Cu toate acestea, doar asezarea geografica ne-a indepartat pe noi din a deveni un popor mediteraneean. Si, cel putin din punct de vedere culinar si dietetic, ar fi fost mai bine. Vom diseca astazi impreuna bucataria spaniola, una foarte familiara si iubita de mine, in urma mai multor aventuri culinare pe care le-am trait in regiunea Andaluzia, unde am stat vreo doua saptamani acum vreo 7-8 ani, in principal la Sevilla, dar si in Catalunia, acolo unde superb Barcelona si imprejurimile ei superbe m-a avut ca gazda ceva mai recent. Si cum am constata ca bucataria mediteraneeana este cea care se lipeste cel mai mult de stomacul meu, atunci preparatele din Spania au fost mereu pe gustul meu. Si, atunci, va ordon: trebuie sa incepeti sa le iubiti, daca nu ati facut acest lucru pana acum! Bucataria spaniola nu reprezinta doar paella sau salamul chorizo, asa cum ar crede necunoscatorii, ci face parte din marea familie culinara mediteraneeana, ca si suratele ei europene Italia, Grecia sau Franta. Inglobeaza mai multe elemente de inspiratie nordafricana (cel putin in sudul tarii) si se diferentiaza prin calitatea pestelui si a fructelor de mare folosite. Poate diferi mult in numeroasele regiuni spaniole, insa felurile renumite se regasesc pe tot teritoriul Spaniei. In fine, indragostitii de peste si de fructe de mare spun cu mana pe inima ca Spania este tara care ii rasfata la acest capitol, nu neaparat datorita abundentei, dar in special gratie modului de preparare. Pe mine ma dau gata de fiecare data si imi sunt etalon pentru orice alt loc al lumii in care ma poarta aventurile culinare. Regiunile culinare ale Spaniei Pana la inceputul secolului 20, cand s-a dezvoltat tehnologia, lucru ce a dus la imbunatatirea sistemului de transport, bucataria din Spania varia destul de mult intre regiuni. Si acum, in ciuda faptului ca bucataria s-a mai universalizat, tot raman sase regiuni culinare importante ale Spaniei: Nordul Spaniei – o gramada de sosuri si consum masiv de fructe de mare, in special in zonele Galicia si Asturia; Regiunea Pirineilor – specifica preparatelor pe baza de ardei, rosii si ceapa, fiind renumit preparatul chilindrones, un amestec intre tomate si ardei iuti; Catalunia – poate cea mai bogata si variata regiune a Spaniei, cu inima la Barcelona; Estul Spaniei – renumit pentru preparatele pe baza de orez, in special pentru Paella Valenciana; Andaluzia – renumita pentru pestele prajit si pentru faptul ca tapasul se consuma obligatoriu alaturi de o bautura alcoolica; Centrul Spaniei – renumit pentru preparatele cu multa carne, in special la cuptor. Siesta – glumesc, desigur, insa siesta, adica odihna de dupa masa principala, cea de pranz (13-15) a devenit un element indispensabil in bucataria spaniola si care provine din vremuri trecute, cand oamenii trebuiau sa se adaposteasca de soarele torid inainte de munca la camp de dupa-amiaza – si atunci luau o masa solida, urmata de un somn odihnitor. Ingredientele de baza Trebuie spus din start ca bucataria spaniola s-a diversificat major in termeni de alimente in special dupa descoperirea Americii si dupa importul mai multor tipuri de legume sau de fructe, precum si dupa importul de condimente. Pestele – Spania iubeste pestele asa cum Italia iubeste pastele; marele atu il reprezinta fructele de mare (in principal creveti, calamari, sepia, caracatita si scoici), care, in Spania, sunt pregatite la modul cel mai simplist, pentru a garanta maximul de gust: in ulei de masline, cu usturoi si patrunjel; ce poate fi mai minunat din punct de vedere culinar decat sa te gaseasca o seara calma de august in Port Olimpic din Barcelona, la unul din zecile de restaurante de peste de pe faleza, cu o farfurie plina cu sardine proaspete la gratar, stropite