Sfaturi Ca sa aveti energie de-a lungul zilei, va trebui sa mancati regulat, sa nu sariti peste mese, cum fac eu uneori. Ca sa mentineti constant nivelul glicemiei, serviti portii mici si dese, Cand n-aveti energie, nivelul glicemiei este scazut si va vine sa ucideti pentru dulciuri, si credeti-ma stiu cum este sa-ti doresti sa ucizi pentru o prajiturica, fie ea cat de mica. Va controlati mai usor poftele, daca serviti fructe proaspete cu seminte ori nuci. Energia v-o mai capatati daca serviti cereale integrale: paste din faina integrala, orez brun, germeni de grau, mei etc. Beti apa, ca sa preveniti deshidratarea, si luati suplimente pe baza de vitamine din complexul B sau consumati alimente bogate in aceste vitamine: vegetale cu frunze verzi, fasole, produse lactate. Meniu de dieta Micul dejun-musli cu lapte de cocos si mango: 25 ml de lapte de cocos, chifla din fulgi de ovaz (nu mai mult de 40 de grame), cateva lingurite cu iaurt cu putine grasimi, suc de lime si 50 de grame de mango proaspat. Se amesteca toate ingredientele, in afara de chifla. Care sunt beneficiile unui astfel de meniu? Ei bine, odata consumata chifla, complexul de carbohidrati elibereaza treptat energie. In schimb, probiotii din iaurt regleaza digestia si previn oboseala. Gustare de dimineata: nectarine cu ghimbir. Pentru un snack delicios, taiati o nectarina (100 de grame) in felii, presarati cateva bucatele si o mana de seminte de dovleac. Pe langa faptul ca o sa va astamparati capriciul de a rontai ceva, veti asigura organismului grasimi polinesaturate. Iar eu una, ador semintele de dovleac. Masa de pranz-creveti cu Pesto: nuci caju (30 de grame), 10 grame coriandru, usturoi, bucati de ardei iute, ulei din seminte de susan si suc de lime. Se amesteca ingredientele pentru sos. Sosul se serveste cu salata de orez salbatic: se gateste dintr-un amestec de orez brun si orez salbatic, mazare verde, ardei galben si rosu, sos de soia, porumb baby. Si alaturi, se serveste cu creveti gatiti. O combinatie reusita, atat de reusita ca si mie, si cred ca si voua, va ploua in gura. Si chiar daca stati mai mult in bucatarie, merita incercata reteta. Plus ca, n-aveti de ce sa va plangeti. Crevetii, care sunt o sursa de proteine de calitate, saraca in grasimi si calorii, au multe minerale (seleniu si vitamine din complexul B). Gustare dupa-amiaza: nuci caju si cruditati. Pe un platou se amesteca: nuci caju, radacina de ridichie (data de razatoare), bucati de ardei rosu, ghimbir ras, sos de soia si cidru. Toate acestea se amesteca si se servesc cu cateva pastai de mazare verde. Stiu ca v-a trezit interesul un soi anume de nuci, caju, mai exact. Acestea sunt foarte recomandate, iata si motivul pentru care nu lipsesc din aceasta dieta, gratie vitaminelor: B1, niacina si acid folic. Le gasiti si in hipermarket, la standul cu seminte si nuci. Cina: vita marinata cu salata de chilli si papaya. Se amesteca intr-un bol, 100 de grame de papaya verde, necopt, cu o lingurita de ardei verde, o lingurita de menta, coriandru proaspat si suc de lamaie. Acesta sosul pentru marinat. Cat priveste modul de gatire al carnii de vita, aceasta se condimenteaza cu piper, apoi se gateste in putin ulei (este mai sanatos, daca se opteaza pentru o friptura de vita la cuptor sau pe gratar). Dupa ce s-a gatit, se taie felii si se serveste cu papaya marinata si taietei de orez. Carnea rosie, bogata in vitamine din complexul B si fier, optimizeaza transportul de oxigen in tot corpul. Iata de ce, este bine sa consumam din cand in cand si carne rosie.