Istoria obiceiurilor culinare

|Cristi Roman |
Istoria obiceiurilor culinare

Acum e timpul sa afli toate aceste lucruri, ba chiar mult mai multe.

Anii 500.000 – 400.000 inainte de Christos: Homo erectus descopera cum sa contoleze si sa foloseasca focul. Imediat, apare mancarea calda, in special carnea fripta.

Anul 10.000 inainte de Christos: Omul incepe sa foloseasca sarea atat pentru conservarea alimentelor (in special pentru peste si alte tipuri de carne) cat si pentru aromatizarea mancarii.

Anul 9.500 inainte de Christos: Agricultura organizata este pusa prima oara in practica in actuala regiune a Orientului Mijlociu, ceea ce a dus la producerea constanta a painii sau a supelor din legume.

Anul 7.500 inainte de Christos: Apare cresterea regulate a animalelor pentru propriul consum de lapte sau de carne.

Anul 5.000 inainte de Christos: Incepe cultivarea cartofilor. Multumim!

Anul 3.000 inainte de Christos: Omul incepe sa foloseasca ierburile si condimentele pentru mancare si pentru conservare. Bravo!

Anul 1.200 inainte de Christos: Zaharul incepe sa fie obtinut in urma unor culturi organizate de sfecla de zahar si de trestie de zahar.

Anul 500 inainte de Christos: Omul incepe sa prepare primele produse fainoase, de tipul pateurilor sau placintelor. Si astfel au aparut burtosii!

Secolul 9 al erei noastre: Se descopera cafeaua ca bautura, obtinuta din boabele arborelui de cafea. Adio somn!

Secolul 14: Apare kebabul pe scena culinara mondiala. Fara maioneza!

Secolul 15: Japonezii incep sa consume regulat sashimi – peste crud feliat. Sper ca proaspat!

Secolul 16: Invazia turcilor in Eurpa aduce influente culinare importante, in special in estul si centrul Europei de astazi. Traiasca shaorma de la Dristor!

Anul 1863: Se produc primele tipuri de cereale pentru micul dejun, din cojile boabelor de cereale (grau, secara, ovaz). Noroc cu zaharul din anul 1.200 BC.

Anul 1886: Se vinde prima sticla de Coca-Cola. Mai bine nu!

Anul 1922: Este inventat conceptul de mancare congelata, de catre Clarence Birdseye. Fileul de peste a fost primul aliment congelat.

Anul 1928: Apare painea feliata. Ce moft!

Anul 1953: Se inventeaza primul cuptor cu microunde. Ce pacat!

Anul 1962: Apre piureul instant din fulgi de cartofi – una dintre cele mai neinspirate inventii ale gastronomiei. Ce oroare!

Anul 1982: Compania americana Monsanto spune adio alimentelor 100% naturale, odata cu dezvoltarea primelor culturi de porumb modificat genetic. Groaznic!

In ceea ce priveste zilele noastre, nici nu mai are rost sa pomenim 🙂

Distribuie articolul pe:

COMPANIA utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile cu cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie.

Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Puteți merge chiar acum și să vă exprimați acordul individual la nivel de cookie: