Vegan de la vegetarian

Vegan de la vegetarian

Intelegem in linii mari ca este vorba de un regim pe baza de fructe, legume, seminte, grasime vegetale, si exclude grasimile  animale (saturate), oua,lactate, miere, gelatina animala, carne etc. Insa, cati dintre noi stim ca veganismul, asa cum i se mai spune,este practicat de mii de ani? 

Istoria
Desi termenul de “vegan” a fost inventat de Donald Watson in 1944, abia in 1962 el a fost facut public, fiind inclus in “Dictionarul Oxford Ilustrat”. Creatorul sau a incercat sa delimiteze vegetarienii convinsi de aceia ce serveau si lactate. Motiv pentru care, Donald Watson, Elsie Shrigley si alte persoane, au disecat aceasta problema odata cu intalnirea lor din noiembrie’44, din Londra, la care s-au pus bazele identificarii acelui grup de vegetarieni convinsi, ce nu consumau lactate. Si asa, treptat-treptat, termenul de “vegan” a devenit tot mai cunoscut.
 

Ce presupune
Stim despre vegetarienii ca sunt oamenii aceia, care au un dinte impotriva produselor animaliere. Din dragoste pentru mediu si necuvantatoare, extrapoleaza regimul, aducandu-l la statutul de filozofie de viata. Nu accepta sa consume defel grasimi animale, sa imbrace haine de blana, si adesea ii vedem, pe cei mai convinsi dintre ei, la Tv participand la marsuri menite sa atraga atentia consumatorilor si mediei cu privire la chinurile la care sunt supuse animalele. Cu alte cuvinte, este o filozofie despre cum se poate trai sanatos, fara carne, servind doar produse vegetale, respectand drepturile animalelor si protejand mediul.
 

Ar merita incercat?
Aparent, multi dintre noi, ce-si doresc sa slabeasca, se hotarasc peste noapte sa imbratiseze regimul vegetarian. O asemenea decizie, daca este luata mult prea devreme si nicidecum ca o strategie de mentinere in forma pe termen lung, nu va aduce rezultatele dorite. Daca acasa se vor servi portii cu legume si fructe, cum mai ramane cu masa servita in oras? In oras servirea mesei devine o provocare. Sunt multe restaurante in care se poate alege lejer un meniu vegetarian, dar pana la urma ambitia este decisiva. Privirea fixata in farfuria vecinului de la masa, ce se infrupta din copane de pui, este un semn ca, decizia de a deveni vegetarian peste noapte a fost o gafa.
 

Trebuie sa se ajunga la acel echilibru, de constientizare a raului pe care il produc grasimile animale, cel putin aceasta este teoria vegetarienilor convinsi, si abia apoi se poate lua aceasta decizie. In plus, nu este cea mai buna decizie. Lipsa vitaminelor si mineralelor din produsele animaliere trebuie suplimentata cumva. Fie ca vorbim de produse pe baza de soia, ori suplimente nutritive. 

Ce presupune
Daca lipsa nutrientilor din produsele animaliere (calciu, fier, zinc, proteine, vitamina B12 si vitamina D) este asigurata (din surse vegetale si nu animaliere), atunci regimul poate fi adoptat pe termen lung, intrucat este sanatos. Se poate servi orice si oricat, atata vreme nu au origine animala. Alimentele si bauturile trebuie alese de asa maniera, incat o portie sa nu depaseasca 25 de calorii (nu portie cu mancare, adica amestec de alimente, ci un aliment sa nu depaseasca 25 de calorii). Se vor servi 3 mese pe zi, in cazul in care se opteaza pentru o reducerea numarului de calorii, dorindu-se si o scadere in greutate.
 

Decizia de a deveni vegetarian este adoptata: fie din motive religioase, de sanatate, ori ca manifest impotriva modului in care oamenii trateaza mediul si animalele. Insa, abordarea nu este asa usoara cum s-ar crede. Planificarea meniurilor se face din timp, trebuie citite cu atentie etichetele produselor pentru a nu se strecura si ingrediente de origine animala. Pentru asigurarea aportului de vitamina B12 se poate consuma drojdie de bere, restul de vitamine pot veni din suplimente, produse din soia, sau alimentate cu adaos de nutrienti. 

Se permite si consumul de pizza, atata vreme cat blatul este din faina integrala, iar in pizza nu se gasesc grasimi animale, ci doar legume. Chiar si burger, dar evident carnea sa fie din soia. Mic dejun cu lapte si cereale? Minunat! Insa, laptele musai sa fie din soia. Sau de ce nu, hot-dog, iar carnea, evident, sa aiba scris pe eticheta soia. Grasimile animale (untul, smantana, untura de porc etc) sunt inlocuite cu: avocado, nuci, ulei de masline, arahide, unt de arahide, alune de padure, seminte de in etc. Atentie, nici macar pestele nu este permis, sa nu se confunde regimul cu postul! 

Cu alte cuvinte proteinele (carnea, laptele, ouale) sunt inlocuite cu produsele pe baza de soia (tofu, lapte de soia, iaurt de soia) Poate parea usor, dar nu este. La un moment dat, unii renunta. Poftele razbesc si meniurle vegetariene devin o plictiseala. In plus, nici planificarea meselor nu este floare la ureche, interpretarea etichetelor nu este un lucru usor. 

Este nevoie de ambitie, de un motiv solid pentru care se ia aceasta decizie, de imaginatie cand vine vorba de pregatirea mesei si chiar servirea ei. Banalitatea ii trimite pe unii de unde au inceput, adica de la portia cu friptura de porc, asa ca adoptarea regimului nu este usoara, dar aduce multe beneficii. Un prieten de suferinta va poate ajuta sa continuati regimul, dar si un medic nutritionist este cel care va ok-ul de incepere al regimului.