Mituri despre gripa porcina

Mituri despre gripa porcina

Transare care se lasa cu bocete, de parca ar muri cineva drag din familie, pentru ca mai apoi sa simti mirosul carnii prajite, de la doua case distanta. Daca Ghita a avut pana acum un rol important in ceea ce priveste satisfacerea nevoii fiziologice numita foame, in ultima vreme, a fost decazut. Vanzarile la ceafa de porc si alte bunatati rupte din carnita lui au scazut. Nu stim daca este o companie de familiarizare a populatiei cu privire la dieta pentru scaderea colesterolului, dar un lucru este cert: daca mananci carne de porc mori. Sau nu?

 

Mit 1. Sunt sanatos, deci nu pot pati nimic

In realitate, oameni care au contactat gripa porcina si-au revenit fara sa aiba nevoie de tratament. Insa, gripa porcina este diferita de cea sezoniera. Guvernul estimeaza ca gripa porcina poate afecta jumatate din populatia Americii. Un alt argument fiind acela ca gripa porcina afecteaza mai multe persoane sub 25 de ani decat pe cele trecute de 65 de ani (in care toate aceste persoane prezentau simptomele gripei sezoniere).

 

Din pacate nimic din toate aceste lucruri nu ne tin de cald. Ce poti sa faci in schimb? Centrele pentru Controlul si Protectia Afectiunii (CDC) ne sfatuiesc sa ne vaccinam si-n rest sa tinem la igiena.

 

Mit 2. Sunt imun asa ca nu mai fac gripa
Stiu ca ai fi tentat sa crezi asta, dar daca ai avut gripa nu inseamna ca era porcina. Cu alte cuvinte numai daca medicul te-a informat ca ai A H1 N1 s-ar putea sa nu mai faci, insa pana una-alta vestea nu te scuteste sa renunti la programul de protectie.

 

Mit 3. Vaccinul garanteaza protectie
Din pacate nu-i adevarat. Orice vaccin scade riscul, dar nu te scapa de gripa. Hmm…oare toti dintre noi stim asta. Mi-e teama ca raspunsul este nu. Ok, ti-e greu sa crezi asta, dar daca ti-as spune ca Centrele pentru Protectia si Controlul Afectiunii ne informeaza ca pana si vaccinul pentru gripa sezoniera ofera protectie numai 70-90%? Vestea buna este ca odata ce ai contactat gripa porcina, ai sanse mici sa faci complicatii (macar este ceva bun in toata aceasta situatie :))

 

Mit 4. Vaccinul iti poate da gripa
Din fericire nu-i adevarat. Acelasi lucru s-a spus si despre vaccinul pentru gripa sezoniera. Dar, nu este cazul sa  te panichezi. Vaccinul este obtinut din virusul distrus, asa ca nu exista nicio sansa sa te simti mai rau imediat dupa ce te-ai vaccinat.
Este adevarat ca unele persoane, care s-au vaccinat, s-au simtit un pic rau, dar nu a fost decat un semnal din partea sistemului imunitar. Asa ca, stop panic!

 

Mit 5 Daca iau medicamente ma apar de gripa
Stiam ca unii oameni sunt ipohondrii dar nici asa. Pai sa iei pastile doar-doar tii gripa la distanta? Cum mai ramane cu riscul efectelor secundare? In timp ce medicii recomanda antibiotice pentru bacterii (nu pentru virusuri) unii oameni cred ca daca au prin dulapior cateva antibiotice nu strica sa le consume, caci infecatrea cu AH1N1 devine mai greoaie. Nimic mai fals.

 

Mit 6. Daca ma simt bine, inseamna ca nu-s infectat
Este o falsa impresie, caci persoanele care vrand-nevrand au contact gripa porcina, in primele 24 de ore nu stiu ca-s infectate (timp in care temperatura scade, fara analgezice, fiind astfel greu  de crezut ca ar avea gripa porcina). Ba mai mult de-atat cativa norocosi s-ar putea sa nu prezinte febra. Pana una-alta ramai in relatii de buna prietenie cu apa si sapunul.