Raspuns pentru Florian si Kiki Pentru a controla nivelul glucozei din sange se vor alege alimente cu un indice glucemic scazut, se va avea in permanenta in vedere numarul caloriilor ingerate deoarece excesul de grasime ingreuneaza actiunea insulinei si va trebui totodata echilibrata proportia intre carbohidrati (65%) proteine (15%) si grasimi (30%). Se vor evita alimentele bogate in colesterol din cauza relatiei lor cu metabolizarea glucidelor si a lipidelor, diabeticii fiind un grup de risc in ceea ce priveste bolile cardiovasculare. Alimentele recomandate sunt proaspete si neprelucrate (fructe, cereale integrale, legume crude sau in fierte in abur, iaurturi naturale degresate, carne slaba, pest slab), iar cele de evitat sunt cele provenite din conserve, mancare semipreparata, prajituri, pateuri, snaks si bauturi imbuteliate care contin zahar. Alimentele trebuie sa aporte o cantitate suficienta de nutrienti esentiali, precum vitamine, minerale, acizi grasi esentiali si acest lucru se realizeaza doar printr-o dieta variata si prin respectarea celor 5 mese zilnice la ore fixe.Trebuie controlate deasemenea cantitatile de crom, zinc si sodiu, rinichii fiind in general un organ afectat la diabetici din cauza efortului la care sunt supusi in eliminarea corpurilor cetonice care se formeaza in lipsa insulinei. Deasemenea, in afara de dieta echilibrata si bogata in vitamine si minerale, se va realiza efort fizic de cel putin trei ori pe saptamana pentru eliminarea sodiului si a toxinelor, avand insa grija cu consumul de glucoza care creste in urma activitatii musculare. Alimentele recomandate in dieta diabeticilor, care totodata vor ajuta la pierderea in greutate, sunt: Carne de pui sau curcan la gratar, peste la gratar sau la cuptor, sunca presata supe de legume, orez integral (pentru diabetici nu trebuie fiert mult timp deoarece amidonul continut se va transforma prin fierberea indelungata in molecule mici usor digerabile care conduc la cresterea mai rapida a glicemiei), paine integrala (nu calda sau foarte proaspata),mere (coapte sau rase), pere si banane, lapte si iaurt degresate, apa, infuzii fara zahar(musetel), branzeturi slabe, legume proaspete exceptand dovleacul, alimente bogate in fibre alimentare precum migdale, nuci, cerale integrale (absorbtia lenta a acestora ducand la cresterea treptata, nu brusca a nivelului de zahar in sange). Un model pentru o zi de dieta echilibrata pentru diabetici ar fi: Mic dejun: paine integrala cu 3 felii de sunca de curcan Ora 11: un fruct Ora 14: o salata cu ½ conserva de ton in apa, o lingurita de ulei de masline, telina rasa, jumate de rosie feliata, o felie de paine neagra si felul doi piept de pui la gratar Ora 17: Un iaurt fara zahar degresat si 3 biscuiti integrali Ora 20: jumatate de cana de macaroane fierte amestecate cu brócoli si orégano si inainte de culcare un pahar de lapte degresat