Salatele, cel mai bun aliat

Salatele, cel mai bun aliat

 Aporta un numar scazut de calorii. Majoritatea salatelor au doar 200-300 de calorii si confera senzatia de satietate foarte rapid. Secretul pentru ca aceasta senzatie sa dureze si pentru ca salata sa aduca corpului toti nutrientii necesari este sa combinam legumele si verdeturile cu alimente cu continut proteic ridicat si scazut de grasimi, cum ar fi pieptul de pui, oul fiert, tonul in conserva, somonul la gratar si tofu.

 

Sunt o mancare rapida si sanatoasa, o combinatie din ce in ce mai apreciata din lipsa cronica de timp. Foarte putine feluri de mancare se pregatesc in dor cateva minute, fara sa fie o bomba calorica. Majoritatea salatelor sunt gata in 4 minute, nu contin grasimi saturate si nici alte ingrediente artificiale.

 

 

Se pot consuma ca fel unic. Salatele pot fi o parte importanta a unei diete echilibrate si gustoase. Daca uitam de simpla si plictisitoarea salata verde cu rosii, putem realiza zeci de combinatii variate, cu cel putin sapte ingrediente diferite, mentinand astfel placerea de a manca si de a savura noi retete cu putine calorii.

 

 

Si dressing-urile sunt sanatoase si usor de pregatit. Daca sosurile sunt placerea ta, si aici exista variante cu valori calorice scazute si in acelasi timp gustoase si sanatoase. Doar cu o lingura de ulei de masline extra virgin, o lingura de otet de Modena, un varf de lingurita de miere si niste seminte de floarea soarelui, sau ulei de masline cu orégano, busuioc, piper, patrunjel sau usturoi pisat marunt, vei obtine aliatul impotriva monotoniei si a grasimilor rele.

 

 

Dupa doar cateva zile de consum de salate, corpul iti multumeste pentru aportul crescut de vitamine si minerale. Alimentele proaspete sunt bogate in vitamine (B1, B2, B6, C) si minerale (poatsiu, calciu, fier, magneziu), care de obicei se pierd in procesul de fierbere.

 

Permit combinatii din cele mai variate. Salatele se pot alcatui din produse din bucataria internationala, fara reguli. De la pastele italienesti, la soia orientala, la cus-cus-ul african si trecand pe la cereale, fructe uscate, alge, ciuperci, putine feluri de mancare se pot bucura de o asemenea varietate intr-un singur bol.

 

Sunt paradisul celor care nu se pot opri din mancat dar vor sa slabeasca. Un castron mare de salata are foarte putine calorii, alimentul principal, salata verde, aportand doar 10 kcal/100g.

 

Atentie insa cu salatele capcana! Unele salate de restaurant pot fi incarcate de calorii goale. Cum este posibil ca o simpla salata sa aporte 700 de kcal, adica jumatate din ce ar trebui sa ingeram pe tot parcursul unei zile? Pot, datorita ingredientelor adaugate, iar pentru a pierde kg nedorite este indispensabil sa ne ferim de cele cu foie gras, branza tip brie, bacon, sau sosuri pe baza de maioneza.