Si pentru ca nu vreau sa transform salata de vinete intr-o bomba calorica, am decis sa o prepar fara maioneza. A iesit foarte gustoasa si acum o prefer celei cu maioneza. Ingrediente: 1 kg vinete o jumatate de ceapa mica sare, piper dupa gust 50 ml ulei de masline Am descoperit un soi de vinete cu care nu am dat gres niciodata, in sensul ca s-au copt intotdeauna foarte frumos si repede, contin putine seminte si sunt dulci. Aceste vinete, sunt putin mai inchise la culoare si sunt deformate, ca si cum ar fi crescut mai multe intr-una singura. Pot parea usor necoapte, dar va asigur ca sunt foarte bune. Asadar, coacem vinetele, fiecare cum vrea sau cum poate. Eu le coc direct pe flacara de la aragaz, punand folie de aluminiu dedesubt ca sa nu transform totul intr-un dezastru. Se pot coace insa, si pe un disc sau pe gratar. Se lasa sa se raceasca, apoi se curata foarte bine de coaja arsa. Se lasa cel putin 1 ora in frigider, acoperite cu o folie de plastic. In acest timp ele vor lasa o zeama maronie pe care o vom arunca. Le putem toca cu un cutit sau le putem marunti in robotul de bucatarie. O jumatate de ceapa mica se da prin razatoarea mica si se amesteca cu vinetele tocate. Apoi, adaugam uleiul, cate putin amestecand in continuu cu mixerul, ca la maioneza. La final adugam sare si piper dupa gust. Se serveste rece, cu rosii sau ardei. 100 de grame de salata de vinete contine: 76 de calorii, 0,8 gr. proteine, 5 grame lipide, 8,7 grame carbohidrati. Tips: Daca nu va place ceapa, o puteti inlocui cu 2-3 catei de usturoi pe care ii puteti rade dupa aceeasi metoda. Aceasta salata este perfecta si ca aperitiv pentru mese festive daca o folositi pentru umplerea rosiilor. Vinetele coapte si curatate se pastreaza excelent in congelator pentru iarna. Pofta buna!