Prajitura cu branza

Prajitura cu branza

Nu va pot povesti cum miroase in casa cand prajitura este in cuptor! Dar destul cu laudele la adresa retetei. Sa trecem la lucruri serioase. 
 
Ingrediente: 
 
pentru aluat:  
180 gr de zahar 
2 galbenusuri de ou 
1 plic de zahar vanilat sau esenta de vanilie 
3/4 dintr-un plic de praf de copt 
un varf de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar 
200 grame unt (la temperatura camerei) 
100 ml lapte degresat 
450 gr faina
 

  
pentru crema: 

500 gr. branza dulce de vaci 
200 gr zahar  
4 galbenusuri de ou 
6 albusuri de ou 
1 lingura faina 
2 linguri gris 
50 gr. unt

1/4 din plicul de praf de copt 
1 cartof mare fiert 
1 plic zahar vanilat 
 
Din ingrediente v-ati dat seama ca avem nevoie de 6 oua, pe care le impartim asa: separam albusurile de galbenusuri. 2 galbenusuri le punem la aluat iar restul de galbenusuri si albusuri le lasam sa astepte pentru crema. De asemenea, un plic de praf de copt il impartim 3/4 pentru aluat si 1/4 pentru crema. Ochiometric ca nu e mare lucru. 
 

Aluatul:  Amestecam toate ingredientele pentru aluat , iar faina o adaugam treptat, pana obtinem un aluat moale, dar suficient de tare ca sa putem lucra cu el. Este posibil sa mai fie nevoie sa adaugati putina faina, si asta in functie de marca pe care o folositi. Nu este un aluat pretentios asa ca va sfatuiesc sa adaugati faina treptat, pana obtineti o consistenta care nu se lipeste. Aluatul se introduce la frigider pana preparam crema. 100 de grame de prajitura cu branza contine: 326 calorii, 8,5 gr. proteine, 12,6 gr. lipide si 34 gr. carbohidrati. 

Crema: 
Albusurile de ou trebuie sa nu fie reci (adica este bine daca sunt la temperatura camerei). Le batem cu o parte din zahar (cam 6-8 linguri) pana obtinem o spuma tare care se tine de tel. Restul ingredientelor si restul de zahar le mixam pana obtinem o crema. Introducem compozitia cu branza in spuma, treptat, amestecand de jos in sus, foarte usor. 
 

Tava se unge cu ulei. Aluatul se imparte in doua parti: una mai mica si una mai mare (tot ochiometric). Partea mai mare a aluatului o intindem, in asa fel incat, in momentul in care o punem in tava sa o putem aranja si pe peretii laterali ai acesteia. Nu este dificil de lucrat pentru ca putem ajusta aluatul apasand cu degetele si adaugand unde se rupe. 

Peste prima foaie de aluat turnam crema si o aranjam sa fie uniforma peste tot. Intindem a doua foaie, putin mai mica decat tava si o asezam deasupra. Intepam cu furculita peste tot, ca sa nu se crape la copt. De umflat se va umfla oricum inegal, dar isi va reveni dupa ce o scoatem din cuptor. 
 
O introducem la cuptor la foc mic, pentru aproximativ 40 de minute sau pana devine aurie. Facem si testul scobitorii. O lasam sa se raceasca si, daca dorim, o pudram cu zahar praf. 
 


 

 

Tips: In crema mai puteti adauga stafide sau coaja rasa de lamaie. Pentru crema putem alege branza dulce de vaca sau ricota, cu continut scazut de grasimi. 
 
Pofta buna!