Grasimile ne afecteaza memoria

Grasimile ne afecteaza memoria

Ceea ce este fantastic. Insa, nu este indeajuns. Pentru ca este nevoie ca tot mai multi dintre noi sa-si dea seama de importanta alimentatiei de zi cu zi. Dupa cum bine spune un proverb: “Cum iti asterni, asa dormi”.Trist, dar adevarat. Bine ar fi sa ne trezim cu totii, pana nu-i prea tarziu, sa nu o facem  in momentul in care simtim ca ceva ne doare.

 

Discutia noastra de azi porneste de la rezultatul unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea Oxford. Acestia au vrut sa vada ce impact are asupra organismului animal o alimentatie hiperlipidica. In urma studiului s-a ajuns la concluzia ca o alimentatie bogata in grasimi afecteaza memoria si rezistenta fizica. Efecte care pot aparea si la oameni, nu de degeaba cercetatorii au tinut sa ne informeze cu privire rezultatele studiului.

 

Daca multi dintre noi s-au familiarizat cu ideea ca daca mananci ca spartul alimente bogate in grasimi, risti sa te ingrasi, toti sa rada de tine, ca s-a dat drumu la elafantei pe strada si poate in curand o sa te angajeze la circ sau mai rau sa te imbolnavesti de inima daca continui asa, ei bine acum mai apar lucruri noi in decor.

 

Partea proasta a lucrurilor e faptul ca grasimile nesanatoase (saturate si trans) nu numai ca determina o crestere a nivelului de colesterol, favorizand aparitia bolilor de inima (de exemplu ateroscleroza), dar afecteaza fizicul si abilitatea cognitiva. Iata un alt motiv pentru care trebuie sa reducem doza de grasimi din alimentatie. Totul sa se faca cu masura.

 

Cercetatorii au hranit timp de 9 zile, in laborator,  21 de cobai cu alimente bogate in grasimi (55% dintre calorii proveneau din grasimi), iar alti 21 de cobai cu alimente sarace in grasimi (7,5% din calorii proveneau din grasimi). Rezultatul studiului a fost publicat de catre Fundatia Britanica de Cardiologie in Jurnalul FASEB. Informatia vine ca o manusa atletilor, care sunt mereu in cautarea unei diete optime, persoanelor care sufera de dezechilibre ale metabolismului si acelora a caror dieta este hiperlipidica.

 

Dr. Andrew Murray, de la Universitatea Oxford, a afirmat ca dupa ce in prealabil cobaii erau hraniti numai cu alimente sarace in grasimi (7,5% din calorii proveneau din grasimi-ceea ce este foarte bine) s-a facut aceasta schimbare brusca, care a atras dupa sine o reducere a capacitatii fizice dupa numai 9 zile.

 

Dietele bogate in grasimi, precum cele din tarile din vest, daca sunt adoptate pe termen lung conduc la: obezitate, diabet si insuficienta cardiaca. Capacitatea fizica depinde direct proportional de cat de mult ne antrenam, de cantitatea de oxigen care este furnizata muschilor, dar si de timpul in care organismul descompune hrana in energie.

 

Timp indelungat au existat tot felul de controverse cu privire la efectele dietei hiperlipidice adoptate pe termen scurt. Sa determine o crestere sau o reducere a capacitatii fizice? Eh si uite asa s-a strans latul, pana cand s-a ajuns la o concluzie. In urma studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea Oxford, s-a ajuns la concluzia ca o dieta bogata in grasimi, afecteaza abilitatea cognitiva si rezistenta fizica, chiar daca este tinuta pentru o perioada scurta de vreme.

 

Sa nu credeti ca sobolani au stat degreaba. Nici vorba, micutele razatoare au fost puse sa alerge pe banda (si nu glumesc) pentru a se determina astfel rezistenta fizica. Iar capacitatea de memorare a fost estimata in urma unor teste de inteligenta. In cea de-a 9 zi, s-a observat ca sobolanii aveau rezistenta fizica redusa la jumatate, dar si memoria a avut de suferit. In plus, oamenii de stiinta au observat ca sobolanii faceau greseli in timpul testului de inteligenta, concluzionand ca si abilitatea cognitiva a fost afectata.

Insa oamenii de stiinta nu si-au incheiat cercetarile aici. Au vrut sa vada daca alimentatia bogata in grasimi a avut un impact asupra metabolismului. Si da, alimentatia bogata in grasimi afecteaza metabolismul. Cum au ajuns cercetatorii la aceasta concluzie? S-a determinat un nivel mult prea mare al unei proteine specifice, din muschi si celulele de la inima. In plus, dupa cele 9 zile de studiu, s-a observat ca sobolanii, care au fost hraniti cu alimente bogate in grasimi, aveau inimile mai mari. Explicatia logica? Inima si-a crescut volumul pentru a pompa mai mult sange in tot corpul, furnizand astfel mai mult oxigen la muschi. Dieta voastra este bogata in grasimi?