Ce mananci cand alaptezi?

Ce mananci cand alaptezi?




Este o idee incredibil de persistenta, dar pentru care nu s-a gasit niciun fundament stiintific de-a lungul timpului.

Daca anumite mancaruri consumate de mama ar dauna tuturor bebelusilor, atunci ce facem cu acele culturi a caror bucatarii le contin din plin? Acolo inseamna ca au numai bebelusi cu colici? Nu este asa, absolut deloc!

Bun, asta nu inseamna ca anumite mancaruri n-ar putea deranja un anumit bebelus, se pare ca in animite cazuri se intampla si cel mai adesea sunt afectati nou-nascutii. Insa nu exista o lista universal-valabila de mancaruri de evitat de catre mama care alapteaza. De fapt, aproape toti bebelusii nu reactioneaza nicicum la nicio mancare consumata de mama lor, asa incat nu exista motive sa evitati un anumit aliment daca nu observati o reactie evidenta a bebelusului. Chiar si atunci, se recomanda cateva zile de pauza si consumarea unei cantitati (mici) din alimentul problema, intrucat de multe ori reactiile negative la un aliment pot fi doar coincidente.     

Orice bebelus face gaze din cand in cand, unii mai mult, altii mai putin. De multe ori, colicii sunt mai acuti noaptea. Acest lucru se datoreaza in parte sistemului digestiv imatur al bebelusului si nu are de-a face cu ce mananca sau cu se indeletniceste mama (aici ma gandesc la miturile legate de sport).

Intrucat multa lume spune ca dieta mamei influenteaza colicii bebelusului, majoritatea mamelor trag concluzia ca bebe are colici de la ceva ce-a mancat ea. Lista asa-ziselor alimente provocatoare de colici este practic interminabila, iar mamele care incearca sa le evite vor sfarsi prin a avea o dieta extrem de saraca. Mamele care-si hranesc copiii cu lapte praf dau vina pe formula, pe un fior, pe faptul ca le e prea frig sau prea cald bebelusilor, pe faptul ca e laptele prea cald sau prea rece, etc. Nu se gandesc o clipa ca bebe are colici din cauza ca vaca din care provine laptele praf a mancat cine stie ce buruiana in ziua cand a fost mulsa acum cine stie cate luni.

Laptele de mama este facut din ce trece in sangele, nu in stomacul ei. Iata doua mituri legate de alimentele interzise:

Bauturile acidulate consumate de mama dau colici. Cum spuneam mai sus, ca sa ajunga in lapte, o substanta posibil nociva trebuie sa treaca in sange. Dioxidul de carbon din bauturile carbogazoase pot cel mult balona mama. Daca ar trece in lapte, am avea sange carbogazos si lapte de asemenea!

Faptul ca mama e balonata inseamna ca bebelusul va avea gaze. Nimic mai fals. Gazele din sistemul digestiv al mamei nu vor trece in veci in sange.

Iata cateva cauze obiective ale colicilor:

Colicii au drept cauza de multe ori imaturitatea sistemului digestiv al bebelusului, nu vreo problema acuta de sanatate. Pe scurt, muschii sistemului digestiv se contracta haotic, incercand sa impinga bolul alimentar simultan in parti opuse. Acest iconvenient dispare pe masura ce copilul creste. Alteori gazele sunt cauza, iar eliminarea lor provoaca o anumita tensiune la nivelul sistemului digestiv.

Prea mult lapte inghitit intr-o perioada mult prea scurta face ca bebe sa inghita si aer odata cu lichidul. Ce intra trebbuie sa si iasa cumva, nu?

Plansul – bebelusii inghit aer cand plang, asa incat plansul poate fi mai degraba o cauza a colicilor decat consecinta lor. Ar fi bine sa raspundem prompt la cererile de hrana ale puilor.

Hrana cu biberonul – in general, bebelusii inghit mai mult aer cand beau din sticla. Sunt recomandata\e tetinele cu curgere lenta, pentru ca bebelusul sa nu aiba parte de un flux prea mare de lapte. Ca sa reducem rata de inghitire a laptelui, tinem copilasul la un unghi de 45 de grade cand il hranim si avem grija ca tetina sa fie mereu plina cu lapte. Tinem bebele la ragait cat mai mult timp.

Sunt mame care produc prea mult lapte, astfel, cand isi pun copilul la san au un let-down foarte abundent. Exista tehnici de alaptare care pot ajuta enorm.

Tehnica proasta de atasare la san.

Aftele (candioza bucala) pot cauza gaze.

Frecventa redusa a scaunelor (comuna la bebelusii alaptati mai mari de doua luni) iarasi poate produce gaze in exces. Acestea insa nu sunt o cauza de ingrijorare daca bebelusul ia in greutate normal si progresele sale sunt vizibile iar scaunele au aspectul normal atunci cand apar.  

Sensibilitatea la un aliment consumat de mama, incluzand suplimentele nutrivitive de genul fierului sau a vitaminelor. Cand e vorba de asemenea sensibilitate, aproape sigur vor aparea si alte simptome, de exemplu varsaturi, regurgitari, colci, diaree, afte, iritatii de scutec sau in alte regiuni ale corpului, congestie nazala ssu nas curgator, deci simptome specifice alergiilor.

Tot ce consuma bebelusul in afara de laptele matern, incluzand formula de lapte, vitamine, medicamente, ceaiuri, hrana solida, suc de fructe sau legume. Aceste substante au un potential daunator mult mai mare decat laptele de san si in general nu ajuta la reducerea cantitatii de gaze sau a colicilor.                                                                                           

Se pare ca bebelusii hraniti cu formula au mai multi colici decat cei hraniti la san. Sunt voci care afirma ca acst lucru se datoreaza faptului ca laptele de vaca nu este cel mai adecvat aliment pentru un copil. Cand alaptati, evitati suplimentarea cu lapte praf, acest lucru nu  va face decat sa reduca cantitatea de lapte produsa si in scurt timp determina intarcarea prematura.