Defaimarea laptelui de vaca III

Defaimarea laptelui de vaca III

– Pentru copilul mic, prima sursa de lapte trebuie intotdeauna sa fie laptele matern.

Restul optiunilor trebuie sa se raporteze la beneficiile si rezultatetele date de alimentatia naturala a copilului (cu lapte matern). Prin aceasta se include evolutia greutatii, a inaltimii, evolutia psihosomatica a copilului. Spre exemplu, nu se poate compara un copil alaptat cu unul alimentat artificial in materie de greutate, considerandu-l pe acesta drept reper. In general, societatea noastra accepta ca acesti copii alaptati sunt mai mici, mai putin pufosi. Realitatea este ca s-a schimbat o nuanta importanta: copiii alimentati artificial cresc de fapt exagerat.

Ei primesc mai multe proteine animale decat au de fapt nevoie, lucru care da ca rezultat cel mai vizibil consistenta scaunelor: mult mai tari si alglomerate decat in cazul copiilor alaptati, care absorb hrana intr-o proportie mult mai mare decat cei dintai. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva a copiilor in primele sase luni, apoi pana la doi ani si dupa, daca “partile” sunt de accord, cu completare de hrana solida.  


 
– Evitati sa dati lapte de vaca sugarilor si copiilor mici. Academia americana de pediatrie recomanda sa se evite introducerea laptelui de vaca in alimentatia copilului inainte de implinirea virstei de un an.  


 
– Daca alegeti sa consumati produse lactate, asigurati-va ca ele provin din surse sigure, de la vaci sanatoase. Nu consumati lapte crud. 
 


– Consumati doar produse lactate sarace in grasime si colesterol (lapte degresat 1%, iaurt, brinza de vaci). Evitati untul, smintina si brinza grasa. Cu o singura precizare: copiii pana in 3 ani nu au voie sa consume produse degresate. Grasimile sunt vitale in dezvoltarea sistemului nervos al copilului, process care se definitiveaza in jurul varstei de trei ani.  
 


– Daca v-am speriat si alegeti sa nu consumati produse lactate, asigurati-va ca includeti regulat in dieta alimente vegetale bogate in calciu (piine si cereale integrale, nuci, leguminoase, migdale, legume cu fruze verzi, etc). In sezonul rece folositi supliment de vitamina D, mai ales daca nu consumati niciun aliment de origine animala.
Tineti totusi cont ca 15 minute de expunere directa la soare (chiar pe timp noros) a mainilor si fetei ar trebui sa va ofere necesarul de vitamina D pentru o saptamana. 

Citeste si

Partea 1 . Partea 2