Dar bucataria Statelor Unite nu e nici pe departe sinonima cu fast-foodul. Se imparte in doua perioade: perioada precolonizare (pana in 1492, cu sfanta trinitate compusa din porumb, fasole si dovleci) si perioada de dupa descoperirea Americii, cand influentele europene si-au pus amprenta masiv. Practic, in prezent, nu se poate vorbi despre o bucatarie nord-americana cu adevarat traditionala, ci de un amalgam de influente. Cu bune si cu rele. Ingredientele de baza americane Probabil una dintre cele mai dezvoltate agriculturi mondiale, agricultua Statelor Unite este una bazata foarte mult si pe culturile modificate genetic. Desi discutabil din punct de vedere nutritional, acest lucru a dus insa la realizarea unor culturi bogate si la scaderea pretului la alimente. In afara de acest aspect insa, trebuie spus ca americanii cultiva foarte mult grau si porumb, ca materii prime. Carnea – americanii sunt mari producatori de carne de vita, dar si de alte specii asemanatoare, precum bivolii; in aceeasi masura insa sunt folosite si carnea de porc (sunca din statul Virginia este considerata cea mai gustoasa) si cea de pui, in special pentru mancarurile de tip fast-food, inclusiv barbeque; in fine, carnea de curcan este foarte populara de Ziua Recunostintei, principala sarbatoare a Statelor Unite; grillul (barbeque) este metoda preferata de gatire a carnii in Statele Unite, existand o adevarata industrie, de zeci de miliarde de dolari, destinata produselor pentru barbeque (mancare + logistica); Cerealele – porumbul si graul se cultiva la nivel industrial, in primul rand pentru materie prima necesara in industria alimentara; micul dejun pe baza de cereale (in special fulgii de porumb si fulgii de ovaz) este foarte popular in Statele Unite; americanilor nativi le datoram aparitia porumbului si a produselor derivate astazi din aceasta cereala; Legumele – se produc si se consuma cel mai mult ceapa, cartofii, varza, morcovii, guliile si pastarnacul; dovleacul este cultivat cu intensitate in statele din nord si este folosit pentru celebra placinta de dovleac; in general, legumele si fructele americane sunt considerate de calitate, in special in statul California; Pestele si fructele de mare – un apanaj in special al nordestului, pestele si fructele de mare sunt colectate si din Oceanul Pacific si din cel Atlantic. Preparate traditionale americane [next]La fel, in acest capitol, se poate vorbi atat despre produsele care au devenit simbolul miscarii fast-food, dar si despre preparatele care sunt traditional nord-americane, existand inca din vremea nativilor indieni. Hamburger – cel mai cunoscut produs american, de inspiratie germana insa, dar in Statele Unite a fost comercializat prima oara sub aceasta denumire; la origini a reprezentat o chiftea de carne care a fost presata, fripta si apoi servita intre doua felii de paine; Crab cake – ajunsa in prezent o delicatesa mondiala si intalnita in consecinta in multe tari, consta intr-o chiftea din carne de crab amestecata cu paine, oua, lapte si ceapa; statul Maryland este leaganul crab cake; Fried Chicken – reprezenta la inceputuri o specialitate a bucatariei regionale sudiste si consta din pui prajit in coaja de ou, uneori coaja fiind iute; KFC este in prezent cel mai reprezentativ lant mondial de restaurant derivate din acest preparat; Gumbo – este cel mai cunoscut fel de mancare al bucatariei Creole, se gateste in special in Louisiana, fiind o tocanita foarte consistenta pe baza de telina, ardei gras si ceapa, ca legume obligatorii, si cu fructe de mare si okra, o planta de origini africane; Buffalo wings – reprezinta aripiorele de pui prajite si apoi stropite cu sosul buffalo, pe baza de otet amestecat cu sos de piper iute si unt sau margarina; BLT – este unul dintre cele mai populare sandwichuri americane, fiind compus din sunca (Bacon), salata (Lettuce) si rosii (Tomato); Corn on the Cob – reprezinta jumatati de porumb proaspat, infipte pe o tepusa, si apoi fie mancate in acest fel, crude, fie fierte sau facute pe grill; Banana split – cel mai cunoscut desert al Statelor Unite; consta intr-o banana sectionata pe lungime, peste care se pun inghetata de vanilie, ciocolata si capsuni, iar deasupra se toarna siropuri de ananas si de ciocolata si se presara nuci, totul apoi fiind acoperit cu frisca; Bananas Foster (banane flambate) – cel mai nou produs american, inventat in 1951, reprezinta banana taiate felii, prajita alaturi de unt, zahar brun, scortisoara, rom si lichior de banana, tot acest continut fiind turnat apoi peste inghetata; este un produs servit, deobicei, in restaurantele de lux; Apple Pie – este un clasic al deserturilor americane, a fost importat odata cu imigrantii britanici si este prezent in aproape fiecare familie americana; feliile de mere dulci se soteaza