Inarmati-va cu rabdare, invatati sa iubiti cartoful asa cum iubiti apa, faceti loc in stomac lichidului negru cu guler alb si atunci veti intelege mai bine bucataria irlandeza. Ingredientele de baza Irlanda are o agricultura dezvoltata, bazata foarte mult pe culturile de cartofi, morcovi, salata, varza, rosii, ciuperci, conopida sau mere, in categoria vegetalelor, si pe cresterea vacilor sau a oilor, in principal, daca ne referim la cresterea animalelor. Din pricina climei mai reci, diversitatea produselor naturale este mai scazuta, comparabil cu media europeana. Cartofii – fara dar si poate, irlandezii iubesc la nebunie cartoful, iar dragostea are radacini istorice profunde, cartoful fiind mult timp alimentul de baza pentru majoritatea irlandezilor, in vremurile trecute marcate de saracie crunta; sa nu va mirati, odata ajunsi in Irlanda, ca veti fi serviti cu cartofi in 3 feluri, ca garnitura pentru preparatul principal: cartofi prajiti, piureu de cartofi si salata de cartofi; Pestele – inconjurata de apa (Marea Irlandei in est si Oceanul Atlantic in vest), Irlanda este una dintre marile puteri europene in materie de peste; somonul, pastravul si macroul sunt cele mai populare si prezente specii, iar din categoria fructelor de mare crevetii si stridiile sunt cele mai comune si cautate; in ciuda faptului ca este o tara mare producatoare de peste, Irlanda are preturi mari la acest produs, din cauza costurilor de productie si a salariilor foarte mari din industrie.Totusi, nu ratati preparatele pe baza de peste, pentru prospetime si calitate; Carnea – carnea de vita si cea de miel sunt cele mai populare, speciile crescute fiind superioare ca si calitate; urmeaza carnea de pui, ieftina, in timp ce carnea de porc este cea mai putin populara dintre cele patru tipuri mari comune de carne, fiind consumata in special sub forma produselor derivate (carnati, sunca, caltabosietc); irlandezii au traditia vanatului, asa ca exista numeroase macelarii care pun la vanzare in mod constant carne de iepuri, de porumbei sau de alte pasari; dintre cele mai populare metode de gatit a carnii, se diferentiaza cuptorul si gratarul: aproape orice gospodarie irlandeza are in spatele curtii un gratar. Lactatele – mari crescatori de vite, irlandezii produc si lapte de calitate, dar si specialitati de branzeturi, iaurturi, lapte batut sau cascavaluri maturate sau colorate cu produse naturale; Painea – si irlandezii consuma paine in mod constant, insa nu atat de multa precum in Romania; se prefer insa produsele pe baza de orz sau secara, pe baza de bicarbonate de sodiu, nu si de drojdie, fiindca faina irlandeza este mai dura, in comparative cu faina europeana din tarile mai calde. Feluri traditionale irlandeze Stiu, veti spune: exista asa ceva? Si culmea, chiar va inteleg. Cu toate astea, exista cateva preparate care au ajuns sa faca partea din ceea ce irlandezii numesc cu mandrie bucataria nationala.Veti gasi in aproape orice restaurant traditional irlandez aceste preparate. Irish stew – este un preparat similar ciorbelor romanesti, insa nu contine sos de tomate si se face doar pe baza de carne de miel sau de vita; cartofii si morcovii sunt legumele de baza iar mai nou unele retete folosesc si berea neagra ca ingredient; Irish breakfast – irlandezii se mandres cu mic dejunul lor, unul traditionalist si foarte greu, insa acest tip de mic dejun vine din vremuri indepartate, cand munca fizica din timpul zilei avea nevoie de un impuls caloric si energetizant inca de dimineata; mic dejunul irlandez consta din felii de bacon prajite, doua felii prajite de pudding (un preparat asemanator caltabosului romanesc), carnaciori de porc prajiti, oua prajite si felii de rosii, eventual si acestea prajite! Soda bread – cea mai populara paine irlandeza, pe care o veti intalni in orice restaurant veti lua masa, dar si in orice magazin, este painea facuta fara drojdie, insa crescuta cu bicarbonat de sodiu si cu laptele batut ca ingredient de baza; deobicei, soda bread contine un amestec de faina de grau si faina de orz; Seafood chowder – este o supa crema delicioasa, care ii va inebuni in special pe cei care iubesc pestele si fructele de mare; nu este o supa 