Cu inima la control

Cu inima la control

Ce presupune dieta
In primul rand trebuie sa stii ca dieta reprezinta doar cativa pasi pe care ii faci catre un stil de viata sanatos. Daca odata finalizata dieta te reintorci la vechile obiceiuri, nu rezolvi nimic. Este nevoie de perseverenta si disciplina pentru un stil de viata sanatos. De ce sa-ti schimbi stilul de alimentatie? Pentru ca alegerile corecte iti mentin inima sanatoasa si scad riscul de a dezvolta boli de inima.

 

Eficienta dietei
Ca sa te bucuri de rezultate e musai sa lucrezi la capitolul ambitie. Asa ca, lasa vechile obiceiurile alimentare deoparte si accepta schimbarea. Incepe prin a consuma cereale integrale, fructe si legume bogate in fibre si grasimi sanatoase.

 

Cui i se adreseaza
Nu cred ca vei refuza o astfel de dieta, atata vreme cat fiecaredintre isi doreste sa fie sanatos. Deci zici pas?
Fructele si legumele trebuie sa devina sursele tale de energie si nutrienti. Bogate in antioxidanti, acestea militeaza pentru sanatatea inimii tale, prevenind depunerea de colesterol pe peretii arterelor (vasele de sange, care pornesc de la inima).
Consuma saptamana de saptamana legume si fructe de diverse culori (de la ardei galben si portocalii, pana la mere rosii si broccoli).

 

Serveste mesele dupa un orar si potoleste-ti foamea cu gustari sanatoase, de ce nu mere sau portocale. Caci acestea contin bioflavonoizi. Sau mai invata cate ceva si  de la englezi. Nu degeaba au ei “tea time”, stiu e ice stiu. Ceaiul te hidrateaza, remineralizeaza si ce mai zici ca unele tipuri previn boli grave precum cancerul (ceaiul verde). In plus, dieta ta ar trebui sa contina alimente bogate in acid folic (o vitamina din complexul B). Iata cateva dintre ele: vegetale cu frunze verzi, cereale integrale si oua. Banuiesc ca de cand esti pe dietetik. ro cuvinte precum grasimi saturate si trans nu-ti mai chinuiesc neuroni, asa ca stii ce ai de facut.

 

Arunca margarina, alimentele procesate (care au si grasimi) si las-o mai moale cu untul. Aceeasi regula se aplica si in cazul produselor de patiserie si al biscuitilor. “Tuneaza-ti” bucataria cu grasimi sanatoase (ulei de masline,nuci, seminte de in, avocado etc).
Si da gust mancarii tale, adaugand un strop de busuioc si usturoi (ca sa nu mai folosesti unt si sare). Consuma carbohidrati sanatosi (paste din faina integral,paine neagra, orez brun). Daca in primele zile o sa simti sevrajul datului deoparte al alimentelor nesanatoase cu care te-ai obisnuit, dupa un timp iti va placea sa mananci sanatos.

 

Meniul dietei
O sa regasesti in meniu:nuci, peste,seminte,paine neagra, alimente integrale, fructe si legume. Iata ce poti servi la micul dejun: cearele, lapte degreasat cu paine din faina integrala (peste care poti picura un pic de ulei de masline). La pranz potoleste-ti foamea cu:un cartof copt, salata, iaurt cu putine grasimi si fasole la cuptor. Cina este una usoara cu:pui fript si salata mixta de legume si taietei.

 

Sfaturi
In ciuda faptului ca medicii recomanda unu-doua pahare cu vin rosu (pe zi) pentru prevenirea bolilor de inima, prea mult te poate face sa cunosti suferinta. Caci alcoolul poate leza muschii inimii, crescand tensiunea si favorizandu-se luarea in greutate.
Deci, cum stai cu inima?