Placeri in post

Placeri in post

Mancarea de post nu trebuie sub nici o forma sa arate astfel. Schimbati acum modul de a va alimenta de post, daca tineti post miercurea sau vinerea sau daca tineti post acum, inainte de sarbatorile pascale.

Pentru inceput insa, hai sa vedem impreuna cum putem sa impartim pe categorii alimentele din spectrul celor permise in post, pentru a ne fi de ajutor atunci cand ne gandim cum le combinam pentru a scapa de plictiseala si pentru a manca gustos, nu fad:

  • Legume: tot spectrul, insa trebuie pus accentul pe rosii, cartofi, morcovi, ardei, ceapa, ciuperci, naut (humus), salata, varza, linte, fasole verde, mazare, spanac, usturoi;
  • Fructe: tot spectrul, insa trebuie pus accentul pe mere, citrice, pere, gemuri si dulceturi de fructe; fructele uscate sunt un excelent snack atat pentru timpul zilei dar si un inceput de zi foarte nutritiv;
  • Cereale: paste fainoase facute fara ou, specialitati de paine, cereale pentru micul dejun, gris, orez, couscous;
  • Seminte: migdale, floarea soarelui, fistic, alune, dovleac;
  • Altele: ulei de masline, branza tofu, soia.

Incercati sa va imaginati preparate din aceste alimente atat calde, dar si reci. Urmati modelul bucatariei libaneze, de exemplu, care are multe preparate vegetariene dispersate pe boluri mici. Puteti gandi o masa intreaga, sanatoasa si gustoasa, de post, doar urmand exemplul libanez. Lipii integrale, humus, salate, vinete la grill, totul stropit cu ulei de masline, iata cum va puteti alcatui o masa excelenta.

Incercati apoi sa ganditi retetele in functie de metodele de gatit traditionale, insa puneti accentul pe cuptor si pe grill. O gramada de legume merg fripte la grill, iar multe preparate principale merg doar la cuptor (placintele vegetariene, cartofii la cuptor). Deasemenea, steamerul este foarte util, fasolea verde la aburi, batuta cu usturoi si ulei de masline neavand egal!

Evitati insa in aceasta perioada prajelile, fiindca, de exemplu, cartofii prajiti pot fi foarte tentanti, insa acestia numai sanatosi nu sunt. Evitati asadar orice e prajit, cum ar fi gogosile sau semipreparatele. Evitati bauturile dulci, fiindca acestea sporesc secretia de insulina si va vor face foame si mai tare. Nu abuzati in aceasta perioada de produsele fainoase, are rost sa va ingrasati aiurea?

Nu uitati, in absenta carnurilor, in aceasta perioada va puteti extrage proteinele cel mai mult din fasole, alune, ciuperci, naut, porumb, soia, mazare.

Iata si o varianta de meniu completa de post pe care v-o propun, cu mai multe variante pentru fiecare fel, ca sa nu va mai aud ca nu aveti ce manca in aceasta perioada, fiindca ar insemna ca sunteti lenesi. Na, v-am zis-o!

[next]Gustare:

  1. bruschette din felii de paine (de preferat ciabatta sau din paine integrala) cu topping de rosii maruntite, patrunjel, masline si usturoi, facute la cuptor, la foc mare;
  2. felii de vinete la grill, unse la final cu ulei de masline si usturoi, acoperite apoi cu un amestec de rosii maruntite si patrunjel proaspat;
  3. supa crema din cartofi, morcovi si mazare;

 

Fel principal:

1. Cartofi la cuptor, cu usturoi, ulei de masline si verdeturi, asortati cu snitele de soia;

2. Mamaliga cu ciuperci, sos de rosii, patrunjel si vinete coapte;

3. Chiftelute de cartofi la cuptor cu tofu la gratar si chiftelute de soia;

Desert:

  1. tarta de mere facuta din foietaj fara ou;
  2. placinta la cuptor cu mere sau cu pere, nuci, miere, scortisoara;
  3. clatite de post cu gemuri de fructe sau cu miere.

Iata deci cum v-am oferit 9 feluri de mancare vegetariana cu gust. Schimbati ingredientele, jucati-va, si veti obtine zeci de preparate gustiase de post. Nu va mai chinuiti si nu va mai plangeti ca nu aveti ce manca de post!