Secretele unui gourmet

Secretele unui gourmet

E drept, doar unele dintre ele, deocamdata. Mai mult, poate de multe ori ne-am lovit de denumiri care nu ne spun nimic, dar care repezinta ingrediente sau preparate foarte populare in gastronomia mondiala. Sa nu ne rusinam daca de-abia acum aflam lucruri evidente pentru altii si sa ne bucuram de descoperiri.

 

Ce este “passata”?

  • Reprezinta pulpa de rosie facuta la aburi, vanduta deobicei la sticla.

 

Care este prima revista din lume in care a aparut termenul “foodie”?

  • Harpers & Queen, in 1984.

 

Stiati ca specialitatea indiana Bombay Duck nu contine deloc rata?

  • Contine de fapt peste si este o specialitate din nordul Indiei.

 

Ce tip de salata era denumita in trecut “salata dragostei”?

  • Salata de rosii.

 

Care este cel mai indicat tip de lapte pentru a prepara cappuccino?

  • Laptele degresat.

 

In ce oras italian au fost introduse pentru prima oara in lume furculita si servetelul la masa?

  • In Venetia.

 

Care este ingredientul principal din hummus?

  • Nautul.

 

Cat de vechi sunt cartofii?

  • Au aproximativ 2000 de ani si au fost cultivati prima oara de incasi, pe actualul teritoriu al statului Peru. Incasii foloseau aproape 1000 de cuvinte pentru a denumi cartoful!

 

Cand au primit carnatii traditionali englezesti denumirea populara de “bangers (explodati)”?

  • In perioada celui de-al doilea razboi mondial, cand, din cauza crizei de alimente, erau umpluti cu foarte multa apa si explodau cand erau prajiti.

 

Ce este exact supa miso, cea mai populara a Japoniei?

  • Reprezinta sos fermentat din soia amestecat cu dashi  – zeama formata in urma fierberii oaselor uscate de ton si a unei specii de alge.

 

Care este singurul tipul de branza acceptat de NASA ca aliment in misiunile spatiale?

  • Parmiggiano Reggiano, fiindca este uscata si suplineste cel mai bine caderea de calciu care are loc in spatiile cu zero gravitatie.

 

Din ce mare familie a plantelor provine vanilia?

  • Familia orhideelor.

 

Care este vechimea minima dupa care un cascaval poate fi considerat maturat?

  • Noua luni de zile.

 

Cand devine un miel oaie, din punct de vedere biologic?

  • Dupa ce a implinit doi ani.

 

Din ce fruct s-a preparat prima oara marmelada in lume?

  • Din gutuie.

 

Prosciutto (Parma Ham) se prepara numai in regiumea Parma?

  • Nu, fiecare regiune a Italiei produce prosciutto, insa cea din regiunea Parmei este pretuita fiinca este obtinuta din porci care sunt crescuti cu zerul de branza din care se prepara Parmiggiano Reggiano, adica parmezanul.

 

Cu ce condiment cerea Imparatul roman Nero sa fie presarate strazile Romei la revenirea din bataliile victorioase?

  • Cu sofran pur.

 

Ce preparate célèbre asiatice se traduc prin “atingerea inimii”?

  • Dim sum.

 

Cine este primul autor al unei carti de bucate?

  • Apicius, un bucatar roman care a scris in anul 4 al erei noastre cartea De Re Coquinaria.

 

In ce regiune a Italiei poate fi consumat un preparat unic facut din paste si sardine?

  • In Sicilia, pastele fierte al dente se amesteca cu bucati de sardine proaspete, stafide si sofran.