100% traditionala irlandeza insa trebuie sa o gustati in aceasta tara gratie ingredientelor proaspete; crema se face din legume, cartofi, supa in care a fiert pestele, verdeturi si din cel putin 8 tipuri de carne de peste sau de fructe de mare. Consistenta finala este apropiata de cea a unei ciulama de faina; Boxty – reprezinta chiftele facute din cartofi, faina, oua, lapte si ceapa, si prajite in ulei; Beef&Guinness Pie – se putea ca bautura principala a irlandezilor sa nu fie introdusa si in retete? Placinta pe baza de vita si Guinness se face din bucati de carne de vita si legume, calite si apoi facute in 400 ml de Guinness, la foc mic, pana carnea devine moale. Apoi, carnea si legumele astfel gatite se pun in mici recipiente rotunde de ceramica, pe deasupra se asterne un aluat de foietaj cat sa acopere suprafata si se dau la cuptor pana cand aluatul se coace si devine auriu; Colcannon – este un preparat care se servea mai mult in trecut, in prezent nemaifiind la fel de popular; reprezinta piureu de cartofi amestecat cu frunze de varza tocate marunt, unt, lapte, sare, ceapa; Scones – reprezinta mici chifle rotunde, facute din faina de grau sau de orz si cu praf de copt, nu cu drojdie, cele mai populare sunt cele dulci, care au si gem in componenta, sau stafide sau alte fructe uscare, insa se gasesc si scones sarate; Bauturile bucatariei irlandeze Guinness, Guinness, Guinness. Si punct? In mare da. 250 de ani au trecut de cand Guinness face parte din viata irlandezilor si vor mai trece inca de 10 ori pe atat, in mod sigur. Insa un aspect important e ca irlandezii nu doar consuma mult Guinness la masa, in afara clasicelor seri lungi marcate de discutii si distractie, ci il folosesc si in gatit. Astfel, pe langa placinta de care am amintit mai sus, exista numeroase alte retete pe baza licorii negre, cele mai populare fiind friptura in Guiness sau sosurile pe baza de Guinness. Irlanda produce insa si whiskey de mare calitate, tara fiind mandra de traditia triplei distilari, unica in lume. Cel mai cunoscut whiskey irlandez este Jameson, un produs foarte apreciat pentru claritate, pentru aroma vanilata si caramelizata si pentru ca este un pic mai dulce decat whiskeyul scotian sau american. Alta marca de renume este Bushmill’s. In fine, ceaiul se consuma in special dupa-amiaza, inainte de masa de seara, iar cafeaua in special dimineata, la micul dejun sau in drumul spre serviciu. Inedit despre bucataria irlandeza Cel mai probabil veti da peste bucataria irlandeza atunci cand veti calatori in aceasta tara. Prin urmare, daca intrati intr-un restaurant traditional irlandez, sau intr-un pub (majoritatea servesc si mancare, sub denumirea clasica de pub food) va recomand sa incepeti masa cu un Seafood Chowder sau cu o portie mica de Irish Stew, sa o continuati cu somon la gratar sau o friptura de vita irlandeza. Asta pentru restaurant. Daca insa va plimbati pe strazi trebuie sa incercati fish and chips, insa doar din locuri recomandate. Nu e un preparat prea dietetic, din contra, insa face parte din mandria irlandezilor si din ceea ce trebuie sa gustati, macar o data. Daca doriti sa consumati preparate irlandeze in puburile din Romania, aveti sanse mici de tot, fiindca ceea ce se gaseste in prezent ca mancare in puburile irlandeze din Romania sunt preparate mai degraba specifice Marii Britanii, cum ar fi placintele de tot felul. In fine, un lucru foarte important – una dintre cele mai negre perioade din istoria Irlandei, marea foamete din perioada 1845-1849, care a ucis peste un million de persoane, si in urma careia alte doua milioane au emigrat (in special in SUA si in Australia), s-a datorat contaminarii tuturor culturilor de cartofi din tara, ceea ce a dus la foamete mare, cartoful fiind in majoritatea cazurilor la vremea respective singurul aliment disponibil pentru hrana. CONCLUZIE: Bucataria irlandeza nu e populara – nici nu are motive sa fie, nu e prea sanatoasa, insa merge de minune daca asortati un Guinness rece. Nu e o bucatarie destinata pasionatilor de gastronomie, ci doar excursionistilor si doritorilor de senzatii. Senzatii moi, ca pentru alea tari trebuie sa mergeti in bucataria din India, Cambodgia sau Liban.