Nu ar fi avut nici o sansa sa treaca neobservata pita de casa cu untura si pasta de jumari, indulcita cu malai dulce, toate udate din plin cu palinca de Maramures. Asa ca ne bucuram vii saptamana viitoare pana aici ca sa ne oferi o mostra din delicioasele preparate cu care ii rasfeti pe clujeni. Celalalt meniu se va axa pe mancare italiana. De ce ardelenesc si italian ? In functie de ce ai ales meniurile pentru mitici, asa cum mi-am auzit semenii numiti prin Ardeal ? Am vrut musai sa am doua seri pentru a putea oferi doua meniuri total diferite. Unul reprezinta partea considerata grea si indigesta a bucatariei romanesti, care e numita asa doar de nefericitii care au mancat mancare traditionala gatita prost. Vreau sa arat ca mancarea traditionala poate fi foarte buna daca stii cum sa o prepari, daca stii ce sa asociezi intr-o reteta. Nu-s lucruri inventate de mine, vin din experienta mamelor si bunicilor noastre din Ardeal, care ne-au crescut mari si sanatosi cu felul asta de mancare. Cat despre meniul italian, e…altceva, e o optiune in plus pentru cei care nu se regasesc in meniul ardelenesc. Nu am renuntat nici aici la porc, pentru ca nu ma tem de el, il cunosc de mic si stiu cum sa-l prepari ca sa nu te dezamageasca. Si sa stii ca eu nu impart romanii in mitici si ne-mitici. Romanii sunt extrem de asemanatori indiferent de locul in care s-au nascut ori traiesc, difera doar ritmul in care traiesc, ritmul in care pulseaza comunitatile din care fac parte. Au raspuns multi prezent la apel pana acum ? Vin sa gatesc pe 16 si 17 Decembrie. Voi gati in doua locatii diferite (Casa Latina are trei) si stiu ca pana acum s-au facut foarte multe rezervari pentru cele doua meniuri. Sper sa nu insel asteptarile celor care vor veni sa manance din ce gatesc eu. @adihadean nu citeste carti de bucate. cartile de bucate vin umile si ii dau retetele. Este unul din comentariile din hashtag-ul de pe twitter ce-ti poarta numele. Pasiunea ta pentru gatit este faimoasa world wide, sau twitter wide in cazul asta. Ce comentarii ti-au mers la inima ? A fost o seara amuzanta aceea in care Andrei Crivat si Arhi au dat tonul pentru @adihadeanfacts. Unele sunt chiar reusite. M-a impresionat faptul ca s-au adunat atat de multe (cam 150), ca atat de multi oameni au intrat in joc. Pe de alta parte, adevarul e urmatorul: citesc foarte multe carti de bucate si bloguri culinare, caiete cu retete de la mame si bunici, cam tot ce-mi cade in mana si e legat de gastronomie. Nu umil, pentru ca-s parte morosan, parte banatean si nu-mi iese umilinta prea bine, dar cu foarte mult respect. [next]Pe blog ai scris ca esti bucatar de placere, de drag pentru bucate ÅŸi pentru zambetele mulÅ£umite ale celor care imi incearca preparatele. Intre timp ai devenit bucatar profesionist. Gatesti de ani buni, ai avut si emisiuni pe tema asta asa ca nu pot sa nu te intreb ce au adus nou cursurile in modul tau de a gati ? Faci mancaruri mai savuroase sau aveai nevoie de o diploma si atat? E adevarat, sunt bucatar de placere si viata a facut sa devin bucatar profesionist. Cred ca e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-am trait pana acum si probabil cea mai buna decizie pe care am luat-o in viata. Am mers la scoala pentru ca imi doream diploma care sa imi permita sa muncesc legal si linistit intr-o bucatarie de restaurant. Imi doream sa invat lucruri noi din scoala dar nu am invatat. Probabil nu am mers la scoala potrivita pentru asta. Sigur ca nu-mi fac griji, toata lumea asta e o scoala de bucatari daca esti destul de atent. Eu sunt, si invat mereu, si de la cei mai mici, si de la cei mai mari, si de la cei cu scoala si de la cei fara scoala. Incerc sa-mi mentin porii deschisi, sa absorb cat mai multa informatie din domeniul acesta. Am observat ca in timp vine si intelepciunea care-ti permite sa cerni si sa pastrezi ce-ti foloseste iar prin exercitiu, ea devine mai puternica. Mie imi place sa exersez. Te implici in tot felul de actiuni. De 1 Decembrie ai fost la Oradea si te-ai pus pe gatit nu mai putin de 2000 de portii de fasole cu carnati, cadou din partea Primariei pentru contribuabili. Cum e sa gatesti la nivel macro ? Cat timp iti ia, care e satisfactia dupa ce ai terminat ? Actiunea de la Oradea e cea mai solicitanta dintre toate cele pe care le-am facut pana acum (am mai gatit pentru multe persoane in cateva ocazii, acum cativa ani am facut o frigaruie lunga de 20 de metri, au mancat cam 300 de oameni din ea). Au fost cam 3000 de portii de fasole pana la urma (1150 de litri). A fost foarte obositor, am muncit de la ora 13 (30 Noiembrie) pana la 0ra 6.30 a zilei de 1 Decembrie, apoi am mai avut de lucru trei ore si jumatate pentru a imparti mancarea. Mi-a luat trei zile sa-mi revin dar a fost o experienta fantastica pe care imi doresc sa o repet candva. Am avut norocul sa cunosc niste oameni buni, un fost bucatar al armatei care a lucrat cot la cot cu mine si cativa militari, veterani din Bosnia si Kosovo, care au curatat ceapa si usturoi ore in sir (vorbim despre sute de kilograme de legume si carnati aici). [next]Faci tot felul de minuni in bucatarie. Care sunt criteriile in functie de care alegi mancarurile pe care le postezi pe blog ? Ce prinde si ce nu ? Pe blog postez de aproape trei ani (pe 26 Decembrie vor fi trei ani). La inceput, blogul meu era un blog generalist. Nisarea a venit abia dupa doi ani. Am avut nevoie de intervalul asta pentru a intelege ca e mai bine sa faci ce-ti place cel mai mult si sa te tii de ce stii tu cel mai bine. Postam retete si inainte de a lua decizia asta dar ceva mai rar. Acum postez zilnic o reteta sau doua sau ceva legat de mancare. Am inceput sa postez si emisiunile pe care le-am filmat in 2007 si care-mi apartin (am acasa in jur de 50 de ore de emisiuni tv dar nu am permisiunea de a le posta pe toate, pot sa le pun pe blog doar pe cele produse de mine) si am deja peste 1000 de retete pe blog. Nu mi-am inchipuit o strategie legata de continutul blogului, postez ce mananc eu, ce gatesc pentru iubita mea, pentru familie, pentru prieteni. Le ofer cititorilor mei retete usor de inteles si de reprodus, retete normale, lipsite de fita. Cred ca asta prinde la oamenii pe care-i vreau eu aproape de mine, de blogul meu. Am deja peste 1000 de vizitatori unici in fiecare zi, semn ca nu fac rau ce fac. Spre diferenta de multi alti detinatori de bloguri culinare ai transformat hobby-ul intr-o afacere. De luni pana vineri gatesti intr-un pub din Cluj. Cum a aparut ideea si ce putem manca daca ajungem in zona ? As fi gatit intr-o crasma cu sau fara blog. Știu ca sunt mai bun in bucatarie decat pe internet. Blogul insa ma ajuta sa promovez felul in care inteleg eu bucataria si incerc sa aflu si despre blogging cat mai multe (am norocul de a cunoaste multi oameni care au facut din blogging o meserie, oameni care mi-au oferit o mana de ajutor de fiecare data cand am cerut si de multe ori fara sa cer). Am colaborat cu Irish&Music Pub de pe la inceputul anului, am introdus citeva piese in meniul lor iar acestea se vand foarte bine si azi. La finalul lunii Iulie mi-am luat o luna de vacanta apoi am muncit de acasa pana in Octombrie. Conducerea pub-ului mi-apropus sa revin si pentru ca aveam ceva mai putin timp, am decis sa gatesc doar doua ore pe seara. Am construit un meniu special, cu 18 feluri de mancare. Doar eu gatesc mancarurile din acest meniu, cate trei feluri in fiecare seara. Uneori gatesc si Sambata. Din cand in cand organizez seri speciale, in care gatesc lucruri ce nu se gasesc nici in meniul pub-ului nici in meniul meu. Postez retete pe blog, oamenii le vad si-si doresc sa incerce. Daca se aduna destui doritori, ii adun pe toti intr-o seara si gatesc pentru ei mancarea la carea au poftit vizitandu-mi blogul. Care este cel mai delicios fel de mancare gatit in propria bucatarie? Nu pot sa raspund la intrebarea asta. Știi povestea cu frumusetea din ochiul privitorului? Cu mancarea e la fel, cel care mananca poate spune cat e de buna. Dar cea mai buna mancare pe care nu ai gatit-o tu? Aici e mai simplu, am mancat bine in foarte multe locuri si cred ca mancarea cea mai buna dintre toate e cea pe care nu o voi mai putea manca niciodata, mancarea facuta de bunica mea din partea mamei ori mezelurile de casa facute de bunicul din partea tatei. Ei s-au dus, eu am incercat sa fiu foarte atent la ce faceau in bucatarie dar cred ca mai am nevoie de cateva decenii de exercitiu pentru a ma putea apropia de stiinta lor. Orice Chef are nevoie de un moment de relaxare. Unde mergi sa mananci cand te-ai saturat sa gatesti si vrei sa gateasca altcineva pentru tine ? La mama.