PROPRIETATILE DE BAZA Manganul este principalul mineral aflat in compozitia cuisoarelor. Doar 5 gram de praf de cuisoare asigura 70% din necesarul zilnic al organismului pentru acest mineral. Alte substante sanatoase din cuisoare sunt acizii grasi omega 3, vitamina K, fibrele, vitamina C, magneziul si calciul. Cuisoarele contin un ulei foarte sanatos, numit eugenol, care are proprietati antibacteriene, fiind si un important anestezic, folosit in special tratamentele dentare. De altfel, incercati sa mestecati 2-3 cuisoare timp de 15-20 secunde si veti simti o clara senzatie de amorteala a limbii si a peretilor gurii. Uleiul de cuisoare este folosit ca ingredient si in apa de gura sau in sprayurile orale. Dar eugenolul din cuisoare mai este pretuit si pentru efectul anti-inflamator important, reducand cu procente intre 15 si 30% suferintele diferitelor afectiuni. Cuisoarele mai contin si important flavonoizi, precum kempferolul si ramnetinul, care mai au si calitati antioxidante, nu numai anti-inflamatorii. Pline de nutrienti si fitonutrienti utili, de flavonoizi si de uleiuri, cuisoarele pot aduce un efect benefic sanatatii noastre, nu doar aromatic mancarurilor in care sunt folosite. Calorii: 16 la 5 grame de praf de cuisoare. ATENTIE CE CUMPARATI DIN MAGAZINE SI CUM DEPOZITATI CUISOARELE Trebuie spus ca e mai indicat sa cumparati direct cuisoare intregi decat praf sau pudra obtinute din acestea, fiindca doar cuisoarele intregi isi pastreaza mult timp aroma intensa. E bine sa le macinati acasa, cu putin timp inainte de folosire. Cuisoarele pot fi rasnite cu acelasi aparat cu care se rasneste si cafeaua, fara probleme. Cuisoarele intregi rezista in conditii optime cam un an de zile, daca sunt depozitate intr-o cutie inchisa si intr-un loc racoros si intunecat, in timp ce pudra de cuisoare, in aceleasi conditii, rezista cam jumatate de an. Daca doriti insa sa prelungiti durata de viata optima, atunci frigiderul este solutia castigatoare, in zonele laterale cu sertare. Pont: daca vreti sa aflati calitate cuisoarelor, puneti doua sau trei intr-un pahar cu apa. Daca vor pluti vertical, deci in picioare, atunci calitatea este ridicata, daca vor pluti orizontal sau se vor scufunda inseamna ca nu mai au calitatile dorite, fiind invechite. CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE In primul rand, fiindca aroma lor este foarte intensa, trebuie sa stiti bine inainte ce cantitate de cuisoare vreti sa folositi, fiindca altfel va puteti trezi cu probleme in bucatarie: aroma cuisoarelor va fi mai puternica decat a restului ingredientelor. Prin urmare, la ce folosim cuisoarele in bucatarie avand in vedere aroma lor puternica? La supe si la ciorbe, insa doar daca infigeti cuisoarele intr-o ceapa mare care se fierbe apoi cu supa sau cu ciorba si la final le scoateti, cu tot cu ceapa. Puteti apoi prepara o specialitate cu arome indiene daca adaugati pudra de cuisoare la o mancarica din ceapa, usturoi si tofu, toate sotate. Si gustul compoturilor poate fi imbunatatit daca veti pune pudra de cuisoare in momentul prepararii. In fine, pudra de cuisoare se foloseste intens in aromarea mai multor tipuri de prajituri, tarte, checuri, cozonacuri sau chiar torturi. INEDIT DESPRE CUISOARE Stiati ca atunci cand sunt culese manual cuisoarele sunt roz iar culoarea maronie se obtine dupa cateva zile de uscare? Desi provin din Indonezia, cuisoarele sunt acum cel mai intens cultivate comerical in Zanzibar (regiune semiautonoma din Tanzania), adica in estul Africii, alte regiuni populare fiind Sri Lanka, Madagascar, India si Brazilia. CONCLUZIE: Nu atat de spectaculoase sau de folosite precum scortisoara, cuisoarele au insa aroma lor unica. Si cu putina atentie la gramaj, cuisoarele pot produce un efect deosebit unor preparate in special din categoria dulciurilor. Mai mult, bogate in mangan, dar si in alti nutrienti de baza, cuisoarele nu trebuie sa lipseasca din bucatarie, in categoria condimentelor sanatoase, nu doar gustoase, pentru viata de zi cu zi.