Aroma acestei plante cu calitati de condiment este insa diferita fata de cea a patrunjelului. Coriandrul se foloseste foarte mult in bucataria mediteraneeana dar si in cea a Asiei Centrale, a Orientului Mijlociu, Indiana, Mexicana, latino-americana sau chiar africana. PROPRIETATILE DE BAZA Vitamina C si vitamina A sunt principalii nutrienti ai coriandrului proaspat, pe cand fibrele, manganul si fierul sunt cei ai semintelor de coriandru, si acestea foarte folosite ca si condiment. Astfel, 100 de grame de coriandru proaspat asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina C si 37% din cel de vitamina A. In aceeasi cantitate se gasesc 4 grame de carbohidrati (dintre care 3 grame de fibre), doua grame de proteine si jumatate de gram de grasimi. Atat coriandrul proaspat, dar si semintele, controleaza nivelul de zahar din organism, mentin colesterolul la un nivel scazut si au proprietati antimicrobiene. Coriandrul este foarte bogat in fitonutrienti si in uleiuri volatile, dar si in compusi fenolici, toate aceste ingrediente avand proprietati care ajuta in vindecarea mai rapida a infectiilor din organism. Stiati ca salmonella din carne poate fi combatuta sau inhibata cu ajutorul coriandrului? Acesta contine un compus, dodecenal, care e considerat de doua ori mai puternic decat orice alt antibiotic folosit pentru combaterea salmonelei. In Europa, de-a lungul istoriei, semintele de coriandru au fost considerate agenti antidiabetici, in India au fost laudate pentru calitatile anti-inflamatorii, iar in Statele Unite specialistii le apreciaza pentru efectele de scadere a nivelului de colesterol. ATENTIE CE CUMPARATI SI CUM DEPOZITATI CORIANDRUL Intotdeauna alegeti coriandrul proaspat in detrimentul celui uscat, daca aveti aceasta posibilitate. Daca totusi il gasiti doar in varianta uscata, e bine sa cumparati coriandru organic, fiindca atunci sigur nu a fost iradiat. Proaspat, cu cat e mai inchis la culoare, cu atat e mai sanatos si mai bun pentru consum. Acasa, puteti depozita coriandrul proaspat in frigider, intr-o punga de plastic. Daca este usor vested, atunci stropiti-l cu putina apa rece, se va revigora in frigider. Daca aveti coriandru in exces (in curte sau la bloc, in ghiveci) si doriti sa nu se usuce, rupeti-l in crengute si lasati-l o ora-doua pe o bucata de material (bumbac) curata, apoi depozitati-l in frigider. Semintele de coriandru trebuie tinute intr-un spatiu inchis, unde vor rezista aproximativ un an, pe cand semintele proaspat rasnite sau macinate rezista 6 luni in conditii optime. CELE MAI UTILE INTREBUINTARI CULINARE Coriandrul are avantajul de a-i putea fi folosite nu numai frunzele, dar si semintele si chiar radacina. Aceasta din urma, mai intensa in arome decat frunzele, este folosita in special in bucataria thailandeza. Este adevarat ca multi nu iubesc gustul usor amarui al frunzelor de coriandru, asa ca daca nu folositi aceasta planta, nu mai cititi ce urmeaza. Frunzele proaspete de coriandru se utilizeaza in mancarurile din sudul Asiei, in cele din China sau in preparatele salsa si guacamole, ambele din Mexic (unde este cunoscut sub denumirea de cilantro). In Europa consumul de coriandru este in scadere, in favoarea patrunjelului, insa in Portugalia acest condiment se foloseste inca pe scara larga, in preparatele facute la cuptor, in special. Semintele de coriandru sunt un adaos foarte important pentru borcanele de muraturi, in Europa, dar se folosesc mult si in India, ca ingredient pentru curry. Pot fi servite chiar si prajite, ca si snack. In Europa nemtii folosesc semintele de coriandru pentru carnati, iar rusii le mai pun in painele de secara. Dar iata si cateva retete dietetice si sanatoase pe care le puteti incerca pentru coriandru: sotati la foc mediu intr-o tigaie spanac, usturoi si seminte de coriandru, apoi amestecati cu fasole prefiarta, iar la final asezonati cu chimen si ghimbir fin. Daca vreti sa obtineti o bautura sanatoasa atunci amestecati lapte de soia cu miere, scortisoara si cu praf de coriandru. Stiati ca puteti folosi boabele/semintele de coriandru exact la fel cum folositi boabele de piper, adica fie macinandu-le, fie tinandu-le intr-o sticluta mica de masa, cu un mecanism care le rasneste manual? Pont: Coriandrul proaspat poate fi spalat exact ca spanacul: punandu-l in apa calda si amestecandu-l usor. INEDIT DESPRE CORIANDRU Coriandrul mai are denumirea si de “patrunjel chinezesc”; Coriandrul si patrunjelul apartin aceleiasi familii, Umbelliferae, iar durata medie de viata a plantei de coriandru este de un an; In Grecia antica si in era Imperiului Roman, coriandrul era folosit ca si condiment, iar mai tarziu pentru conservarea carnii dar si pentru aromara painii; CONCLUZIE: Coriandrul este privit in egala masura atat ca planta cat si ca un condiment. Mai iubita in zonele asiatice si in unele tari mediteraneene, coriandrul e relativ o planta mai noua pentru gastronomia romaneasca. Avand in vedere calitatile sale medicinale impresionante, coriandrul este un liant extraordinar intre satisfacerea necesitatii de a manca natural si sanatos si dorinta de a mai avea la dispozitie in bucataria proprie un condiment interesant, apreciat si la indemana, in orice moment al anului. Calorii: 20 la 100 de grame de coriandru proaspat (semintele uscate au de 10 ori mai multe calorii).