Dupa o perioada indelungata de post, in care alimentatia a simtit rigorile religiei, trecerea la un meniu imbelsugat pe baza de carne nu trebuie sa se realizeze brusc, ci lent. De aceea, regula de baza ramane mancatul rational sau servirea de portii mici din orice zariti pe masa. Decat sa stati cu nodul in gat, ca nu ati servit din unele preparate culinare ce va fac cu ochiul, mai bine serviti cate putin din fiecare. Si pentru a va tine de promisiune, puneti pe masa farfurii mici si pahare inguste. Iata si cateva sfaturi, care speram sa va ajute sa treceti cu bine peste sarbatoarea de Paste, fara sa exagerati cu portiile de mancare. Aperitive si gustari light Ca este Paste, Craciun ori alta sarbatoare, romanii nu uita sa puna pe masa bucate din cele mai gustoase. Nu se zgarcesc la portii nici cand vine vorba de cateva rude venite in vizita. Indiferent ca sunteti gazde sau invitati la petrecere, puneti pe masa aperitive si gustari sarace in calorii si grasimi. Un platou cu mix de legume (fara sos bogat in grasimi), unul cu fructe (fara dressing bogat in grasimi) si-un altul cu creveti (fara sos gras) sunt alegeri inspirate. Este adevarat ca nu va saturati, dar de fapt nu asta conteaza. Garnitura din farfurie Cum vedeta de Paste este mielul, musai garnitura sa fie saraca in amidon, dar bogata in vitamine si minerale. De aceea alegeti legume inchise la culoare (broccoli, cartof dulce, fasole verde). Cat priveste painea, optati pentru paine/chifle/baghete din faina integrala. Carnea slaba Se stie ca de Paste isi gasesc loc pe masa tot felul de bucate traditionale: stufat, ciorba, friptura, drob etc. Chiar daca mielul este o carne slaba, adaugarea a cat mai multor sosuri, uleiuri, ii creste valoarea calorica. Asa ca, optati pentru mancaruri sarace in calorii gen: coaste de miel la gratar, ciorba. O portie de ciorba nu are mai mult de 100 de calorii, un pic mai mult decat drobul, mai exact 80 de calorii (nu exagerati cu tocatura). Portia de drob are tot atatea calorii cat un ou fiert (daca aveti probleme cu colesterolul, nu consumati mai mult de doua oua pe zi si nu le serviti cu maioneza, caci este grasa, ci cu mustar). Cele mai multe calorii le inregistreaza o portie cu stufat (300 de calorii) si friptura de miel (250 de calorii). Daca nu va place savoarea carnii de miel, puteti servi un delicios cotlet de porc la cuptor (puteti sa-l gatiti intr-o oala adanca pentru a nu ocupa tot spatiul din cuptor). Daca preferati sa-l gatiti repede, lasati-l in cuptor pret de 4 ore, in schimb daca vreti sa-l gatiti la o temperatura joasa, adica care necesita un timp mai mare de coacere, este nevoie sa-l lasati 8 ore in cuptor. Pentru savoare, turnati peste cotlet o conserva cu suc de afine (237 de ml). Acoperiti vasul, introduceti-l in cuptor si asteptati pana este gata. Next: Desert si bauturi [next]Portia de desert Dupa aperitiv si felul principal vine si desertul. Numai ca, selectarea celor mai bune devine anevoioasa. Cazuti in plasa intinsa de arome, este imposibil sa nu gasiti pe masa gazdelor macar unu-doua oua de ciocolata. Ca este traditie, ca sunt copii in casa, musai ciocolata! Oare? Rezistati tentatilor si faceti o selectie a dulciurilor. Tineti aproape bomboanele cu putin zahar ori deloc, ciocolata (de preferinta neagra si doar cateva cubulete). Evitati prajiturile cu multe grasimi, placinta cu fructe si mult sirop, caramelele. Schimbati meniul din anul acesta si pregatiti ceva special: placinta de cocos. Cat priveste dulciurile traditionale (pasca si cozonacul), ei bine nu sunt deloc dietetice. Limitati-va doar la o portie (felie) pe zi, caci una are 180 de calorii. Diabeticii au voie doar doua pahare cu alcool Persoanele care sufera de diabet pot servi doua portii (pahare) cu alcool. Dupa fiecare pahar cu alcool se poate servi unul cu apa. De asemenea, pentru diluarea alcoolului se poate servi o salata verde. Pentru a evita tentatia unui consum prea mare, se vor servi numai portii mici (proteinele ar trebui sa-si gaseasca loc in farfurie). De-a lungul zilei, pentru a echilibra nivelul de zahar din sange, se vor servi alimente ca soia, mei, fulgi de ovaz. Evident ca si exercitiile fizice ajuta. Si pentru ca este Paste, musai sa-si gaseasca loc pe masa sticla cu vin rosu. O portie, adica un pahar, are 80 de calorii, spre deosebire de alte bauturi alcoolice tari, vinul rosu are putine calorii si ajuta digestia. Insa nu se recomanda mai mult de un pahar la o masa (doua pahare cu vin, pe zi, la barbati si numai un pahar cu vin la femei). Hipertensivii ar trebui sa consume multa apa Persoanele hipertensive trebuie sa schimbe paharul cu alcool pe unul cu apa. Pe langa consumul suficient de apa, acestora li se recomanda sa consume: usturoi, ceapa.