Fitness cu caruciorul

Fitness cu caruciorul

 Exercitiile la sala sunt pentru domnisoarele cu fite si pana in 45 de kilograme. O mama are parul prins, sprancene groase, fata obosita si e … rotunda. Bratul ei gros mai ceva decat o perna tubulara de-a japonezilor este un reazem la propriu pentru bebelusul care-si savureaza linistit biberonul cu lapte cu cereale.  

Cand vedem o domnisoara proaspata si micuta impingand un carucior suntem convinsi ca este matusa copilului – probabil mama smotruieste sau coace o lasagna in timp ce i se fierb sarmalele. 

Exista un sambure de adevar in cele de mai sus, dar asta doar pentru ca unele femei isi pierd increderea sau respectul de sine dupa ce au un copil, lasandu-se sa alunece in voia sortii, mancand pe apucate si prost, dormind mai deloc si probabil inmuiate in depresia post-partum care din pacate nu este o poveste de adormit… mamici.  

Trebuie totusi sa ne uitam in jur; e imposibil sa nu remarcam ca din ce in ce mai multe mame tinere renunta la prejudecatile bunicii si alapteaza peste un an, fac sport si gasesc si timpul necesar ingrijirii personale – cu ajutorul taticului, al bunicilor, al unei persoane platite sa supravegheze copilul, sau chiar singure!  

Aceasta ultima categorie este de-a dreptul extraordinara. Mama care-si ingrijeste puiul fara ajutor peste zi si arata si bine, emana energie si optimism si, mai ales, a invatat ca trebuie sa se respecte si sa isi respecte limitele! Poate nu face totul perfect, nu e bucatareasa ideala. Insa lumea care traieste imprejurul ei (includem aici mai ales taticii) este multumita pentru ca seara decurge mult mai placut in compania unei mame impacate cu sine insasi, chiar daca e moarta de oboseala. O asemenea persoana stie sa ceara ce are nevoie de la cei din jur pentru a-si face viata mai usoara, deci mai placuta. Partea cu cerutul e mai greu de invatat, intrucat mai toate mamele asteapta ca si tatii sa aiba instinctul acela infailibil de a face “ce trebuie facut” fara indicatii impartite precis pe puncte. Ei bine, nu-l au! Nu e rea-vointa din partea lor, dar e bine sa va imaginati ca ii explicati unui copil sau unui necunoscut cum sa va ajute. In timp, lucrurile se amelioreaza, mai ales ca si bebe va comunica din ce in ce mai bine cu tatal sau.  

Pe langa a face doar ce apuca intr-o zi fara sa se condamne ca nu pot mai mult sau ca nu se organizeaza eficient astfel incat sa faca si altceva in afara de ingrijirea bebelusului, cea mai importanta pondere in marirea moralului tinerei mame este o doza sanatoasa de sport. Sport care poate incepe, cu acordul medicului, din a sasea saptamana dupa nastere (exercitii usoare) si poate continua cu un program de fitness.  

[next]Marele dusman al fitness-ului printre tinerele mame este nu atat lipsa timpului, cat imposibilitatea salilor de gimnastica de a oferi servicii de supraveghere a copilului in timpul antrenamentului. In tari straine, din acest motiv, au inceput sa apara programe de fitness “impingand carucuirul”. Mamici cu bebelusi de toate lunile si copii mici de doi-trei ani se aduna in parcuri impreuna cu un instructor si incep sa exerseze. Activitatea este intrerupta uneori de un copil plangcios sau de o mami care isi alapteaza puiul, insa toata lumea este in aceeasi situatie si nu se supara pe aceste intreruperi. Mamicile in cauza vor recupera rapid distanta fata de grup.  

Exercitiile predominante, pe langa plimbatul caruciorului in pas de jogging, sunt fandarile si diverse seturi de exercitii care favorizeaza rezistenta si arderile. 

Aceste sedinte se fac pe vreme buna in parcuri sau zone amenajate in aer liber in tot mai multe localitati. Unele mamici din grup au si cate un bebe pe drum si totusi emana un munte de buna dispozitie si energie. Se pare ca nici copiii nu au nimic impotriva sa se uite din carucior la mamele lor care exerseaza. Multe din ele vorbesc cu puii sau le canta in timp ce exerseaza. Ce mai, distractie mare! Asteptam asemenea demersuri si in Romania.