Ai da carnatul din farfurie ?

Ai da carnatul din farfurie ?

Cum sa ii dezveti pe oamenii astia care mananca acelasi lucru de sute de ani sa renunte la unul din felurile lor traditionale ? Cum sa le spui ca femeile lor grase si alcoolice aduc prejudicii grave de imagine pentru morga britanice pe care o afiseaza cu mandrie englezii intepati ?

Simplu – ii convingi ca portia de carnati li se reduce nu pentru ca ar fi cat malul ci intru salvarea mediului.  Zis si facut, ca pentru orice campanie de awareness, impulsul l-au dat specialistii care au iesit pe toate posturile incepand cu BBC 1, 2 si 3 cu un apel-anunt . Cum ca daca fiecare britanic ar pune in tigaie cu un carnat mai putin pentru micul dejun ar salva planeta. Cum ? Simplu. Fara cerere nu ar mai exista oferta ceea ce ar duce la reducerea numarului de vaci, porci, pui si oi care stau toata ziua pe pasune si emana gaze. Lasand pudiponderia la o parte o spun pe sleau – mai putine parturi de animal ar tine nivelul marii la respect si n-ar lasa incalzirea globala sa incinga mercurul in termometre.  

Ca sa fie si mai pertinent raportul stiintific, in care consumul ridicat de carne este considerat una dintre cauzele schimbarilor climatice recente, a primit sprijin de la ministrul britanic al mediului.

Va strapunge spiritul ecologist faldurile de sunculite pana la nervul simpatic care gadila spiritul civic ?
Fiinte evoluate, britanicii sunt pusi in fata unei grele incercari. Sa dai carnatul din farfurie pentru un grad mai putin in atmosfera nu-i de colo spun ei rotindu-si ochii mici si pofticiosi a neputinta.

Carnivori prin traditie vanjosii barbati englezi au nevoie de un kilogram de carne in farfurie pe saptamana ca sa nu simta ca si-au irosit 7 zile din viata, in timp ce soatele lor se multumesc cu jumatate din cantitatea consumata de ei.

Imi imaginez astfel ca nu le-a cazut prea bine la stomac propunerea cercetatorilor de reducere cu 30 la suta a numarului de animale domestice. Transpiratii reci, fibrilatii si un tremur interior cand au transformat spata de porc si  pulpa de vita in produse alimentare. Calcule peste calcule dau acelasi rezultat – o reducere cu 30% a consumului de carne lasa farfuriile mai goale cu 7 carnati de 40 g sau 260 g de piept de pui.

Cum sa suporti o astfel de pierdere daca nu motivat de ideea ca prin sacrificiul tau (si a milioane de animale )salvezi planeta ?  Si daca tot vreti sa o salvati puteti sa adoptati si cealalta metoda – faceti pipi la dus ! Dar despre asta vom vorbi in episodul urmator…