in zahar si scortisoara, suc de lamaie si putina faina iar apoi acest amestec este pus intre doua straturi de coca speciala faramicioasa si se da la cuptor, la foc mare, pana cand crusta de la suprafata devine aurie. Influentele coloniale si ale grupurilor etnice [next]Bucataria americana este, probabil, bucataria care a primit cele mai mari influente externe. Sudul Statelor Unite este dominat in prezent de influente culinare din Mexic, Franta sau chiar Africa (gratie sclavilor care au fost adusi la munca din tarile africane). Pe regiuni, o clasificare a bucatariilor din Statele Unite poate parea stufoasa, insa nu face decat sa demonstreze caracterul deosebit de complex al acestora: Bucataria Californiana (creata ca o reactie de aparare impotriva invaziei culinare externe, se bazeaza foarte mult pe sezonalitate, pe consumul de ingrediente proaspete si organice, cum ar fi portocalele, strugurii, avocado, fasole, porumb); Bucataria Sudului (Cajun, Louisiana Creole, Soul, influente franceze); s-a dezvoltat dupa anul 1755 si presupune mancare practica si consistenta, plina de arome exotice, in care orezul, fructele de mare si legumele sunt ingredientele de baza; Bucataria sudvestului (New Mexican si Tex-Mex); este dominata de produsele din porumb si de sosurile exotice si iuti; Chili con carne este un preparat specific acestei regiuni; Bucataria Atlanticului de Nord-est; este marcata de folosirea fructelor de mare s a produselor lactate, iar felurile de mancare sunt fie facute la cuptor, fie la foc mic; Bucataria din Philadelphia, New York, Pennsylvania, Kentucky (influentata de britanici, homarul fiind ingredientul vedeta, dar si alte fructe de mare); In afara regiunilor, influentele imigrantilor au facut ca in prezent sa existe alte tipuri de clasificari, precum bucataria euro-asiatica, bucataria italo – americana, americano – chinezeasca. In fine, bucataria nativa americana este, practic, bucataria de dinaintea invaziilor altor popoare, si se remarca prin simplitatea gusturilor si a aromelor folosite. In prezent, specialistii in gastronomie americani cred ca cele mai influente bucatarii internationale care si-au pus amprenta in modul de a manca al americanilor sunt cele din China, Italia si Mexic. Sunt, practic, cele care au rezistat cel mai bine pana astazi. Bauturile bucatariei nord-americane [next]O bucatarie atat de complexa si de bogata nu putea avea o industrie a bauturilor mai prejos. Vinurile, Berea, whisky-ul si sucurile acidulate sunt cele mai importante patru ramuri. Vinul produs in clima calda a Californiei se bucura de un important renume mondial, insa peste jumatate din teritoriul SUA este benefic producerii vinului de calitate. La mesele de tip fast-food cea mai populara bautura este celebra Coca-Cola, insa spectrul bauturilor carbogazoase este impresionant in SUA, reprezentand un important factor de risc pentru sanatate. Berea este produsa gratie suprafetelor largi cultivate cu cereale si a fost adusa tot de imigrantii germani care s-au stabilitprima oara in statul Milwaukee. O bautura speciala care se serveste de Craciun, este eggnog – un preparat alcoholic pe vaza de oua, lapte, smantana, brandy sau lichior, zahar. In fine, din categoria bauturilor importante si larg consumate pe teritoriul SUA nu puteau lipsi whisky-ul si bourbonul, recunoscute pe plan mondial pentru aroma speciala. Inedit despre bucataria americana [next]Stiati ca celebrul hot-dog, recunoscut acum pe plan mondial ca fiind o specialitate americana, a fost adus de catre imigrantii germani? Conceptul de fastfood a ajuns in America tot gratie imigrantilor germani, in secolul 19, care serveau hotdog la colt de strada; in prezent exista aproximativ 300.000 de restaurante fastfood in SUA, iar americanii cheltuiesc 100 de miliarde de dolari anual pentru acest tip de produse; “Thanksgiving” este cea mai importanta sarbatoare culinara a Americii, ocazie cu care carnea de curcan este la mare cautare; Celebrul desert/prajitura Brownie (pe baza de cacao) a fost “inventat” in Statele Unite, la inceputul secolului 20; Dupa 1980 a inceput “revolutia culinara” sau aparitia “bucatariei noi americane”, care impleteste ingredientele de mare calitate cu gastronomia moleculara, de mare finete; CONCLUZIE: Regionalismul si diversitatea sunt principalele doua caracteristici generale ale bucatariei Statelor Unite ale Americii. Nu exista un termen clar definit pentru „bucataria americana”, ci un mix culinar al etniilor si diferitelor traditii care alcatuiesc in prezent teritoriul SUA. Foarte complexa, de multe ori greu de explicat sau de inteles complet, bucataria americana reprezinta insa mult mai mult decat sintagma „fast- food”, pusa rapid si superficial ca stampila atunci cand vine vorba despre totalitatea obiceiurilor culinare are acestei zone.