Cum recunoastem un gourmet cu apucaturi gurmande Pentru cei care nu cunosc diferenta, un gourmet este o persoana dedicata mancarurilor si obiceiurilor culinare fine, alese, pe cand un gurmand este o persoana iubitoare de mancare buna, gustoasa, insa nu neaparat fina. Cele doua caracteristici se intretaie de multe ori insa se si despart in multe cazuri. In mod cert, un pasionat de bucatarie va dori sa pastreze meniul intr-un restaurant, chiar si dupa ce a dat comanda. Acesta este un prim semnal dupa care recunoasteti un gourmet/gurmand. Fiindca va dori sa studieze meniul mai in profunzime in asteptarea mancarii, nu sa se uite pe pereti sau sa aiba discutii de convenienta la masa. Un gourmet nu are dificultati mari chiar daca meniul e in spaniola, in italiana sau in engleza. In fine, daca nu intelege deloc, un gurmand nu va avea nici o rusine in a arata cu mana ceea ce doreste. La fel, daca observa ceva deosebit la alta masa, un gurmand ii va indica chelnerului fara rusine ca doreste si el acelasi preparat, daca nu l-a gasit in meniu cu usurinta. Rusinea nu tine de foame, dar nici de pofta sau de curiozitate! Un pasionat de bucatarie nu se va feri niciodata sa ia masa alaturi de mai multi oameni, daca acestia ii impartasesc pasiunea si, in special, daca sunt dispusi sa-si lase bucatele degustate si de catre ceilalti. In fine, un gourmet/gurmand va avea de fiecare data paine la masa, pentru a-i fi mai usor sa incerce diferitele dip-uri existente. Acum, ca ati aflat aceste mici secrete, va puteti juca la urmatoarea masa pe care o veti lua in oras, urmarind oamenii de la celelalte mese si identificand gurmanzii de langa voi. Credeati ca le stiati pe toate? Iata 7 taine: Buuuun. Sa zicem ca ai ajuns in China. Cum ceri inca o ceasca de ceai intr-un restaurant chinezesc, daca prima s-a dus prea repede: intorci pe spate capacul de la ceasca de ceai, alaturi de ceasca. Iar daca la final vrei sa-i multumesti chelnerului, faci semnul clasic al victoriei, dar nu in aer, ci lipind cele doua degete de marginea mesei. Te afli pentru prima oara in fata unei stridii proaspete, la un local de fite. Cum o consumi? Dupa ce ai introdus-o in gura, o mesteci incet, adulmecandu-i aromele puternice. Cei care inghit stridia din prima, pe viteza, sunt amatori. De ce e bine sa tii ouale doar in frigider? Simplu – la temperatura camerei ouale se deterioreaza de patru ori mai rapid decat la frigider. Daca vreti sa gatiti ceva din ele, scoateti-le cu o ora inainte din frigider. De ce e indicat sa nu umpli puiul sau gaina cu alte ingrediente? Da, stiu ca sunt pe net tot felul de retete de acest fel, insa e mai indicat sa lasi burta puiului sau a curcanului goala, fiindca daca se pune umplutura in interior atunci intreg procesul de coacere devine mai greoi, iar umplutura se face de-abia cand carnea e deja mai mult decat patrunsa. Se consuma mult zahar, de la ceaiuri si cafele la prajituri. Dar stiati ca zaharul din Europa nu provine din trestia de zahar, ci din sfecla de zahar? Asa ca daca vreti un zahar mai sanatos, atunci mergeti in supermarketuri si cumparati zahar nerafinat care provine din trestie de zahar, adica din zona Americii Centrale, Latine si de Sud. Nu-i asa ca putine arome dulci sunt mai placute decat cea de vanilie? Va voi spune acum care e diferenta dintre extractul de vanilie si esenta de vanilie: extractul de vanilie este mai scump fiindca este natural, obtinut din alcool si din batoane de vanilie maruntite, in timp ce banala esenta de vanilie din micile sticlute, ieftina, e o simpla reproducere chimica. Stii cum sa identifici un expert in prepararea sushiului fata de un simplu amator? Simplu: un expert va aseza cate cinci boabe de orez in aceeasi directie, apoi urmatoarele in directia opusa. Acum e clar de ce nu orice DănuÈ› sau Mihai pot fi experti in sushi.