Codul lui Da Dietetici

Codul lui Da Dietetici

PROPRIETATILE DE BAZA

Triptofanul, seleniul si proteinele sunt cele trei ingrediente de baza sanatoase ale carnii de cod. Doar 100 de grame de carne de cod fiarta sau pregatita la cuptor asigura 82% din necesarul zilnic de triptofan al organismului, 68% din cel de seleniu si 45% din cel de proteine.

Insa simpla carne de cod, careia nu-i acordam in general importanta pe care ar trebui sa i-o oferim, inseamna mai mult decat triptofan, seleniu si proteine. Astfel, carnea de cod mai este bogata si in vitamina B6, fosfor, vitamina B12, potasiu, vitamina D, vitamina B3 si acizii grasi Omega 3.

Pestele, in special pestele de apa rece, precum codul, este recomandat persoanelor care sufera de ateroscleroza si diabet. Statistic, persoanele care consuma in mod regulat carne de cod au mai putine sanse de a avea atacuri de inima decat persoanele care nu consuma acest produs.

Intotdeauna alegeti sa consumati cod la cuptor sau la gratar decat cod prajit, fiindca gatit in ultima varianta nu mai ofera aceleasi calitati protective impotriva afectiunilor inimii sau a diabetului.

Carnea de cod mai este utila si pentru controlul si mentinerea unei tensiuni normale, pentru prevenirea aparitiei emboliei pulmonare, pentru prevenirea aparitiei cancerului, in special cel colorectal si de rinichi, impotriva Alzheimer-ului. Stiati chiar ca un tonus mai optimist poate fi atins si prin consumul carnii de cod?

In fine, printre alte avantaje ale consumului regulat de carne de cod se mai regasesc si efectele anti-inflamatorii care reduc durerile de la astm, artrita sau migrena.

Contraindicatii: Carnea de cod contine purine, substante care pot creste nivelul acidului uric din organism, provocand suferinte persoanelor care au de mai mult timp guta sau pietre la rinichi.

 

Calorii: 105 la 100 de grame de carne de cod la cuptor.

 

ATENTIE CE CUMPARATI SI CUM DEPOZITATI

Codul intreg trebuie tinut ingropat in cuburi de gheata, in timp ce fileul de cod trebuie asezat deasupra unui pat de gheata. Odata cumparat de la magazin, trebuie consumat in maximum 3 zile daca stiti sigur ca pestele a fost proaspat. Fiindca insa temperatura normala a unui frigider este mai ridicata decat cea optima pentru peste, e necesar sa tineti pestele la frigider intr-un vas in care ati pus si cuburi de gheata, pe care trebuie sa le schimbati de doua ori pe zi.

Cum insa in Romania codul se gaseste in magazine in varianta inghetata, importat, puteti tine punga la congelator atata timp cat scrie pe ambalaj, avand grija insa sa nu depasiti aceasta perioada care este recomandata si pentru ca, odata dezghetat, pestele sa ofere aceleasi calitati nutritive.

 

CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE

Asa cum spuneam la inceput, versatilitatea carnii de cod reprezinta un mare  avantaj. Poate fi prajita (dar nu este recomandata aceasta metoda), poate fi fiarta, facuta la cuptor sau la gratar.

Bucataria portugheza are cele mai multe intrebuintari ale codului. De la supe la crochete, de la file de cod la cuptor la cod la gratar, portughezii folosesc codul zi de zi, chiar daca nu pescuiesc din propriile ape acest peste.

O reteta simpla si delicioasa pentru o supa de peste pe baza de cod: fierbeti fileul de cod alaturi de ceapa si de usturoi, ambele sotate inainte, adaugati legumele favorite (morcovi, ardei, etc), si dupa ce carnea de peste si legumele sunt fierte, amestecati bine continutul. Veti obtine o supa/crema de cod delicioasa.

La cuptor, fileul de cod poate fi preparat alaturi de legume, verdeata, putin ulei de masline, sare si piper.

 

INEDIT DESPRE COD

  • Codul uscat si sarat este alimentul principal al bucatariei portugheze, unde se cheama bacalhau; portughezii importa codul din Norvegia si din Canada, in special, pe care il consuma insa doar dupa ce a fost uscat si sarat; se spune ca exista 365 de feluri de a prepara carnea de cod in Portugalia, adica o reteta pentru fiecare zi a anului; in afara portughezilor, si brazilienii si norvegienii mai consuma cod uscat si sarat.
  • Carnea de cod este folosita in bucatariile din Anglia si din Irlanda pentru a realiza celebrul preparat fish&chips.
  • Ficatul de cod este intrebuintat in industria farmaceutica pentru producerea uleiului de ficat de cod, o importanta sursa de vitamina A, D, E si de omega 3.
  • Carnea de cod a fost mult timp folosita ca metoda internationala economica de schimb, in special in perioada vikingilor.

CONCLUZIE: Carnea de cod se afla inca pe banca de rezerve in echipa pestilor care sunt consumati de catre oameni. Si este mare pacat, fiindca nu este un peste scump, este mai sanatos decat, de exemplu, pastravul, nu are arome puternice si poate fi gatit in nenumarate feluri. Mai presus decat atat, beneficiile medicale obtinute in urma consumului regulat de cod recomanda acest aliment drept unul care nu trebuie sa lipseasca din bucataria nici unui impatimit al unei vieti sanatoase.