Adevaratele restaurante ale Barcelonei

Adevaratele restaurante ale Barcelonei

Pentru a nu ajunge ca majoritatea vizitatorilor Barcelonei la restaurantele de pe Ramblas, unde de cele mai multe ori paella este decongelata, va recomandam cateva localuri si feluri de mancare tipice dietei mediteraneene, care imbina pestele, carnea, legumele, pastele, orezul si vinul intr-un mod echilibrat si cat se poate de gustos. 

Orarul de masa este respectat de toate institutiile spaniole, fiind de preferat sa va adaptati lui, asfel incat masa de pranz se va servi in restaurante intre 13.30h si 16h, iar masa de seara intre 21h si 00.30h. Daca decideti sa continuati iesirea dupa cina, ora de mers la baruri la sfarsit de saptamana este 00.30h-03.00h, iar la discoteci se intra dupa ora 02.30. Ritmul este atat de marcat incat inainte de 02.00h, daca veti intra intr-o discoteca, aceasta va parea inchiriata special pentru vizita voastra. 

Selectia facuta include unele dintre cele mai apreciate restaurante catalane, cu recomandarile culinare specifice fiecarui local, alegerea apartinandu-va in totalitate in functie de preferintele personale. 

 

La Vaqueria  

Strada Deu I Mata 141.Barcelona,

Metrou Les Corts (linia 3, verde )

Pret meniu: 30-60 euro 

 

Este un local la moda, situat intr-o fosta crescatorie de vaci din care s-a pastrat parte din structura initiala si care combina stilul clasic cu cel modern. Ambientele se schimba in functie de ora, restaurantul si piano-bar-ul transformandu-se dupa 01h intr.-un loc propice pentru dans, totul intr-un cadru intim si elegant.  

Recomandarile culinare in acest local de bun gust, dar fara ostentatii sunt:  

Ca  antré-uri: oua Vaqueria; mini-calamari la gratar (calamarcitos salteados), sunca de Bellota (jamón de Bellota Iberico), salata de rúcula cu creveti si somon (ensalada de rúcula con langostinos y salmón), iar ca fel principal: steak tartar, muschi de vaca Café de Paris, coada de cod cu sos Vaqueria (colita de cod a la salsa Vaquería) si Tarta Tatín, Tiramisu pentru desert. 
 

A contra luz 

Strada Milanesat 19

Pret meniu: pranz 20 euro; seara 40-60 euro 

 

“Este o gradina care este restaurant, un restaurant care este gradina”, dupa cum il descriu proprietarii lantului Tragaluz, unde chiar si iarna, datorita peretelui de cristal care separa sala de mese de spatiul verde, te poti bucura de o imbinarea perfecta intre vegetatie, lumina si  interiorul decorat modern. 

Din lista preparatelor ne-au atrás atentia ca antré-uri: risotto de butifarra si carne de iepure, ravioli de ciuperci cu ulei de migdale, anghinare la cuptor (alcachofas), iar ca

fel principal: coaste de miel cu risotto de grau si piure de morcovi, steak tartar, orez negru cu sos de sepie (arroz negro),stek tartar, muschi de cerb cu castane si chuney de fructe rosii.

In acest restaurant veti primi paine de cereale, integrala, de ceapa, de masline cu o farfuriuta de ulei de masline cu sare grunjoasa. In ciuda sfaturilor primite de-a lungul anilor, nu va sfiiti sa intingeti cu mana! 
 

Envalira 

Plaza Sol, 13

Zona:Gracia

Metrou: Fontana (linia 3 verde)

Pret: 35 euro 

 

Mult asteptata paella este delicioasa in acest local familiar, specializat in orez si peste.

Meniul ideal in acest cadru simplu si primitor, cu mai mult de 35 de ani de experienta in a oferi preparate tipic catalane este format dintr-un pica-pica (3, 4 feluri diferite pentru a degusta tot grupul), intre care va recomand sa alegeti mini-calamari, scoici, anghinare, creveti, (calamarcitos a la plancha, almejas a la plancha, alcachofas fritas, gambas a la plancha, pescadito frito) si, ca fel principal, cea mai buna “paella marinera” din Barcelona. 

 

Ken 

Strada Benet Mateu, 53

Meniu: 50 euro

Deschis si duminica 

 

Pentru iubitorii de mancare japoneza, oferta de restaurante in Barcelona este importanta, dar doar cateva si-au pastrat identitatea in aceste vremuri dificile, nefuzionandu-se cu restaurantele chinezesti. Cel mai bun orez cu anguila, sushi si sashimi, precum si calamari umpluti (calamares rellenos), ii gasim la Ken, un restaurant  situat in partea inalta a Barcelonei, in cartierul Sarriá. 

 

El vaso de Oro 

Strada Balboa 6

Deschis si duminica

Meniu: 25 euro 

 

Tapas este cuvantul care se refera la portii de dimensiuni mici, de degustat de obicei in baruri. Este un obicei provenit din sudul Spaniei, din orase precum Granada,  unde la fiecare bere comandata, primesti “una tapa”. In Barcelona, o berarie faimoasa pentru ficatul de gasca cu muschi de vita si pentru cartofii tipici catalani “patatas bravas” este El vaso de oro, situat in partea veche a orasului, ideal pentru a manca la pranz la ore inaintate, dat fiind ca nu are un program strict de restaurant precum cele mai sus mentionate.  

 

Bauturi  

Pentru a acompania pestele si carnea aveti la dispozitie o gama larga de vinuri din potgoriile spaniole, dintre cele mai renumite mentionand in ordine descrescatoare ca pret Alion (casa Ribera del Duero), Conde de la Salceda (Ribera del Duero), Marques de Riscarl (Rioja), Viña Ardanza (Rioja), Celeste (Ribera del Duero), sau pentru peste vinul de fermentatie naturala Blanc Pescador sau Viña Esmeralda.

 

Cava este sampania fabricata in Catalunya, cu alt tip de struguri decat in Franta, cu un grad de alcohol de maximum 12,8% vol, iar cea careia nu i se adauga zahar este Brut Nature. Cateva marci recomandate sunt Lavit, Bach si Codorniu. 

In ceea ce priveste berea, marca traditionala catalana fundata in 1 876 este Estrella Damm si are un grad de alcohol de 5,4% vol. Alta casa fabricanta  de bere este Moritz, creata de alt alsacian in 1 856, care se vinde precum bere catalana chiar daca este fabricata in Zaragoza.