cu ulei de masline, patrunjel si cu sare grunjoasa de mare aruncata deasupra? Carnea – spaniolii sunt o natie de carnivori, iar preparatele pe baza de carne de porc, vita, miel, pui sau chiar de iepure fac deliciul gurmanzilor; in Spania consumul de carne variaza in functie de regiunile si de traditiile tarii; Orezul – reprezinta ingredientul principal pentru prepararea mancarii traditionale, paella; Uleiul de masline – specific si altor bucatarii mediteraneene; in plus fata de celalate tari, aici uleiul de masline este folosit foarte mult pentru prajirea pestelui si a fructelor de mare, in dauna uleiului de floarea soarelui; uleiul de masline spaniol a devenit unul dintre produsele alimentare cele mai exportate de catre Spania, tara fiind, practic, exportatorul mondial numarul unu. Vegetalele – spaniolii nu consuma salate de legume asa de des precum alte popoare europene, insa folosesc legumele in preparatele principale; prin urmare, cartofii, rosiile, ardeii, mazarea, lintea, dovleceii, vinetele si fasolea neagra dar si mai multe tipuri de fasole, sunt printre cele mai consumate legume; dintre condimente, un loc aparte il ocupa sofranul, condiment de baza pentru paella dar si pentru alte mancaruri, acesta fiind urmat de patrunjel, rozmarin si cimbru; un loc special il ocupa usturoiul si maslinele, primul fiind folosit aproape in orice preparat, iar maslinele fiind consumate in principal ca tapas; fructele sunt consumate in principal la finalul meselor, in timp ce aproape fiecare gospodarie are in bucatarie un bol plin cu fructe proaspete (mere, portocale); in fine Spania este mare producatoare de mai multe tipuri de nuci si seminte (in principal migdale, alune de pamant, alune de padure, etc). Feluri renumite de mancare Turistii care ajung in Spania trebuie sa stie ca spaniolii iau masa de seara tarziu, dupa ora 21, chiar 22, asa ca sa nu va mirati daca veti gasi localuri inchise la 7 sau la 8 seara, sau daca veti sta intr-un local in care nu e nici un localnic. Paella – oricine a auzit cel putin de paella, daca nu a si consumat pana acum acest ambasador culinar al acestei tari; paella reprezinta denumirea generica pentru felurile de mancare pe baza de orez, ulei de masline si sofran, pregatite la foc incins intr-o tigaie de mari dimensiuni, dar care variaza mult intre regiuni; reteta originala provine din orasul Valencia, dar intre timp a devenit simbol national; paella cu fructe de mare este foarte populara, impreuna cu cea cu legume si carne de porc; Gazpacho – este o supa de tomate servita intotdeauna rece (unde o veti gasi calda e o blasfemie, pur si simplu) care provine din regiunea Andaluzia; mai are in componenta paine uscata, usturoi, ulei de masline, otet si sare, uneori si castraveti sau crutoane de paine; se serveste fie cu ingredientele maruntite, fie cu ele facute pasta; Pa amb tomaquet – este o specialitate catalana, servita in toate restaurantele din Barcelona; reprezinta o felie de paine (uneori prajita) peste care se pun rosii taiate marunt, ulei de masline si sare; Jamon Serrano – poate cea mai cunoscuta specialitate de carne a Spaniei, reprezinta felii foarte subtiri de sunca de porc uscate si servite crud, dupa ce au fost tinute in sare doua saptamani si apoi lasate intr-un loc racoros timp de cateva luni; daca veti vizita Spania veti constata ca in multe restaurante sau chiar in mici bombe de cartier jamboanele imense de porc afumat atarna din tavan, intr-un spectacol culinar aproape unic in lume; Chorizo – este un carnat de porc si imbogatit cu ardei rosu uscat; desi in restul Europei se crede ca Chorizo este un salam, in fapt, Chorizo este un simplu carnat, insa mai gros; se comercializeaza in mai multe variante, iute sau dulce, in principal