Bucataria marocana, o adevarata poarta culinara intre Africa si Europa, este considerata a fi printre cele mai diverse din lume, in primul rand gratie nenumaratelor tipuri de arome, ierburi si mirodenii, combinate ingenios cu carnea, legumele si fructele. Apoi, influentele majore din partea mai multor civilizatii (cele mai importante fiind araba, incepand cu secolul VII, berbera si mediteraneana), dar si stilurile culinare ale diferitelor monarhii din istoria Marocului au facut astazi ca aceasta tara sa aiba o bucatarie impresionanta din punct de vedere al modului de preparare al felurilor importante. Ceea ce urmeaza mai jos reprezinta o descriere de baza a acestei minunate bucatarii, cu care am avut sansa de a ma intalni direct timp de aproape doua saptamani, cand drumurile m-au purtat prin Marrakech, Essaouira, Rabat sau Casablanca. Nu ma invidiati! Ingredientele de baza ale bucatariei marocane Mirodeniile – Marocul este in Topul 3 mondial al tarilor mari utilizatoare de mirodenii; de departe, sofranul este cel mai important ingredient al bucatariei marocane, fiind cultivat cu generozitate pe pamantul fertil al acestei tari; alte mirodenii de baza aici sunt scortisoara, turmericul (sau curcuma, un praf galbui folosit pentru colorarea naturala si sanatoasa a mancarurilor), piperul, ghimbirul, coriandrul, menta, chimenul sau patrunjelul; Harissa – poate cel mai important si reprezentativ amestec de condimente folosit de catre marocani (dar si de catre algerieni sau tunisieni), harissa reprezinta un sos rosu iute pe baza de usturoi, ardei iuti, ulei de masline si sare, ca baza, insa de multe ori isi mai fac locul in acest amestec si coriandrul, chimenul sau rosiile; Carnea – porcul este un animal fericit in Maroc, asta in cazul in care exista porci in Maroc J, fiindca marocanii nu consuma carnea acestui animal, ci doar cea care provine de la miel, oaie, pui sau vita. S-ar putea spune ca mielul este principalul aliment sacrificat in vederea gatirii, carnea de miel fiind folosita pentru o sumedenie de preparate principale marocane; de altfel, cele mau gustoase preparate marocane sunt cele pe baza de carne de miel; Pestele si fructele de mare – Sardinele sunt marea vedeta a Marocului, pescuite masiv in porturile din vestul tarii, insa spectrul este mult mai larg, cea mai mare varietate intalnindu-se in Essaouira, oras din Vest, aflat la Oceanul Atlantic, acolo unde pescarii aduc zilnic din larg peste si fructe de mare proaspete; poate prepararea pestilor sau a fructelor de mare nu are savoarea din Spania sau din Portugalia, marocanii preferand simplitatea maxima, adica direct gratarul sau plita incinsa, insa prospetimea extraordinara face toti banii; Fructele – servite in tipurile principale de mancare, alaturi de carne, servite insa simplu si ca desert, la finalul meselor; portocalele si lamaile se cultiva la tot pasul pe teritoriul Marocului, insa si cele mai uscate, de genul curmalelor, migdalelor sau smochinelor, sunt deosebit de populare; o delicatesa des intalnita in Maroc o reprezinta lamaile marinate sau murate, care se folosesc ca si garnitura pentru preparatele de pui sau de porumbei; de altfel, multi considera pur si simplu inedita, daca nu chiar intriganta, combinarea dintre fructe si alimente sarate, des intalnita in Maroc; Uleiul de argan – stiu ca v-ati fi asteptat ca si in Maroc sa fie la putere uleiul de masline, precum in Tunisia sau in tarile europene mediteraneene, insa marocanii se mandresc cu ceva si mai concentrat in nutrienti decat uleiul de masline: uleiul de argan. Provenit din fructele copacului de argan, foarte asemanator la aspect cu maslinul, uleiul de argan este folosit nu numai la gatit, dar si in industria cosmetica si chiar in cea farmaceutica. Feluri renumite de mancare marocana Tajine – acest preparat este atat de gustos si de inedit, inclusiv prin modul in care este gatit, dar si servit la masa, incat va va intra definitiv in memorie, va garantez acest lucru. Tajine este un fel complex de mancare, gatit la foc mic, intr-un vas care da si numele felului, tajine (din lut); deobicei, tajine se face din carne de miel sau pui, alaturi de legume precum ceapa, vinete, mazare, dar si fructe precum caise, piersici, pere, prune sau smochine; mirodeniile folosite sunt scortisoara, sofran sau ghimbirul; secretul consta in faptul ca toate aceste ingrediente nu se amesteca, ci sunt lasate sa se faca la foc mic, in forma in care au fost asezate; Couscous – este adevarat ca acest fel de mancare, de fapt, mai mult o garnitura, este