Istoria obiceiurilor culinare

Istoria obiceiurilor culinare

Acum e timpul sa afli toate aceste lucruri, ba chiar mult mai multe.

Anii 500.000 – 400.000 inainte de Christos: Homo erectus descopera cum sa contoleze si sa foloseasca focul. Imediat, apare mancarea calda, in special carnea fripta.

Anul 10.000 inainte de Christos: Omul incepe sa foloseasca sarea atat pentru conservarea alimentelor (in special pentru peste si alte tipuri de carne) cat si pentru aromatizarea mancarii.

Anul 9.500 inainte de Christos: Agricultura organizata este pusa prima oara in practica in actuala regiune a Orientului Mijlociu, ceea ce a dus la producerea constanta a painii sau a supelor din legume.

Anul 7.500 inainte de Christos: Apare cresterea regulate a animalelor pentru propriul consum de lapte sau de carne.

Anul 5.000 inainte de Christos: Incepe cultivarea cartofilor. Multumim!

Anul 3.000 inainte de Christos: Omul incepe sa foloseasca ierburile si condimentele pentru mancare si pentru conservare. Bravo!

Anul 1.200 inainte de Christos: Zaharul incepe sa fie obtinut in urma unor culturi organizate de sfecla de zahar si de trestie de zahar.

Anul 500 inainte de Christos: Omul incepe sa prepare primele produse fainoase, de tipul pateurilor sau placintelor. Si astfel au aparut burtosii!

Secolul 9 al erei noastre: Se descopera cafeaua ca bautura, obtinuta din boabele arborelui de cafea. Adio somn!

Secolul 14: Apare kebabul pe scena culinara mondiala. Fara maioneza!

Secolul 15: Japonezii incep sa consume regulat sashimi – peste crud feliat. Sper ca proaspat!

Secolul 16: Invazia turcilor in Eurpa aduce influente culinare importante, in special in estul si centrul Europei de astazi. Traiasca shaorma de la Dristor!

Anul 1863: Se produc primele tipuri de cereale pentru micul dejun, din cojile boabelor de cereale (grau, secara, ovaz). Noroc cu zaharul din anul 1.200 BC.

Anul 1886: Se vinde prima sticla de Coca-Cola. Mai bine nu!

Anul 1922: Este inventat conceptul de mancare congelata, de catre Clarence Birdseye. Fileul de peste a fost primul aliment congelat.

Anul 1928: Apare painea feliata. Ce moft!

Anul 1953: Se inventeaza primul cuptor cu microunde. Ce pacat!

Anul 1962: Apre piureul instant din fulgi de cartofi – una dintre cele mai neinspirate inventii ale gastronomiei. Ce oroare!

Anul 1982: Compania americana Monsanto spune adio alimentelor 100% naturale, odata cu dezvoltarea primelor culturi de porumb modificat genetic. Groaznic!

In ceea ce priveste zilele noastre, nici nu mai are rost sa pomenim ๐Ÿ™‚