Cum mananca o proaspata mamica?

Cum mananca o proaspata mamica?

Pentru o proaspata mamica, faptul ca isi revine atat de greu la aspectul de dinaintea sarcinii poate fi apasator. Nu e un insa capat de tara, pentru ca natura lucreaza in sprijinul tau si in cateva luni vei fi aproape de greutatea pe care ai lasat-o inainte de sarcina. Sau, de ce, mai jos? Articolul de mai jos iti spune cum poti sa te ajuti sa revii la o silueta armonioasa fara sa fortezi lucrurile sau sa trebuiasca sa schimbi radical stilul de alimentatie al copilului tau.  

 

In primul rand, alapteaza. In timpul fiecarui alaptat, corpul mamei secreta printre altele doi hormoni: oxitocina si prolactina. Primul este responsabil cu coborarea jetului de lapte in momentul alaptarii, iar cel de-al doilea asigura viitoarea productie de lapte la parametri optimi. Oxitocina insa, pe langa secretia imediata a laptelui, mai are un rol extrordinar: determina contractii uterine, ajutand uterul sa revina la forma intiala. Ajutandu-ti abdomenul sa se aplatizeze.  

 

Meniul unei femei care tocmai a nascut si alapteaza nu este considerabil mai bogat in calorii decat al unei femei in orice al stadiu al existentei. O femeie care alapteaza nu trebuie sa aiba dimensiunile unui tanc. Dimpotriva, multe mame care alapteaza pana tarziu sunt suple. Practic, fata de zilele cand nu alaptai sau erai insarcinata, trebuie doar un plus de 500 de calorii/zi. Trebuie, in schimb, ca alimentatia sa fie variata si, pe cat posibil, naturala si este indicat sa suplimentezi periodic dieta cu vitamine de sarcina, pentru ca organismul tau sa nu sufere de carente severe de calciu sau fier.  

 

Pentru o silueta armonioasa a unei proaspete mame nu este nevoie de infometare ci doar de hrana echilibrata: produse care contin acizi grasi naturali (omega3), produse bogate in proteine, vitamine, carbohidrati. Evitati prajelile, mezelurile, bauturile alcoolice, cafeaua in exces sau tutunul.  

 

[next]Berea cu sau fara alcool sau laptele nu ajuta lactatia, prin urmare nu e nevoie sa consumi litri intregi ci doar atat cat va simtiti bine. Este ideal sa bei totusi zilnic 2-3 litri de lichide. Poti incerca un ceai care stimuleaza lactatia din plante precum chimen, anason, fenicul, marar, amestecat dupa gust. Vei avea si avvantajul de a-ti feri copilul de colici iar orpul tau se v detoxifia. Laptele, in schimb, poate da dureri de burtica nou-nascutului si ii poate cauzamicrosangerari la nivelul intestinului gros, fapt care duce in timp la anemie. Nu este insa valabil in cazul derivatelor din lapte: iaurt, branzeturi, unde proteina din lapte este modificata si mult mai usor tolerata. Omega 3 este si un bun antidepresiv natural. 

 

Regimul alimentar strict bazat pe fierturi si excluzand fructele proaspete si ciocolata este superfluu. In masura in care se consuma cantitati rationale, nou-nascutul nu va suferi de pe urma une portii de varza calita sau struguri, spre exemplu. Tinerele mame sunt incurajate sa manance orice nu le face rau. In cazul ca ai impresia ca un liment ii poate dauna copilului, consuma o cantitate redusa si urmareste reactiile copilului. Daca are dureri de burtica, incearca sa consumi o cantitate la fel de mica peste cateva zile pentru a verifica daca intr-adevar copilul nu a tolerat alimentul respectiv sau a fost o coincidenta.  

 

Pe langa o dieta bogata dar echilibrata, se incurajeaza sportul. Poti merge la sala pentru o sedinta reconfortanta de aerobic, poti face 200 de abdomene zilnic, poti recurge chiar la electrostimulari. Acestea insa trebuie facute cu precautie pentru ca presupun efort fizic mult mai intens decat sportul propriu-zis iar surplusul de acid lactic secretat de organism sub efort poate ajunge in laptele matern.  

 

Impreuna cu alaptarea si o dieta sanatoasa, sportul te va ajuta in mod sigur sa iti tonifici organismul.

Ramona Bunescu