Diabet si sindrom colon iritabil

Alimentele recomandate sunt proaspete si neprelucrate (fructe, cereale integrale, legume crude sau in fierte in abur, iaurturi naturale degresate, carne slaba, peste slab), iar cele de evitat sunt cele provenite din conserve, mancare semipreparata, prajituri, pateuri, snaks-uri, bauturi imbuteliate care contin zahar si cele iritante precum cafeaua, alcoolul si tigarile. Se recomanda o atmosfera linistita in timpul mesei si mestecatul cu rabdare al tuturor alimentelor. Consumul de apa trebuie sa fie in jur de 2 l pe zi, mersul pe jos zilnic este extrem de important, iar mesele in cantitate mica si de 5-6 ori pe zi sunt obligatorii.

In cazul diabeticilor cu colon iritabil, alimentatia este asemanatoare unei persoane sanatoase, punandu-se insa accentul pe produsele bogate in fibre si eliminand complet grasimile rele. Astfel un model de dieta pentru a pierde in greutate si a nu prezenta dureri si stari de disconfort provocate de diaree si flatulenta va fi bazat pe un consum ridicat de alimente bogate in fibre precum salate, legume fierte, fructe, cereale integrale, fructe uscate (nuci, seminte, migdale-de preferat intre mese), paine graham si 4 lingurite de tarate de grau inainte de mese. Carnea de pui si de curcan la gratar precum si pestele slab sunt alimentele cele mai putin calorice care se vor consuma zilnic la masa de pranz, seara punandu-se accentul pe supe de legume si legume fierte.

Un aliment pe care vi-l recomand in cazul in care va place, este fasolea verde, care pregatita cu usturoi si marar este o mancare gustoasa, poate fi servita si rece, este putin calorica, ajuta la reglarea tranzitului intestinal si este bogata in acid folic, apa, fier, calciu, aminoacizi si antioxidanti.

Mult succes si asteptam vesti dupa primele zile de dieta cu un continut scazut de grasimi si cu alimente cat mai putin procesate!