Cu toate ca nu ma omor dupa orez, vreau sa va spun ca de data aceasta m-am impresionat pe mine insami. La finalul mesei nu mai era niciun bob de orez, in farfuria mea. Fuse bun orezul si marturisesc ca era prima data cand aveam sa descoper gustul acestei variatii de orez. Multi dintre noi suntem tentati sa credem ca este doar o diferenta la nivel estetic si…atat. Da? Oare asa sa fie? Pai nu stiti ce s-a intamplat la meciul de box dintre bobul de orez brun si cel alb. Vreti sa va relatez? Ok! Finalul meciului era pentru unii usor de antipicat, toti puneau pariu pe bobul de orez alb, dar haide sa vedem cum a fost. In coltul din dreapta, cu multa experienta la activ si prezent in multe mancaruri, mai ales asiatice….bobul de orez alb! In schimb, in coltul din stanga…bobul de orez brun! Mai putin cunoscut, dar dornic de afirmare in arta gastronomica. Meciul incepe! Bobul de orez brun nu sta pe ganduri si il trazneste fix in cap pe bobul de orez alb. Toata lumea de pe margini este socata si nu-si poate imagina cum a fost posibil asa ceva. Cu toate ca putini credeau in beneficiile orezului brun, de acum incolo nu au incotro. Sa fi folosit bobul de orez brun o arma secreta in partida de box? Se poate spune si asa! Orez brun este bogat in: magan, magneziu si seleniu. Aha, asa deci! Iar in timpul procesarii (stiti voi proecsul de prelucrare al alimentelor) orezul alb pierde aproximativ 11 nutrienti. Toti de pe margine il incurajeaza pe bobul de orez alb sa se ridice, insa nimic nu se mai poate face. Se pare ca bobul de orez alb a fost facut K.O. Prin procesul de prelucrare al orezului brun pentru obtinerea celui alb, se pierd 80% din tiamina, 67% din niacina, 90% din vitamina B6, 60% din fier, jumatate din fosfor si mangan, toti acizii grasi si fibrele se duc pe apa sambetei. Iata de ce bobul de orez alb nu s-a mai putut tine pe picoare. Bietul de el:) In S.U.A legea ii obliga pe producatori sa foloseasca tiamina, niacina si fier de fiecare data cand prelucreaza orezul brun.. Insa adaosul acesta de nutrienti nu suplineste lipsa celorlanti. Cu alte cuvinte orezul alb nu-i mai bun decat cel brun. Deci, care dintre voi ati pus pariu pe bobul de orez alb? ๐ Si daca explicatia de mai sus nu va multumeste pe unii dintre voi, atunci haide sa privim mai indeaproape la nutrientii din orezul brun. Magneziul din orezul brun este esential in descompunerea proteinelor si carbohidratilor in energie. Si ce mai spuneti ca este important in sinteza acizilor grasi, care sunt implicati in functionarea sistemului nervos. In plus, magneziul intra in structura unei enzime din mitocondrie, care previne oxidarea organismului. Si ca sa va mentineti sanatosi este esential sa consumati cereale integrale (orez brun) si sa reduceti portia cu cereale rafinate (orez alb). Seleniul impreuna cu fibrele din orezul brun previn cancerul de colon. O ceasca cu orez brun asigura 14% din doza zilnica de fibre si 27,3% din doza zilnica de seleniu. Nu numai fibrele, ci si uleiurile esentiale din orezul brun, micsoreaza nivelul de colesterol. Multe studii scot la iveala eficienta uleiului din tarate de grau in reducerea nivelului de colesterol. Si nu este tot, nutrientii din orezul brun protejeaza sistemul cardiovascular al femeilor aflate la menopauza, prin scaderea nivelului de colesterol si mentinerea tensiunii sangelui. Iata de ce secretul mentinerii in forma il reprezinta cerealele integrale.