Oregano

Oregano

 

E adevarat ca multi se gandesc la pizza, atunci cand aud cuvantul “oregano”, fiindca acest condiment e obligatoriu in orice pizza care se respecta, insa oregano reprezinta mai mult decat atat in vasta si sanatoasa bucatarie mediteraneeana. Nativ din nordul Europei, oregano s-a dezvoltat peste tot in regiunile lunii, devenind insa un element important in bazinul mediteraneean precum si in bucataria mexicana.

 

PROPRIETATILE DE BAZA

Vom calcula si enunta calitatile nutritive ale oreganoului pentru doua linguri sterse de oregano, aproximativ 3 grame. Asadar, la aceasta cantitate, regasim in componenta lui 25% din necesarul zilnic de vitamina K al organismului, 7% din cel de mangan, 6% din cel de fier. Cu o concentratie mai slaba, dar tot laudabila, fiindca vorbim de elemente sanatoase pentru propria sanatate, oregano mai contine fibre, acizi grasi omega 3, calciu, vitaminele A si C.

Si acum cateva cuvinte despre efectele pozitive ale consumului constant de oregano in mancare:

  • Uleiurile volatile din oregano, thymolul si carvacrolul, inhiba dezvoltarea bacteriilor care provoaca giardia;
  • Fitonutrientii din oregano, printre care si acidul rozmarinic, au proprietati antioxidante; un studiu foarte interesant a aratat ca un gram de oregano are proprietati antioxidante de 42 de ori mai mare decat un gram de mar, de 30 de ori mai mari decat un gram de cartof sau de 12 ori mai mari decat ale unui gram de portocale;
  • Fibrele din oregano reduc riscul aparitiei cancerului de colon.

Oregano nu este cunoscut ca fiind un aliment daunator sanatatii sau, mai exact, persoanelor cu anumite suferinte, deci poate fi consumat in siguranta.

Continut caloric: 9 la o lingura de 3 grame.

 

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Daca cei mai multi vad in oregano un ingredient nelipsit de la orice pizza, aceasta delicata planta confera o aroma speciala mai multor tipuri de mancare, in special in regiunea Mediteranei (Italia, Spania, Turcia si Grecia). De exemplu, o mancare foarte simpla la care se poate adauga oregano uscat o reprezinta ciupercile si ceapa rosie sotate.

Daca doriti ca uleiul de masline pe care-l consumati in mode regulat sa capete o aroma speciala, atunci presarati oregano de calitate in sticla de ulei de masline, iar in cateva zile infuzia naturala isi va face efectul.

Alte intrebuintari in regiunea mediteraneeana pentru oregano sunt ompletele de la micul dejun sau peste salatele proaspete naturale.

In schimb, in Mexic, regiune unde oregano este la fel de intrebuintat, oregano se foloseste la preparatele pe baza de ciuperci, la quesadillas, sau in felurile de mancare cu fasole.

Pont: Fie in forma proaspata, fie in cea uscata, oregano trebuie adaugat la finalul prepararii mancarii, fiindca aroma speciala se poate estompa la caldura mare.

 

LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI CAND CUMPARATI SI DEPOZITATI OREGANO

Oregano proaspat are o aroma mai puternica si mai proaspata decat cel uscat, insa, din pacate, in magazinele din Romania cea mai intalnita varianta este cea uscata, cu oregano gata maruntit.

Acasa, oregano poate fi tinut in conditii optime aproximativ 6 luni de la data cumpararii, intr-un loc intunecat, dupa aceasta perioada pierzandu-si mult din calitati.

 

INEDIT DESPRE OREGANO

  • In Grecia antica oregano era considerat un simbol al fericirii. De-altfel, denumirea greaca este de “oros ganos (muntele fericirii)”, fiindca oreganoul salbatic infrumuseta culmile muntilor pe care crestea.
  • Nu numai in Grecia antica, dar si in Imperiul Roman, cuplurile care se casatoreau purtau la ceremonie coronite din oregano.
  • In Statele Unite, oregano a intrat de-abia la inceputul secolului 20, adus in tara de catre soldatii americani ca si “verdeata pentru pizza”.
  • In unele parti ale Europei oregano este cunoscut sub denumirea de marjoram.

CONCLUZIE: Foarte versatil, oregano poate fi crescut in mod natural chiar si in locuintele noastre, insa in ghivece mai mari sau mai late. Fie ca-l folosim la pizza, fie la alte sosuri tomate, fie la condimentarea carnurilor, fie in salate sau chiar in omlete, oregano ne parfumeaza de fiecare data mancarea si, mai mult, ne ofera nutrienti foarte sanatosi organismului nostru.