La piata in Sicilia

La piata in Sicilia

Zeci de strigaturi din toate partile, scutere care se strecoara printre tarabe, cladiri care stau sa cada, umbrele, soare, apa stropita, caini vagabonzi, gunoi.

 

 

Asta e atmosfera din pietele din Palermo, capitala Siciliei, regiunea agricola cea mai importanta a Italiei. O incantare a ochilor, o incantare a nasului, o incantare a urechilor, o bucurie de a te afla in mijlocul unui astfel de loc pur.

 

Timp de 8 zile m-am plimbat pe zecile de stradute intortocheate, din zonele vechi, in care casele stau sa cada, dar in care comerciantii isi expun, zi de zi, de zeci de an in acelasi ritual, mesele cu produse, proaspete sau uscate.

 

In martie, nu sunt mai mult de 22-25 de grade in Palermo, insa suficient pentru ca mesele sa fie pline cu rosii. Si ce rosii, o minunatie – pe plan mondial se considera ca rosiile din Sicilia sunt cele mai bune din lume. Rosii mici, rosii mari, rosii pentru muraturi, rosii lunguiete, rosii in toate formele diferite, toate cu un numitor comun insa: gustul. Divin. Pur. Dulce. Apoi parfumul emanat. De vis.

 

Dar nu numai atat. Ai chef de portocale mari, zemoase si dulci? In Sicilia trebuie sa mergi. Pentru 70 de centi am luat doua portocale immense, iar cand am gustat din prima, am avut senzatia ca beau suc de portocale. Incredibil. Portocale, lamai, mandarine, culese cu tot cu frunze din copaci si expuse la vanzare astfel. Natura pe mese.

 

 

Italienii consuma foarte des anghinare, carora ei le spun carciofi. In mancaruri la cuptor, in salate, in pizza, in paste. Si iata deci cum, daca veti ajunge intr-o piata din Palermo, veti vedea munti intregi de anghinare si gospodine care vin sa cumpere  10 bucati, cu 15 centi bucata, iar vanzatorul le taie in fata lor si le arunca partea superioara, comestibila, direct in sacosele larg deschise. Nu e minunat?


Doriti peste proaspat sau fructe de mare? Sicilia! Paturi de gheata umplute cu ansoa, cu sardine, cu pestele spade – mandria sicilienilor, cu creveti de toate dimensiunile, cu arici de mare, cu caracatite cat purceii, cu calamari si sepia cat mingiile de fotbal. Totul proaspat si cu pretul in continua scadere odata cu trecerea orelor zilei.

 

 

Vreti masline? Sicilia! Verzi, negre, mari, mici, in ulei de masline, in saramura, cu ceapa, cu usturoi, cu ardei. Orice gust este satisfacut pe loc. Cu trei euro ti-ai luat un kilogram de masline de care calitate.

 

Pietele siciliene sunt o incantare pentru gurmanzi, sunt o incantare pentru gospodine, saunt o incantare pentru stomac, fiindca prospetimea e de neegalat, iar calitatea fructelor si legumelor expuse ramane, din pacate insa, pentru romani, inca de neegalat.

 

De ce oare?