Sta sa ninga cu-nghetata

|Andreea Pietrosel |
Sta sa ninga cu-nghetata

Desi pun pariu ca nu v-ati gandit vreodata sa luati un pumn de zapada si sa o amestecati cu ingredientele necesare pentru o inghetata pe cinste, aflati ca procedeul este cum nu se poate mai simplu. In primul rand trebuie sa gasiti niste zapada curata.Atentie! Sa fie de un alb dalb, ca barba mosilor din poveste, fara urme galbene de pipi de la cateii care isi marcheaza teritoriul, fara ambalaje care isi itesc capul din omat ca ghioceii primavara.

 

Se aduna, se face bulgari si se amestesca intr-un bol cu frisca,l apte, zahar si vanilie. Nimic mai simplu, mai traditional si – sa recunoastem – mai ieftin. Amestecul nu mai trebuie bagat la frigider si poate fi consumat imediat dupa preparare.

 

Cu siguranta ati mancat pana acum fulgi de zapada. Eu am facut-o si m-au dezamagit. Odata bagati in gura li se topeste farmecul pe care il au in zbor. De acum insa ma pot bucura de zapada in toate formele.


Radacinile inghetatei cu zapada se intind pana in negurile istoriei chineze si persane iar prima reteta gasita pentru tipul respectiv de inghetata este una britanica din 1672. Reteta sugera adaugarea unei linguri pline,s au a doua linguri de apa de trandafiri peste inghetata pentru a-I conferi savoare.


Inghetata din zapada a prins atat de bine in randul elitelor din secolul 17 incat membrii aristocratiei Napoletane si-au trimis servitorii in Alpi pentru a aduna zapada.Aceasta a fost apoi scufundata in vin si decorata cu fructe, obtinandu-se astfel un inedit sorbet.


Inapoi in Lumea Noua,inghetata a prins foarte bine pe continentul Nord-American.Canadienii toarna de mult sirop de artar peste bulgarii de zapada pentru a obtine caramele lipicioase,iar in Hawaii si New Orleans zapada garnisita cu sirop de fructe e desertul preferat.Noroc cu Marea Depresie care a lovit Statele Unite in 1929,ca altfel nu si-ar mai fi adus nimeni aminte de inghetata din zapada.


Ramane totusi o intrebare:merita zapada din zilele noastre sa fie transformata in inghetata? Sau mai exact, ar fi o idee buna sa faci inghetata din zapada intr-o perioada in care gradul de poluare din aer este ridicat la un nivel ingrijorator?
Intrebarea isi poate gasi raspuns doar prin metode empirice. Zis si facut. M-am indreptat spre primul troian din spatele biroului si am colectat cativa bulgari pe care i-am pus in pungute separate. Le-am lasat la topit si am inceput sa le analizez cu ochiul liber.In afara de mici particule negre, zapada topita arata destul de curata – desi,recunosc,avea un usor gust de chimicale.


Intre experti parerile sunt impartite. Unii se intreaba suspecti de ce ai manca inghetata cu zapada de vreme ce nu bei din baltile de pe strada, ceilalti cred ca pe masura ce ninge zapada devine mai curata.


Aleg cea de-a doua varianta si ma pregatesc temeinic sa merg la cules de zapada. Am o curte intreaga la dispozitie si inca 2 zile pana se topeste.

Distribuie articolul pe: