Ador gustul fresh al salatei de legume, sa “rontai” bulbii albi ai cepei verzi, sa-i simt aroma pe limba, si-apoi sa ma chinui sa curat dintii care pastreaza dovada vie. Nu mi-e rusine sa mananc un mic dejun rustic cu: branza, paine de casa si ceapa verde. De fapt numai vorbind mi se face pofta. Mi-e pofta de o crema de branza cu ceapa verde, de o portie cu stufat de miel, dar pana atunci mai este, iar gandurile mele, deloc de post, nu fac altceva decat sa atate poftele. Asa ca, ma prefac ca, nici prin gand nu mi-a trecut ๐ Dar, parca tot nu pot renunta la o portie de salata verde, musai cu ceapa, si mai este si de post. Stiu ca v-am facut pofta, unora dintre voi care, incearca in aceasta perioada sa-si tina departe gandurile legate de mancare, asa ca nu pot decat sa va invit la o portie de lectura. Iar daca sunteti la dieta, va tine, ce-i drept pentru o perioada, departe de bucatarie. Voi incerca sa va explic de ce este bine sa gatiti cu ceapa verde, de ce eu nu pot renunta la ea, de ce salatele au un gust aparte, daca este adaugata ceapa verde, de ce asiaticii folosesc in mancare ceapa verde si multe altele. Mai intai de toate… Ca sa va bucurati de sosuri, salate delicioase si multe alte preparate cu ceapa verde, va trebui sa fiti atenti la cum vi se prezinta ceapa, mai precis la starea sa. Legaturile de ceapa verde, care trebuie sa fie consistente, va vor indica o ceapa de calitate, dupa bulbii albi ce nu trebuie sa fie patati, si frunzele care trebuie sa fie de un verde intens. In plus, acestea nu trebuie sa fie vestejite. Ajunsi acasa, dupa un lung drum obositor la cumparaturi, nu aruncati ceapa oriunde. Caci in comparative cu surata sa (cea uscata), ceapa verde este perisabila, asa ca inlaturati legaturile de plastic si puneti-o intr-un punga de plastic (dar sa nu fie uda). Punga isi va gasi loc in frigider, intr-un sertar liber. Atentie, ceapa verde nu trebuie sa stea alaturi de alimente ce”fura” din mirosuri, ca de exemplu: porumbul si ciupercile! Frigiderul ii va fi “camin” pentru cel mult cinci zile, pana cand bulbii albi incep sa se vestejeasca. Mancarea prinde gust Dati-i salatei gust, adaugand ceapa verde. Poate fi adaugata intreaga in mancare, din acest punct de vedere se gateste ca si laptucile. Sau, poate fi tocata si adaugata in multe retete. Ofera mancarii o aroma usoar de ceapa. Se potriveste la multe tipuri de salate, de la salata verde, la salata de paste, pana la salata de cartofi. Se poate cali, sau servi ca si garnitura la cartofi copti, ori piure de cartofi. Mai puteti adauga ceapa verde in: supe, salsa, sosuri, peste pizza. Indifferent daca sunteti vegetarieni, ori nu ceapa verde isi gaseste cu usurinta loc in multe retete atat vegetariene, dar si pe baza de carne. Poate da culoare si savoare pana si unei banale omlete. Insa, pana la momentul in care ceapa va ajunge in oala, va trebui sa o pregatiti. Ritualul de pregatire Rasfatati ceapa verde, caci merita! Spalati-o bine cu apa rece si taiati-i “mustatile’ radacinile si varfurile frunzelor. Beneficiile Are in mare parte aceleasi beneficii cu ceapa uscata. Adica: scade glicemia,reduce tensiunea sangelui, scade riscul dezvoltarii cancerului de colon si a altor tipuri de cancer; scade colesterolul si reduce inflamatia. Toate aceste se datoreaza faptului ca, este saraca in calorii, nu are colesterol, sodiu si grasimi. Minerale la legatura Habar n-avem, multi dintre noi, cate vitamine si minerale se gasesc in ceapa verde. Contine o substanta (ali propil disulfid) care reduce glicemia; querticina care este un antioxidant puternic ce-i ofera proprietati antiinflamtorii. Cat priveste mineralele, ceapa verde contine: magneziu, cupru, vitamina B6 si potasiu. Este recomandata gratie continutului de crom-care normalizeaza nivelul de glicemie. La toate aceste se adauga un important nivel de vitamina C (cu rol de stimulare a sistemului imunitar) si fibre, care regleaza digestia si grabesc satietatea. Concluzie Nu stiu daca ati inteles ca, nu pot renunta si pace la portia zilnica de salata, ca ii rezerv cepei verzi un loc binemeritat, cu cateva pozitii sub broccoli, ca nu mi-e teama de mirosurile, ce-ar putea fi emanate dupa consumul unei mancari pe baza de ceapa verde, ca ador prospetimea acestei legume, si nu ma sfiesc sa ii gasesc loc in mancare, atunci cand ea ma fericeste cu sosirea in supermarket. Asa cum, nu mi-e rusine de un mic dejun cu ceapa, branza de vaci si paine de casa. Combinatia aceasta imi aduce aminte, cam de fiecare data, de aerul proaspat si de iarba verde, de la bunici. Cat priveste motivul pentru care regasiti ceapa verde in multe mancaruri asiatice, ei bine acestia sunt innebuniti dupa aroma cepei, motiv pentru care o folosesc de atata vreme. De obicei acestia prefera ceapa verde taiata julien. Am reusit sa va conving sa mancati ceapa verde?