Diabet si gastrita

DIABET SI GASTRITA

Necesitatile procentuale de proteine (15 %), grasimi (25-30%) si carbohidrati (50-60%) in cazul problemelor de glicemie ridicata si gastrita sunt identice cu cele ale unei persoane sanatoase.

Este important insa, penru a mentine un nivel a glicemiei stabil sa se consume in mai mare masura carbohidrati complecsi care se gasesc in orez, paste, legume, fructe si nu carbohidrati simpli ca sucuri, bauturi carbo-gazoase (cola, oranjada), dulciuri.

Alte cateva sfaturi comune pentru celor doua boli incipiente sunt: o sport zilnic (mers pe jos cel putin jumatate de ora) care va ajuta la controlul nivelului glicemiei o a nu cosuma:

 

bauturi carbo-gazoase, cafea, alcohol, tigari, mancaruri picante, sosuri, grasimi, sare in exces (pentru a condimenta alimentele se pot folosi orégano, patrunjel, busuioc), citrice, fructe necoapte, prajituri, dulciuri, ciocolata, inghetata (irita mucoasa gastrica datorita temperaturii), legume flatulente (ceapa, ardeiul, conopida, varza), paine calda (fermenteaza in stomac creand disconfort),

 

branzeturi grase, cascaval afumat, salamuri, frisca o a nu consuma carne de iepure, ficat, creier, carne grasa (ceafa de porc), coaste de miel o a inlocui untul sau uleiul de floarea soarelui cu uleiul de masline o fructele.

 

In caz de gastrita sau diabet nu se vor consuma ca fel de mancare unic o se va gati fiert, la gratar, sau la cuptor o se vor folosi zaharina (E-954), ciclamat (E-952) sau aspartam (E-951) pentru indulcirea infuziilor si nu zahar sau miere o o cina usoara cel putin 2 ore inainte de culcare.

 

Alimente care pot fi consumate frecvent : o carne de pui sau curcan la gratar sau fierte o peste la gratar sau la cuptor o sunca presata o supe de legume o orez (protejeaza stomacul in cazul gastritei, iar pentru diabetici nu trebuie fiert mult timp deoarece amidonul continut se va transforma prin fierberea indelungata in molecule mici usor digerabile care conduc la cresterea mai rapida a glicemiei) o paine integrala (nu calda sau foarte proaspata) o mere (coapte sau rase), pere si banane o lapte si iaurt degresate o apa, infuzii (musetel) o branzeturi slabe o alimente bogate in fibre alimentare recomandate in ambele cazuri (daca sunt tolerate), precum migdale, nuci, cerale integrale (absorbtia lenta a acestora ducand la cresterea treptata, nu brusca a nivelului de zahar in sange).

 

Ioana Tudorancescu

Nutritionist