele domnului chiortaie  de zor, gata a fost dat semnalul. Cu o foame nebuna, Domnul Haplea se duce abitil la frigider si se indoapa cu tot felul de dulciuri. Personajul nostru obisnuia sa faca asta seara de seara, credea ca astfel isi potolea mai bine foamea. O foame mai mult imaginata.

 

Insa intr-una din seri, s-a intamplat ceva. Domnul Haplea nu se simtea bine, vru sa duca la gura o portie de tort si brusc s-a oprit. Ceva il nelinistea. Am uitat sa va spun ca Domnul Haplea ajunsese in ultima vreme dublu. Nu nu vedea dublu. Isi dublase volumul. Din scobitoarea din tinerete, Domnul Haplea ajunsese cat un luptator de sumo. Ciudat este faptul ca Domnul Haplea nu mai patise pana acum asa ceva, insa cunoscuse teama de-a lungul serii agitate, Asa ca personajul nostru a facut o vizita la medic. Domnul Haplea nu mai zambea, era pentru prima oara cand se intampla asta. Doctorul ii spusese ca inima este cam bolnavioara.

 

Asa ca, nu procedati si voi ca Domnul Haplea, daca nu vreti sa ajungeti la spital. Stati departe de grasimi saturate (branza, carne) si grasimi trans (prajituri, bomboane, care sunt gatite cu margarina). Astfel de grasimi sunt responsabile pentru declasnarea  bolilor de inima (atac de cord, ateroscleroza si infarct).

 

Planul de dieta
Am vorbit cat am vorbit, dar eu zic ca mai este si cazul sa vedem si ce se poate consuma in dieta. Pentru o portie de sanatate, consumati cateva fructe si legume, adevarate comori ale naturi, acestea sunt bogate in vitamine si minerale. Astfel, se recomanda zilnic 3 portii cu fructe (1 cana cu legume crude ori gatite si o a doua cu suc). Nu uitati de legume (de orice fel, atat vegetale verzi, portocalii, legume, legume cu amidon si alte legume).

 

Se recomanda 4 portii (1 cana de legume crude ori gatite, 1 cana cu suc de legume si 2 cesti cu salata de vegetale verzi). Cel mai bine este sa le serviti crude.Stiti ce se spune despre cereale? Ca va mentin in forma. Da, bine conteaza foooarte mult si pentru ce optati. Consumati 90 de grame de cereale integrale si 60 de grame din alte cereale. Asa cum probabil stiti, carnea este una dintre cele mai bune surse de proteine.

 

Din grupa carnuri/fasole/tofu/alune se vor consuma numai 150 de grame. De exemplu: 1 ou (50-60 de grame), 1 lingurita cu unt de arahide, 15 grame de seminte sau nuci, ¼ de cana cu fasole gatita sau tofu etc. Usor-usor ajungem si la capu listei. Insa, pana una-alta am ajuns la grupa lactatelor. Ei bine se recomanda consumul a 3 cesti pe  zi. De exemplu: 1 portie (1 cana) cu lapte, 1 cana cu iaurt, 45 de grame de branza naturala (branza Cheddar) sau 60 de grame de branza procesata. Va ziceam eu ca ajungem si la capu listei, eh iata ca am ajuns.

 

Ultima grupa de alimente din dieta este reprezentata de uleiuri si grasimi. Cu toate ca lumea fuge disperata din calea grasimilor, ar trebui sa se inteleaga ca acestea sunt necesare organismului. Da stiu foarte bine ce am zis. Numai ca nu toate grasimile sunt sanatoase, eh vedeti voi aici era secretul. Se exclud din start grasimile trans si saturate. In total se vor consuma 22 de grame. Si pe langa acestea se vor mai consuma 132 de calorii pentru a echilibra balanta nutrientilr. Asa in cazul in care dati iama in duplapiorul cu alimente bogate in zaharuri si faina. Cele 132 de calorii trebuie a provina din alimente sanatoase (legume, servite sub forma de suc, salata, supe etc etc). 

 

Cui i se adreseaza dieta
Esti femeie, esti slabuta, faci sport si vrei sa te mentii? Atunci poti urma si tu dieta. Nu am terminat! Dieta se adreseaza in special, femeilor slabute (care fac sau nu sport) insa isi doresc sa slabeasca, dar si femeilor plinute, care fac foarte putin sport, insa  vor neaparat sa slabeasca.

 

Sfaturi
Lumea nutritiei va parea mai putin inabordabila cu cateva sfaturi din dotare. Ca sa slabiti mai usor va trebui sa beneficiati de o sanatate de fier. Iar pentru a ajunge aici nu este usor. Insa, ghidati de noi veti razbi. Incetati sa va mai indopati cu “calorii goale”. Nu stiti la ce ma refer? “Caloriile goale” este un termen utilizat de nutritionisti pentru a clasa mai usor alimentele sarace in nutrienti, insa bogate in calorii.

 

Din pacate pe fiecare tejghea din magazine o sa gasiti asa ceva. Si atunci ce ma fac!?Este o intrebare care ii nelinisteste pe multi dintre noi. Pur si simplu verificati eticheta produsului, inainte de a-l cumpara. Pentru a preveni un aport caloric urias este bine sa va ghidati dupa urmatorul model oferit de noi. Micul dejun ar trebui sa  nu depaseasca 400 de calorii, pranzul 450, gustarea de dupa-amiaza 100 de calorii, iar prea minunata cina 500.
Eh, voila ghidul nostru pentru respectarea dietei de 1600 de calorii!