Cozonaci, piftie, sarmalute, salata, aperitive, si cate si mai cate, au de pregatit doamnele in aceasta perioada. Cum discutia deviaza de la problemele zilnice la nevoia fiziologica de a manca, domnii se eschiveaza si le lasa tot pe doamne sa se descurce de unele singure. Pai, e frumos domnilor? Toate bucatele trebuie sa fie gata la timp, iar stresul intra in actiune, caci maine-poimaine e Revelionul si nici cozonacii nu-s gata. Ca sa invingeti timpul, am venit azi cu sfaturi, care speram sa va fie de folos. Iata si sfaturile noastre. 1. Dati culoarea deserturilor dumneavostra folosindu-va de piure de fructe. Fie ca vorbim de fructe proaspete ori congelate (pe care le pasati folosindu-va de un blender) acestea sunt o alegere inspirata in locul unutului ori a smantanii. Si daca optati pentru fructe de padure aveti mai multe de castigat, caci aceste fructele, in ciuda dimensiunii lor, au multi antioxidanti ce le transforma in arme impotriva cancerului. 2. Branza dulce. Ce-i cu ea? Are putine grasimi si poate fi folosita cu succes in diverse retete sau de ce nu servita proaspata. Nu va vine nici o idee in minte? Ce-ati zice de prajitura cu branza sau pateuri cu branza? Suna bine, nu? Dar, nu uitati de branza dulce! 3. Inlocuiti zaharul? Cu ce? Cu fructe sau legume dulci sau de ce nu cu sucul acestora. Incercati: sos de banana, morcovi, cartof dulce si mere. 4. Dulciuri…fara grasimi Cand vine vorba de dulciuri este greu sa gasesti ceva cu putine lipide si glucide. O combinatie care prea mult efort te ingrasa una-doua. Ca sa obtineti niste deserturi sofisticate, dar fara sa folositi unt sau smantana, folositi n schimb fructe (mere, pere) pe care sa le tineti in lichior sau vin si pentru un plus de culoare garnisiti deserturile voastre cu afine proaspete. Yummy 5. Mai putine grasimi. Pentru un aperitiv sarac in grasimi lasati chipsurile deoparte si puneti mana pe un bol, apoi umpleti-l cu: mango uscat, ananas, caise si alte fructe uscate. Aceste fructe sunt bogate in fier si cu cat paleta cromatica este mai diversificata aveti parte de un aperitiv bogat in nutrienti. De asemenea, in locul sosurilor cu putine grasimi, light, folositi unt sau jumatate de unt, dar numai cand sunteti nevoite doamnelor sa gatiti si in niciun caz pentru a oferi un plus de savoare mancarii. Nu uitati ca si untul are grasimi. In preparatele care necesita coacere pentru a economisi din grasimi, folositi iaurt sau zer. 6. Sosuri dietetice. In locul sosurilor grase, pe baza de smantana, care merg la fripturi, folositi piure de legume (de ardei rosu si ceapa).In plus, daca preparati de unele singure supa de pui, legume sau vita, nu mai sunteti nevoite sa faceti sosuri. Sarbatori fericite in spiritul dietetik!