Stridiile-un moft necesar

Stridiile-un moft necesar

Stridii pentru musafirii mofturosi
Am luat in graba o foaia de hartie si-un pix, de pe masa, si-am inceput sa intru in rolul de bucatar-sef. Numai ca, ce asterneam pe hartie, nu era pe placul niciunuia dintre ei. Fiecare are pretentii la mancare. De exemplu, unul adora fructele de mare, asa ca daca i-ai servi o frumoasa portie de fasole batuta, s-ar uita la tine cu ochi straini si si-ar zice dezamagit in gand: “Data viitoare nu mai vin la tine!”. Altul in schimb, este innebunit dupa citrice.

 

Mi-a facut odata o filozofie, de doua ore, despre aceste fructe, de am avut senzatia ca asta o sa visez la noapte: livezi intregi cu lamai si alte citrice. M-as fi sacrificat sa visez pana la final, de dragul mirosului frunzelor de lamai, dar nu as fi gustat din toate. Iar cel de-al treilea dintre ei, ei bine acesta este cel mai exagerat dintre toti. Nu mananca nimic daca nu este bio. Nu-l servi cu branza de capra, ca te va intreba ce a mancat capra, i-ar tu vei ridica din umeri speriat, dar sincer, vei spune:” De unde sa stiu, am luat-o din piata!?”

 

Asa ca, am zabovit mai bine de o jumatate de ora, scriind pe foaie meniuri pentru fiecare dintre ei, incercand sa-i multumesc, purtand in inima o marea teama ca, daca nu o sa le placa. Si din acest motiv, am facut din cele 30 de minute de meditatie asupra meniului o ora, o ora in care am scris zeci de meniuri, in care m-am gandit si razgandit, si-am ales ceva, ce probabil o sa le placa: stridii cu suc de lamaie.

 

Insa, stridiile oricat le-as fi cautat in frigider nu erau, iar lamaile nici atat, asa ca fara sa vreau, dupa o ora de meditatie adanca, asupra meniului pentru musafirii mei, am pornit spre magazin. La standul cu pesti si fructe de mare, o caracatita (vie) ma privia de dincolo de geamul rece al acvariului, m-as mai fi uitat la ea, dar vanzatorul a strigat deodata: “Trei kilograme, doua sute!”

 

Stridii cu suc de lamaie
Asa cum ati intuit, meniul a fost ales in functie de preferintele fiecaruia dintre musafirii. Nu sunt greu de preparat stridiile, insa ceea ce nu o sa va placa, unora dintre voi, este faptul ca, acestea se servesc…proaspete, adica asa cum le-am luat eu din magazin. Nu va trebuie decat cateva lamai, pentru sucul proaspat stors, si stridii, aproximati  voi cate, in functie de cat de gurmanzi va stiti. Stridiile se servesc din cochilii, cu putin suc de lamaie. Mai puteti adauga: cateva lingurite cu sos de Tabasco, ori otet. Am adaugat pe langa sucul de lamaie si un pic de sos Tabasco. Insa, marea provocare pentru mine, a fost sa deschid stridiile.

 

[next]Cum se pregatesc si cum se depoziteaza
Odata cumparate, nu va ramane decat sa le gasiti un loc in frigider, si sa meditati asupra modului de preparare. In niciun caz nu le lasati la tempertura camerei. Stridiile nu trebuie sa stea la temperatura camerei mai mult de doua ore. Nu se pun in punga de plastic, nici in cutie, se pun direct in frigider unde, nedeschise, pot ramane acolo, cuminti, si pana la 6 zile. Deschise, se pastreaza in frigider pana la 10 zile.

 

Inainte de a va dumiri cum se deschid corect, trebuie sa stiti ca acestea miros a mal, nisip, asa ca stridiile ce va “parfumeaza” cu alte mirosuri trebuie aruncate. Inainte de a le deschide, spalati-le. Pentru procedeul in sine, va trebuie un prosop curat si un cutit cu lama scurta, dar ascutita. Stridia curata se “cuibareste” intr-un colt al prosopului, intins in patru, si se introduce lama de cutit pentru a se taia piciorul stridiei, cu o miscare brusca se deschide stridia. Cand a venit momentul sa deschid stridiile, la prima am invocat  pana si divinitatea, ca stridia din mana mea sa se deschida…s-a deschis in cele din urma.

 

Atentie, stridiile gata cumparate, nedeschise, nu se tin in apa! Se deschid, isi pierd din proprietati si mor. Iar odata deschise, ar trebui consumate in mai putin de 15 minute, si-apoi bagate in frigider. La un moment dat, procedeul in sine de deschidere, mi s-a parut cel mai obositor lucru, pe care l-am facut vreodata. Insa, reteta de stridii cu suc de lamaie, cere stridii proaspete, asa ca nu puteam sa le fierb, ar fi fost o infamie. Dar, daca vreti sa le gatiti, tineti-le 1 minut in apa clocotita, se vor deschide singure, pe masura ce mor. Sau, 20-30 de secunde in cuptorul cu microunde.

 

Am ales o reteta rapida, fara sa zabovesc prea mult in bucatarie. Voi puteti sa le gatiti in multe feluri. Puteti sa le gatiti pe gratar, la cuptor, sa le fierbeti (in apa sau la aburi), sa le faceti supa sau tocana. Daca va plac stridiile fierte, tineti-le 3 ore in congelator, apoi tineti-le la temperatura camerei, astfel se vor deschide mai usor. Iar inainte de a le fierbe, lasati-le intr-un vas cu apa si otet. Apoi nu va ramane decat sa le fierbeti putin.

 

De ce stridii?
[next]Experienta mea, in bucatarie, s-a datorat incercarii de a le face pe plac musafiriilor. Cum unuia ii plac citricele, altul serveste numai alimente proaspete, fara chimicale, iar altul ar manca intruna stridii, am decis pentru un meniu de: stridii proaspete cu suc de lamaie. Dar, nu este singurul motiv. La acesta s-ar mai adauga, cantitatea mare de zinc, zinc care este benefic sistemului imunitar, grabind vindecarea ranilor.

 

Am mai luat in considerare cantitatea mare de proteine pe care o au. M-am documentat, si-am inteles ca, sunt usor de digerat, ca nu cumva, sa vina meseni sa-mi spuna ca, le-a cazut mancarea greu la stomac. Ca au protein de calitate si sunt mai usor de digerat, mai usor decat carnea de vita si puiul. Faptul ca, nu contin mult colesterol, caci nu aveam de gand sa-mi ingras mesenii.

 

Nu au multe calorii, iarasi un lucru deloc de neglijat. Femeile le pot consuma, caci refac elastina si coleganul, prevenind ridurile. Imbunatatesc vederea. Calciul intareste oasele, fierul, regasit si el in stridii, intareste sistemul imunitar, iar la acestea se mai adauga continutul de vitamina: A,B, C, D si magneziu. Insa, daca sunteti hipertensivi, sau suferiti de probleme de inima, nu consumati stridii, caci au mult sodiu. Un lucru este sigur, stridiile gatite sunt sanatoase, constituie un meniu aparte. Iata de ce, m-am gandit, sa gatesc mai des stridii.