comun pentru toata zona Maghrebiana a Africii, insa este cel mai important din Maroc; reprezinta mici graunte de gris batut cu faina, facute apoi la aburi; in final, acest tip special de gris obtinut se serveste alaturi de legume fierte sau coapte, sau ca garnitura pentru tajine; Harira – este supa/ciorba traditionala a Marocului, consumata in mod special in perioada lunii de Ramadan (insa doar seara/noaptea), dar poate fi gatita si in oricare alta perioada a anului; este facuta din rosii, mazare, putina faina, ceapa, orez, oua batute, ierburi si mirodenii, ulei de masline si putina carne de pui, miel sau vita; este servita, in multe cazuri, alaturi de oua fierte, curmale sau smochine; Pastilla (sau bisteeya) – este o placinta cu multe straturi de foietaj pe baza de carne de pui (sau de pui de porumbel, insa mult mai rar), care combina delicios dulcele cu saratul; se coace la cuptor, adaugandu-se scortisoara, migdale si putin zahar. Puteti iubi sau ura acest preparat, deoarece gustul sarat se impleteste cu cel sarat intr-o maniera unica, pe care o puteti aprecia, sau nu. Cea mai importanta masa a zilei pentru marocani este cea de pranz, cu exceptia perioadei de Ramadan. Se incepe cu un mix de salate, calde sau reci, se continua cu traditionalul Tajine, apoi cu feluri pe baza de miel sau de pui. Ca si in alte tari arabe, se folosesc doar mainile pentru consumarea mancarii, cu painea in rol de ustensila ajutatoare. Marocanii mananca stand pe jos, iar masa este mereu rotunda si asezata la mica distanta de pamant; Desi au dulciuri exact ca in alte tari arabe (baklava, halva, etc), marocanii nu le consuma pe acestea decat la ocazii speciale. In rest, la mesele de zi cu zi, fructele proaspete sunt preferate, Marocul fiind si un mare producator de portocale, lamai, curmale sau smochine; E bine de stiut ca inima bucatariei marocane se regaseste in casele localnicilor, nu in restaurante, asa ca ar fi bine, daca veti ajunge in Maroc, sa va imprieteniti cu un ghid local, care va va invita cu siguranta in casa familiei sale, pentru o masa traditionala; In mod traditional, fiecare gospodarie isi pregateste propria paine, nu o cumpara, asa ca mesele traditionale sunt mereu complet in materie de preparate proaspete Bauturile bucatariei marocane Marea vedeta este ceaiul de menta. Este atat de popular incat nu numai ca se consuma la fiecare masa, la finalul acesteia, dar reprezinta si principalul ingredient al socializarii familiilor de marocani. Si tehnica prepararii si servirii ceaiului este una deosebita in Maroc. Acesta se toarna in pahare de la jumatate de metru, pentru a face bule. Se serveste mereu fierbinte si cu foarte mult zahar. CONCLUZIE: Bucataria marocana e atat de gustoasa dar si atat de speciala, in comparatie cu toate preparatele cu care am fost crescuti, incat e pacat daca ajungeti in aceasta tara nord-africana, sa nu gustati din plin felurile de mancare specifice. Desavirsita in timpul celor patru orase regale (Fez, Meknes, Marrakech si Rabat), bucataria marocana a ajuns astazi sa fie recunoscuta pe plan mondial pentru gustul dat de folosirea inteligenta a condimentelor, pentru modul si tehnicile in care este preparata mancarea si pentru simplitatea traditionala dar bine gandita. O alta bautura foarte populara, pe care o veti gasi efectiv peste tot in Maroc, este sucul natural de portocale, stors pe loc, la fiecare colt de strada sau in piete, si servit rece. Cum marocanii, in general, nu consuma alcool din motive religioase, nu veti avea ocazii dese de a consuma alcool in Maroc. Totusi, daca insistati un pic, veti gasi, in special la marile magazine dar si la barurile hotelurilor de pe bulevarde. Si atunci merita sa incercati cele doua-trei tipuri de bere locala (Casablanca fiind cea mai renumita marca), dar si vinurile, considerate foarte bune, in special cele rosii. Podgoriile marocane sunt intinse si se regasesc in special in partea vestica a tarii. Daca veti ajunge in Maroc si veti comanda ceai de menta, veti constata ca vi se va aduce un ceainic in care a fost ingramadita o intreaga tufa de menta, nu doar cateva frunzulite. Practic, ceaiul se face in urma infuziei de tufa de menta in apa fierbinte. Chair si atunci cand veti merge la cumparaturi, in souk-uri (pietele aglomerate ultra-abundente) comerciantii va vor invita sa savurati un paharel de ceai fierbinte si dulce de menta. Evident ca mai exista o gramada de preparate marocane speciale, insa daca veti ajunge in Maroc este obligatoriu sa le incercati cel putin pe acestea.