afumat, insa se mai serveste si proaspat. Tortilla Espanola – reprezinta o omleta de oua cu cartofi rasi, foarte consistenta; se mai pun si ceapa si usturoi, in functie insa si de regiune; Paella de Marisco – este cel mai cunoscut tip de paella, ingredientele de baza fiind fructele de mare, printre care calamari, stridii si creveti; Turron – este extrem de asemanator cu nugaua fabricata si in Romania, insa are in componenta si migdale si miere; se taie in forme rectangulare. Tapas Tapas reprezinta antreurile bucatariei spaniole, pot fi servite calde sau reci si sunt variate. Se consuma, deobicei, in intervalele de dinaintea meselor principale (adica inainte de orele 13/14 si 21/22). Fiecare restaurant iese pe piata cu minimum 8 feluri de tapas. Printre cele mai cunoscute tapas se numara maslinele, painea prajita unsa cu usturoi si cu ulei de masline, feliile de carnati chorizo, calamarii prajiti, crochetele de cartofi, crevetii prajiti, cartofii prajiti, chiftelutele, tipuri de branzeturi (manchego, tetilla, cabrales). Tapas se consuma alaturi de bauturi alcoolice. Specialitii in gastronomie au demonstrate faptul ca tapas-ul reprezinta elementul bucatariei spaniole cel mai des copiat sau reprezentat in afara tarii. Ferran Adria si restaurantul El Bulli Bucataria spaniola a dat mai multi bucatari de renume mondial, in frunte cu Ferran Adria, cu siguranta unul dintre cei mai renumiti sefi din lume. Mintea si indemanarea lui Adria au facut din restaurantul acestuia, El Bulli, situat in Costa Brava, Catalunia, cel mai bun local din lume. In fapt, localul este atat de cunoscut si de apreciat, incat, chiar daca este situat intr-o zona nu foarte accesibila, este mereu plin iar rezervarile trebuie facute chiar si cu un an inainte. Asa ca strangeti banii la ciorap, beti doar apa si mancati salata si peste un an dati o fuga excentrica pentru o masa de seara la El Bulli! Bauturile bucatariei spaniole O mare tara producatoare de vinuri a dat insa lumii o bautura mult mai populara si mai cunoscuta: Sangria, facuta pe baza de vin si fructe, care este cu adevarat cea mai renumita bautura a acestei tari. Sangria este insa bautura populara, usoara, care poate acompania orice masa din sezonul calduros. Insa vinurile spaniole sunt bauturile serioase, iar Spania are vinuri bune, produse in sudvestul tarii. Nu intamplator Spania este al treilea mare producator de vinuri al lumii, dupa Franta si Italia. Rioja si valdepenas sunt printre cele mai populare tipuri de vin produse in Spania. Iubitorii de ceai vor fi dezamagiti, cafeaua este la mare putere in Spania. De-altfel, se spune ca benzina spaniolilor este cafeaua, servita dimineata.Si laptele este pretuit, in special pentru micul dejun, pus la cafea (cafe con leche) sau consumat cu briose dulci. Inedit despre bucataria spaniola Stiati ca exista mai multe muzee dedicate suncii de Serrano, numite museo de jamon? „Buen provecho!” este echivalentul spaniol pentru Pofta buna; CONCLUZIE: Spaniolii isi iubesc cu mandrie mancarea si pornesc ramificatiile savuroasei lor bucatarii de la cele doua ingrediente de baza, indiferent de zona: usturoiul si uleiul de masline. Traditionalisti, simplisti, adepti ai unor gusturi care nu lasa loc interpretarilor, spanilolilor au oferit lumii o bucatarie sanatoasa din multe puncte de vedere, naturala, prietenoasa chiar si cu vegetarienii. Daca tot a devenit Spania o destinatie la moda si pentru romani in ultimii ani, e pacat sa nu va alegeti locul vacantelor si in functie de preparatele specifice, fiindca e pacat sa stati la soare si sa va bucurati de ospitalitatea spaniola dar sa mancati tampenii, cand aveti ocazia de a experimenta alimente si preparate delicioase si sanatoase. Viva Espana, viva tapas, viva paella!