Pentru a aprecia calitatea alimentelor si a vinului din aceasta perspectiva, Maite si Christophe Sutto au deschis in ianuarie la Barcelona restaurantul Dans le Noir, care ofera o cina surpriza intr-un local inundat de intuneric. Experienta este inovatoare pentru ca nu te astepti la o obscuritate totala. Intri intr-un local luminos, esti intrebat daca esti alergic la vreun tip de aliment, ti se pastreaza haina la garderoba si esti asezat in sir indian in fata unei perdele negre. De aici incepe vizita spre necunoscut. Un ospatar orb cu microfon si casti te conduce de mana spre sala de mese, unde este intuneric bezna. Esti asezat la locul tau, nu poti sa te misti si nici sa mergi la toaleta fara a cere voie, pentru a nu incurca chelnerii si te concentrezi doar la recunoasterea gusturilor cunoscute si la savurarea combinatiilor noi propuse de faimosul chef francez, Olivier Romain. Dupa o ora si trei feluri de mancare, esti invitat inapoi in holul luminos si ti se arata pozele alimentelor consumate. Se impartaseste experienta cu restul clientilor, fiecare ramanand surprins de intensitatea gustului unui sparanghel obisnuit mancat, insa, in intuneric, sau de placerea primei lingurite dintr-un coulant de ciocolata, cand nu te astepti sa-l ai in farfurie. Oricat de neincrezator ai fi cand treci pragul dintre lumina si bezna, ospatarii nevazatori te linistesc si te ghideaza ca si cum te-ar introduce in viata lor pentru cateva minute. Este o idee de laudat pentru ca, in afara de faptul ca traiesti din punct de vedere culinar o noua experienta, ajuti toti acesti angajati sa se simta utili si sa se bucure de un loc de munca cat se poate de obisnuit pentru noi, dar greu de atins in conditii normale, pentru ei.