Gulia pune pe fuga bolile

Gulia pune pe fuga bolile

Bogatia guliei
Iti ziceam mai devreme, ca este nutritiva si sa stii ca nu am gresit cu nimic in cele spuse. Caci mandra gulie contine: vitamina C, acid folic, riboflavina, vitamina B6, E, cupru, mangan, potasiu si fibre. Si ce mai zici ca frunzele sunt mai nutritive, acestea continand: vitamina A, acid folic, vitamina C, K, calciu si luteina.

 

Iti ia tusea cu mana
Este lesne de inteles de ce gulia intareste sistemul imunitar (ca are antioxidanti, de daia!).
Vitamina C, aceea care da alimentelor gustul acrisor, previne raceala, gripa si alte infectii ale cailor respiratorii. Asa ca, intarzie vizita la medic si imprieteneste-te cu gulia pentru a-i descoperi beneficiile (nu este zgarcita si te va lasa sa-i descoperi secretele).

 

Este recomandata persoanelor care sufera de astm. Daca cineva te sfatuieste sa te lasi de fumat, iar tu il bifezi pe lista cu dusmani, este lesne de inteles ca nu te vei lasa niciodata de acest viciu. Dar, s-ar putea sa-ti placa ce o sa auzi in continuare. Gulia militeaza pentru sanatatea plamanilor tai. Cum vine asta? Ei bine, din cauza expunerii la fum de tigare, plamanii dau, cu timpul, semne ca cedeaza (pai, daca vad ca sunt neglijati). Insa, riscul lezarii acestora poate fi redus daca vei consuma alimente bogate in vitamina A.

 

Artrita sa mai stea la coada
Vitamina C, E, calciul si beta-carotenul din gulie pun pe fuga simptomele artritei. Tesuturile de legatura, ale incheieturilor afectate de artrita reumatoida, pot fi vindecate consumand alimente care au cupru (gulia are cupru). Iarta-ma, daca te-am stresat cu chimia, probabil ca si mine, urai la un moment dat problemele de chimie, din liceu. Dar, trebuie sa intelegi ca aceasta leguma  te ajuta sa lupti cu diverse boli.

 

Ce-i ala cancer!?
Vitamina C, regasita in gulie, si-a castigat statutul de antioxidant, luptand impotriva oxidarii organismului (cauzata de radicalii liberi), care declanseaza cancerul. Astfel, putem sa o declaram pe doamna gulie o arma impotriva: cancerului la stomac, la plamani, pancreas, colon si vezica.

 

Gustul mancarii vine odata cu gulia
O sa ma intrebi probabil: “Bine, bine si cum se mai gatesc guliile astea?” Ei bine, grasanele gulii nu sunt pretentioase, motiv pentru care le poti servi si crude. Cele mari sunt mai aromate. Daca nu-ti place aroma, tine-le 5 minute, in apa fierta. Inainte de gatire va trebui sa inlaturi cojiile (guliile tinere in schimb, pot fi servite si cu coaja).

 

Le poti taia cuburi ori feliute, acestea confera un gust dulceag salatei verzi (in care poti adauga si ardei). Ti-am facut pofta, nu?
Ar mai trebui sa stii ca guliile le poti fierbe, gati la cuptor, la aburi, la microunde sau cali impreuna cu alte legume. Daca salivezi dupa o portie cu friptura de pasare (la cuptor), sterge-te la gura ca mai ai de asteptat pana cand e gata.

 

Ca sa te lingi pe degete, adauga la friptura si gulie. Ce sa mai, poti adauga gulia in multe mancaruri: supe, tocanite si piure. Nu uita, sa nu strecori guliile in vase din fier sau de aluminiu! Nu le placea asta si se vor innegri de suparare. Tu gatesti cu gulie?